Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

torstai 2. toukokuuta 2013

Vapputunnelmissa

Vappuna kuuluu juoda simaa.

Kerroin jo viime vuonna miten isoäitini joi simansa, näin vapun alla taas muistuu mieleeni tuokin asia. Samalla kun mietiskelin simaa päätin että on aika tehdä omia muunnoksia simastakin.

Ideana käytin Muumipapan simaa, mutta tällä kertaa päädyin käyttämään mansikoita. Kir Royal olisi äitini lempijuomia, eli oikeastaan olisi pitänyt päätyä viinimarjoihin, mutta jospa se olisi sitten seuraava versio?

Koska en jaksanut inventoida omaa pakastintani päädyin ostamaan kotimaisia mansikoita pakastealtaasta. Tosin olisi ollut ihan viisasta kaivaa sieltä pakastimesta taas hieman tavaraa pois. Se on joku outo Bermuudan kolmio, tuo meidän pakastin. Sinne katoaa vaikka ja mitä!

Olen lähes neuroottinen näiden pakastemarjojen kanssa. Kotimaisia niiden pitää olla! Noroviruksen aiheuttamia ruokamyrkytyksiä on levinnyt pakastemarjoista, ja nyt epäillään että
hepatiitti Akin olisi tarttunut ulkomaalaisista pakastemarjoista. Ei kuulosta kivalta. Sitä paitsi tuo joutsenmerkki on niin kaunis tuossa pussissa. Ainakin Pirkalta löytyy "Suomalaisia mansikoita" pakasteena. Oli oikeasti suhteellisen haastavaa löytää kotimaisia marjoja pakastealtaasta. Minneköhän ne kotimaiset katoavat? Bermuudan kolmioon? Vai jäävätkö ne puskiin pilaantumaan?

Vaikka marjat olivatkin kotimaisia päädyin kuitenkin kiehauttamaan niitä pari minuuttia. Eipä se tuon siman kannalta ole niin merkityksellistä ovatko kiehuneet vaiko ei, mutta ja neurootikko minussa on hieman rauhallisempi.

Mansikkasima

2 l kiehuvaa vettä
500 g kotimaisia pakastemansikoita
500 g sokeria
2 l kylmää vettä
½ herneen kokoinen pala hiivaa (½ pikkurillinkynsi on se mummin mitta)

Lisää kiehuvaan veteen sokeri ja marjat. Lisää kylmä vesi ja kun seos on noin 37 asteista voit lisätä hiivan. Anna käydä seuraavaan päivään. Lisää noin teelusikallinen sokeria ja muutama rusina pulloihin ja pullota sima. Säilytä viileässä. Sima on valmista kun rusinat ovat nousseet pintaan, eli parin päivän kuluttua. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...