Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Kirja 22: Paikka Vapaana

Olipahan urakka!

En muista olenko koskaan lukenut kirjaa yhtä hitaasti kuin J.K.Rowlingin Paikka Vapaana. Siinä missä ahmin Potterit oli tämä kuin tervanjuontia. Kirja on ollut yöpöydälläni ilmestymisestään saakka, jonkin aikaa odottamassa että saisin edeltäjät luettua ja sen jälkeen sellaisena: tartun jos en muutakaan keksi luettavaksi.

Kirja kertoo Pagfordin kylän kunnanvaltuuston jäsenistä ja heistä jotka tahtoisivat valtuustoon pyrkiä kuolleen Barryn tilalle ja heidän perheistään. Ja kyllä, juuri niin tylsä tuo kirja on miltä se kuulosta.

Perheiden ongelmat ruoditaan oikein olantakaa. Tottahan toki tiedän että suurimalla osalla perheistä on omat ongelmansa, mutta jotenkin fiktiivinen kirja huumeiden väärinkäytöstä, suvaitsemattomista vanhemmista ja perheväkivallasta ei oikein saa minua lukutuulelle. Masentavaa minusta, ei viihdyttävää.

Tunnustan että kirjan suurin puute on minun odotukseni. Jos Pottereiden kieleen jäin koukkuun ensimetreiltä ja hahmoihin viimeistään ensimmäisen luvun loputtua, en oikein missään vaiheessa samaistunut yhteenkään Paikka Vapaana henkilöistä eikä minua oikeastaan edes kiinnostanut kuinka heidän kävisi. Vaikea on sanoa onko Rekiaron käännös todella epäonnistunut vai onko Rowling vaan menettänyt kipinänsä. En aio selvittää asiaa tarttumalla alkuperäiseen opukseen.

Minulta jäi kirjan koomisuus kokonaan huomaamatta, vaikka luokitus oli mustaa huumoria. Minusta vaan ei kaltoinkohdelluissa lapsissa ja pettävissä perheeniseissä ole mitään koomista. Parhaimmillaan se on vain surullista.

543 sivua myöhemmin, saan taas yhden uuden rastin "Kirjan vuosi" haasteeseen ja voin siirtää kirjan pois yöpöydältä. Valitettavasti sille ei ole paikkaa vapaana kirjahyllyssä.

Huomasin muuten etten ole yksin mielipiteeni kanssa, googlasin nimittäin vielä tuon kääntäjän nimen kun en jaksanut kipittää alakertaan hakemaan kirjaa.  Alla olevan lainaus löytyy Ilta-Sanomien sivuilta:

"Rowlingin uusi kirja ei ole kamala, se on vain tylsä. Ongelma on siinä, että kukaan hahmoista ei ole kiinnostava tai miellyttävä, joten heihin ei kiinny. Rowlingin vahvuus ei koskaan ole ollut hänen tekstinsä. Se on hänen kykynsä luoda unohtumattomia hahmoja ja tarinoita, joihin jää koukkuun. Tässä kirjassa se taika on yksinkertaisesti kadoksissa"
New York Daily Newsin kriitikko Sherryl Connelly tylyttää.


2 kommenttia:

 1. Samaa mieltä kanssasi, tämä kirja ei tosiaan napannut. Yksi harvoista kirjoista jonka olen jättänyt kesken. Toivottavasti listallasi on seuraavaksi mieluisampaa luettavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin kommentin vasta nyt, joku asetuksissa mättää kun ei viesti tule perille :(
   Mutta parempi myöhään... Kyllä, paljon parempiakin kirjoja on löytynyt. Onneksi!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...