Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

perjantai 4. syyskuuta 2015

Vaatehaaste

Ruotsissa on Ilta Sanomien mukaan levinnyt haastevillitys.

Ideana on että viikon ajan pärjää neljällä vaatekappaleella. Kun luin tämän ajattelin ettei onnistu millään, johan alusvaatteita tulee käytettyä viikossa enemmän kuin 4. Mutta kun tutustuin haasteeseen tarkemmin totesin ettei minulla on hätäpäivää:

"Alusvaatteita, treenivaatteita tai työasuja ei lasketa näihin neljään vaatekappaleeseen.
Ei myöskään kenkiä, koruja tai muita asusteita."

Minä kun en suostu käsin pesemään pyykkiä, enkä kyllä pesukonetta käynnistä yhden alusvaatekasan takia. Kun alusvaatteita ei lasketa niin minulle jää käyttöön farkut ja 3 paitaa. Viikko menee oikein näpäärästi niin. Töissä minulla on työvaatteet ja melomaankin pääsen jos treenivaatteita ei lasketa. 


"Kampanjan taustalla on Sysav, eteläskoonelainen jätteidenkierrätykseen erikoistunut yritys. Yritys muistuttaa, että ruotsalaiset heittävät vuosittain pois keskimäärin kahdeksan kiloa vaatteita."

Aikamoinen määrä vaatetta siis heitetään menemään. Minä en heitä pois 8 kilo vaatteita vuodessa. Lasten liian pieniksi jääneet vaatteet "uudelleensijoitan" serkuille ja omat vaatteeni ovat yleensä lumpputasoa kun niistä luovun. Siispä toimitan ne H&M:n, mistä ne päätyvät kierrätykseen. 

Kierrätykseenkin päätyvät tietysti ovat "poisheitettyjä" mutta pyrin siihen että käyttökelpoinen vaate menee käyttöön. Ja lumppu kierrätykseen.

Ystäväni tekee joka kevät valtavan työn kun hän kerää kouluihin jätetyt vaatteet kasaan, pesee ne, käy ne läpi ja toimittaa edelleen hyväntekeväisyyteen käyttökelpoiset vaatteet. Muutamasta koulusta kertyy jätesäkkikaupalla vaatteita, en valehtele jos sanon että säkkejä on kolmattakymmentä. Paitaa, housua, kypärää, luistinta... eikä kukaan kaipaa. 

Suorastaan masentavaa katsoa sitä määrää vaateita jotka ovat ehjiä ja siistejä mutta luultavasti sitten eivät lapsukaisten makuun tai sitten elävät sellaisessa yltäkylläisyydessä ettei yhden paidan perään itketä. 

Nämäkin vaatteet toki pääsevät käyttöön, mutta kysymys kuuluu: tarvitsevatko lapsukaisemme niin hirveän suuren vaatehuoneen? tai tarvitsemmeko edes itse?


Vaatekaappini voisin toki käydä ajatuksella läpi ja kierrättää ne vaatteet joita  en itse käytä syystä tai toisesta. Eli ovat mystisesti kutistuneet kaapissani... Ja juuri tässä ja nyt lupaan: en osta uutta ellen oikeasti tarvitse. 

Ainoa ongelmani haasteen suhteen tällä hetkellä on syysilmat. Pistän mielelläni takin päälle aamulla kun lähden, eli jos takki lasketaan niin käyttöön jää kaksi paitaa, farkkujen lisäksi. Enkä kyllä pese paitaakaan yksikseen siellä pesukoneessa. Mutta jos takki lasketaan treenivaatteeksi niin pärjään loistavasti!

Ensi viikolla menen 4 vaatekappaleella. Uskoisin että onnistun! Lähteekö joku mukaan?


Kuva H&M sivuilta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...