Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

perjantai 30. joulukuuta 2016

Kerta se ensimmäinenkin

En ole koskaan kutonut lapasia.

Siispä onkin aivan oivallinen idea keksiä viikkoa ennen joulua, kun ei mitään muutakaan tekemistä ole, että teenpä miehelleni lapaset!

Perusohjeen nappasin Yhteishyvän sivulta, mutta koska geokätköilijän lapasessa on oltava joku jekku, niin otin hieman apua eilen tein-blogista

Ja jotta elämä olisi täydellistä, pääsin aaton jälkeen purkamaan, sormelle tehty aukko oli liian pieni. Tietysti olin jo päätellyt työn huolellisesti, voin kertoa että päässäni lausuin muutaman ruman sanan huolellisesta työstä.Geokätköilijän lapaset

Luo 45 silmukkaa sukkapuikoille 3½  ja neulo resoria, 3 oikein, 2 nurin,  12 cm verran.

Neulo seuraava kerros oikein ja lisää samalla silmukoiden määrä 48an.
Neulo vielä toinen kerros oikein.

Vasen lapanen:

Neulo 20 ensimmäistä silmukkaa oikein (4 jäljellä puikolla 2) ja aloita peukalokiilan lisäykset.

Lisää yksi silmukka, neulo 2 silmukkaa oikein, lisää silmukka ja neulo 2 silmukkaa oikein
Jatka sileää neuletta ja toista kiilan lisäyksiä (kun 4. silmukkaa jäljellä puikolla 2) vielä joka kolmas kierros yhteensä 6 kertaa. Puikolla 2 on tässä vaiheessa 26 silmukkaa.

Lisäysten jälkeen neulo yksi kokonainen kerros ja seuraavaa kerrosta kiilan alkuun. Siirrä kiilan 16 s apulangalle odottamaan ja luo kämmentä varten kiilan kohdalle kaksi uutta silmukkaa. Jatka sileää neuletta vielä kunnes etusormi peittyy.

Nauhakavennukset kärkeen: neulo I sekä III puikon alussa 1 s oikein, tee ylivetokavennus. Neulo II sekä IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein. Tee kavennukset joka kerros, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, pujota se jäljellä olevien silmukoiden läpi ja päättele.

Peukalo:

Ota apulangalla odottavat silmukat työhön ja poimi niiden lisäksi peukalon juuresta 2 s. Jaa nämä 18 silmukkaa kolmelle puikolle ja neulo sileää suljettuna neuleena. Kun olet neulonut niin että peukalon kynnestä näkyy puolet, tee kärkikavennus. Neulo joka puikon lopussa 2 s oikein yhteen, kunnes työssä on jäljellä 4 s. Neulo 1 s ja nosta muut silmukat sen yli vasemmalta oikealle. Päättele hyvin.

Oikea lapanen:

Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi eli tee peukalokiila kahden silmukan päähän III puikon alusta.

Ja sitten se ihme joka tekee tästä geokätköilijän lapasen eli etusormen aukko: pääsee räpläämään geokätköilyohjelmaansa älypuhelimessaan lapanen kädessään. 

Suosittelen tutustumista tähän aukon tekoon eilen tein blogissa, sieltä minäkin ohjeen otin. Ja hieman muokkasin. 
                                                                                                              
Jatka sileää neuletta, kunnes lapanen on noin 26cm korkea.

Neulo 1, 2. ja 3. puikon silmukat oikein. Käännä työ. Neulo kaikkien neljän puikon silmukat silmukat nurin. Nyt olet äskeisessä kääntymiskohdassa. Ota työhön apupuikko (kokoa 4mm) ja nosta apupuikolle kolmospuikon takaa neljä silmukkaa edellisen kierroksen silmukoiden takareunasta . Neulo näistä nostetuista silmukoista kolme nurin ja viimeinen s oikein puikolle 4.  Käännä työ. Neulo 1 silmukka nurin, ja jatka neuloen oikein.

Jatka neulomista siten, että lapasessa jatkuu sileä neule. Eli neulo silmukat nurjalla puolella nurin ja oikealla puolella oikein. Poikkeuksena 4. puikon ensimmäinen silmukka, joka neulotaan aina nurjalla oikein ja oikealla puolella nurin. Neulo lapasta tasona yhteensä 8 krs.


Neulo sitten aukko ylhäältä umpeen: Neulo lapasen oikealla puolella 3. puikolta 8 ensimmäistä silmukkaa. Aseta sitten 3. puikon 4 viimeistä silmukkaa sekä 4. puikon 4 ensimmäistä silmukkaa (eli päällekäin olevat silmukat) kohdakkain . Neulo nyt silmukat 2 oikein yhteen siten, että puikko viedään molempien puikkojen ensimmäisten silmukoiden läpi. Jatka neuloen näin kaikki neljä silmukkaa yhteen. Nyt jokaisella puikolla pitäisi olla taas 12 silmukkaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...