Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

tiistai 28. elokuuta 2012

Kyselyikäiselle vastaus

Varför heter det pepparkakor när det inte finns peppar i dem?

Jääprinsessa on selvästikin tullut uuteen kyselyikään. Ja jos kysymys liittyy jotekin jouluun, olettaisi että äiti osaa vastata. Valitettavasti äiti ei osannut vastata. Minulla on aukko sivistyksessä. Tosin, selitin lapselleni, engalnniksi ne ovat gingerbreads eli inkivääri leipiä. Yritin kovasti kaivaa unohtunutta tietoa päästäni ja mumisin jotakin maustepippurista joka on sukua neilikalle. Ja neilikkaa pipareissa tunnetusti on. Jospa "ennenvanhaan" ei tiedetty kaikkien mausteiden nimiä?

Onneksi lapsi tyytyi tähän hieman ontuvaan selitykseeni, mutta aloin siis oikeasti selvittää asiaa. Inhottaa kun joutuu lapselle antamaan epämääräisiä selityksiä. Maustepippuria on oikeasti käytetty aikoinaan mausteleipiin. Siitä se nimi mahdollisesti tulee.

Toisenkin selityksen löysin kirjasta "Ebbas julstök". Kirjan löysin eilen kirjastosta, tuo Entressen kirjasto siis pitää joulukirjoja esillä näin joulun alla.

Aikoinaan mausteita käytettiin lääkkeinä. Inkivääriä syötettiin ummetukseen. Jauhettu mausteneilikka kuulema lämmitti jalkoja jos ne olivat kylmät. Eli olisiko sitten vaikuttanut ääreisverenkiertoon? Tosin kirja puhuu vain jaloista, ei käsistä. Muskattu kardemumma sekoitettiin hunajaan ja tällä seoksella taas mustelmat vaalenivat. Missään ei kerrota kauanko seosta piti käyttää että ne vaalenivat ja tehtiinköhän sokkokokeita, eli vaaleniko karjakon mustelma samassa ajassa kuin ylhäistön? Ilman sitä hunajaa.Tosin karjakko varmaan sai uusia mustelmia siihen tahtiin että ehkäpä rouvan mustelma tosiaankin hävisi kun taas karjakko oli aina "mustana"?

Kun kaikki nämä lääkeaineet sekoitettiin keskenään sai hyvää yleislääkettä. Kun kuningas Hans, kuka ikinä lieneekään, 1400-luvulla oli masentunut, hänelle leivottiin "lääkekakkuja" piristykseksi. Kakku sisälsi kardemummaan, neilikkaa, inkivääriä ja pippuria! Ja tämä kuulema on ollut piparkakun esiaste.

Toistakin teoriaa esitetään. Ennenvanhaan kaikista eksoottisista ja voimakkaista mausteista käytettiin yleisnimeä pippuri. Koska nämä tuontimausteet olivat kovin kalliita, niitä ei todellakaan ollut varaa käyttää jatkuvasti, vaan niitä säästettiin erityisen juhlallisiin tilaisuuksiin, kuten joulujuhliin. Siksi piparkakku kuulema on "joululeipä".

Alkuperäinen vastaukseni siis oli hieman sinne päin. Edelleen siis voin tuudittaa lapseni harhauskoon: äiti tietää kaiken!


PS. Hans on näköjään ollut alunperin Tanskan kuningas, sitten myös Norjan kuningas ja lopuksi Johan II:na myös Ruotsin kuningas. Ja kuulema nimi on Hannu I suomeksi. Kuninkaiden kohdalla minulla ei ole pelkästään aukkoa sivistyksessä vaan iso musta kraateri.

2 kommenttia:

  1. Hans tycks ha hunnit överallt i Norden! I finskan har det väl hetat pippurikakku förr i tiden, om jag minns rätt.

    VastaaPoista
  2. Hans var helt tydligt en mycket aktiv herre :D
    Ah, det förklarar mycket, pipar betyder väl egentligen inget?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...