Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

perjantai 9. joulukuuta 2016

Kinkkutemppu

Olen jo vuosia miettinyt mitä teen kinkkurasvoille.

Ongelmajätettähän tuo tavallaan on, viemäreihin se ei kuulu ja roskapussissa se on hankalaa.
Jonkinverran saan "tuhottua" lisäämällä sitä joululaatikkoihin, mutta en millään saa kaikkea käytettyä.

Osan olen vienyt lähimetsäämme kuusenoksalle, kyllä se siitä on aina kelvannut jollekin eläimelle, mutta koska kinkku on suhteellisen suolaista en mielelläni suuria määriä metsäänkään toimita.

Suureksi ilokseni näin Pirkka-lehdessä että yli 30 K-kauppaa kierrättävät kinkun rasvat Rinki-ekopisteiden kautta Nesteelle, jossa niistä jalostetaan dieseliä ja diesel/tuotto (jäi hieman epäselväksi kumpi, riippuu hieman lähteestä kuinka toimivat) lahjoitetaan vielä hyväntekeväisyyteen!

"Rasvan voi toimittaa K-citymarketeihin, suurimpiin K-marketeihin ja ehkä joillekin Neste-asemille. Lassila & Tikanoja hoitaa haasteellisen logistiikan, Honkajoki käsittelee rasvan ja toimittaa sen Nesteelle Porvooseen jalostettavaksi.
– Yritämme innostaa kansan ehdottamaan verkkosivulla, kenelle dieselpolttoaine lahjoitetaan. Bisneksestä ei ole kysymys, vaan toimimme hyvän asian puolesta. Kaikki mukana olevat maksavat omat kulunsa, mutta Neste joutuu käyttämään eniten taloudellisia panoksia, Osmo Kammonen kertoo.
Tempaukseen houkuteltiin mukaan myös S-ryhmää ja Lidliä, mutta ne eivät kiinnostuneet."
Vantaan Sanomat


Pisteet K-ryhmälle, kierrätys on aina hyvä asia. Samoin uusiutuvien materiaalien käyttö, joskaan en osaa sanoa onko kinkkurasva ratkaisu mihinkään ongelmaan, mutta ainakin minun ongelmani ratkesi!
Oman lähimmän kierrätyspisteen voit tarkistaa täältä

Kun googlasin lisätietoa kinkkutempusta, joka on kampanjan virallinen nimi, löysin myös toisen kinkkurasvavinkin. En ole kokeillut, mutta hymyilin kun tämän Niksi-Pirkka vinkin luin: 

Ylimääiräisen kinkkurasvan, jota ei tarvita ruoan valmistukseen voi hävittää piharoihuina. Alkuperäiset roihut olisi hyvä sammuttaa vähän ennen kun ovat palaneet loppuun, jotta sydän on vielä paikallaan. Kaada sula rasva kuppeihin niin, että sydäntä jää reilusti näkyviin. Yhden kinkun rasvoista riittää vielä uudeksivuodeksikin.

Vaihtoehtoisessa joulukalenterissa oli tänään tehtävänä pistää kirja kiertoon. Se hoituu illalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...