Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Raitoja

Olen jostakin syystä innostunut kutomaan sukkia.

Suurin syy lienee FB ja siellä Knitting Socks in Finland-villasukka ryhmä. Toinen toistaan ihanampia sukkia, kuola valuen ihailen niitä. En todellakaan pysty sellaisiin luomuksiin, mutta huomaan että perussukat tulevat huomattavasti aiempaa nopeammin valmiiksi kun olen innostunut kokeilemaan kaikenmaailman pöllösukkia.

Tällä kertaa ihastuin raitasukkiin jotka näin. Koska ohjetta ei ollut tarjolla, uskalsin heittäytyä villiksi ja kopioida idean ihan sen perusteella mitä näin.

Partiolainen tilasi sini-valkoraidalliset, joten tein työtä käskettyä. Perussukan ohje on jostakin joskus bongatto, olisikohan Novitan langan vyötteestä?

Raitasukat

Lanka: 7 Veljestä, luonnonvalkea ja vaaleansininen
Puikot 3 ja 3½

Luo 48 silmukkaa puikoilla 3. Neulo resoria, 2 o 2 n, 8 kierrosta 
Vaihda puikoiksi 3½ ja neulo aina oikein uudella värillä 7 kierrosta.
Vaihda toiseen värrin ja neulo 1 kierros.
Vaihda väriä ja neulo 6 kierrosta.
vaihda väriä ja neulo 2 kierrosta...
Jatka näin, vaihda väriä ja neulo 5 kierrosta, toisella 3, ensimmäisellä värillä 4. Eli lisää/vähennä aina yksi kierros kunnes olet neulonut 2 kierrosta ensimmäisen raidan värillä (mallissa sinisellä).

Tässä vaiheessa tein vahvistetun kantapään, eli kantalapun:

Neulo I puikon silmukat IV puikolle (= 24 silmukkaa). Jätä muut silmukat odottamaan.Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat nurin.Käännä työ, *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista *–* vielä11 kertaa.Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 12 eli 24 kerrosta.

Ja sitten kantalapun kavennukset:
Neulo kerros nurjaa ja jatka sitten samaa vahvennettua neuletta kuten aiemmin. Neulo työn oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 silmukkaa. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli). Käännä työ. Nosta 1. silmukka neulomatta, neulo 6 s nurin ja neulo 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ.
Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän silmukoiden lukumäärä pysyy samana eli 8 silmukkaa. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun silmukat 2 puikolle: 4,4
Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12 s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo poimitut silmukat kiertäen (= takareunasta) ,toisella värillä,oikein vasemman puoleisella kantapohjan puikolla. Neulo II ja III puikon silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 12 s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä sillä puikolla, jolla on 4 s, neulo poimitut silmukat kiertäen oikein ja kantalapun 4 s oikein.
Neulo kaikilla 58 silmukalla sileää ja tee kiilakavennukset:Neulo I puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen.Neulo 1 välikerros, tee kavennukset kuten edellä, neulo 2 välikerrosta, tee kavennuskerros, 3 välikerrosta jne.Lopeta kavennukset, kun kaikilla puikoilla on jäljellä 12 s.


Värikierrokset: 5-3-6-2-7-2-7-1

Jatka sileää neuletta, kunnes pikkuvarvas peittyy.

Kärkikavennukset 
Neulo I sekä III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein. Neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes joka puikolla on jäljellä 6 s. Tee sen jälkeen kavennukset jokaisella kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...