Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

maanantai 22. joulukuuta 2025

Jouluviikkoa alkoi

 Sinappitehdas on taas aktiivisena.

Naapurit lähtivät jo viime viikolla joulunviettoon ja heille piti saada joulusinappi mukaan matkaan. Hieman tuli kiire, sillä lähtivät päivää aiemmin kuin oletin,  mutta ensimmäinen purkitus on hoidettu riittävän ajoissa kuntoon. Onneksi oli kotona vielä purkkeja, ostin pari vuotta sitten puoleen hintaan joulun jälkeen. Pitääkin katsoa, olisiko jossakin taas tarjouksessa kauniita sinappipurkkeja, nyt ovat purkit nimittäin loppu. Naapureille haluan viedä hieman nätimmässä purkissa, muuten käytän kyllä kierrätyspurkkeja aika iloisesti tähän projektiin. Kannen päälle nätti kangas tai kakkupaperi ja kelpaa joulupöytään vallan mainiosti. 

Tänä vuonna sinappi sai lisämakunsa omenasta. Pohdin olisiko Calvados makuna, mutta päädyin alkoholittomaan versioon. En ollut omenasosetta tehnyt, jotan kaupan hillo sai luvan kelvata. Mutta omenasose kanelilla voisi olla aika kiva vivahde tähän. Tänä vuonna kuitenkin näin. 

Joulusinappi, versio 2025

100 g (purkillinen) Colman's sinappijauhetta
1 dl vehnäjauhoja
n. 2 dl kiehuvaa vettä
2 tl suolaa
8 tl sokeria
1 dl laktoositonta kermaviiliä
½ dl omenahilloa

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää vettä kunnes seos tuntuu hieman löysän puoleiselta. Sekoita joukkoon kermaviili. Lisää omenahillo. Purkita. Anna maun tasoittua parin päivän ajan.

Tänään vietetään, ainakin Yhdysvalloissa, pipareiden vaihtopäivää. Pitäisiköhän leipoa pipareita, kaiken muun kiireen keskellä. Jouluruokakin kun pitäisi saada tehtyä tänään. Ainakin osittain. 



Kuva: Kakuko


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...