Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

torstai 25. heinäkuuta 2013

Kesäruokaa

Uimari suhtautuu kovin ennakkoluulottomasti uusiin kasviksiin.

Minä taas olen aika huono tekemään kasvisruokia, joskin valikoima on vuosien varrella hieman parantunut, myös meidän ruokapöydässämme. Tänään olimme kaupassa yhdessä ja siellä oli fenkolia. Tunnistin sentään kasvin, mutta siihen suurinpiirtein jäi tietoni. Muistin sentään nähneeni lehdessä reseptin missä fenkolia oli grillattu kalan kaveriksi. Kalaa nyt ei tänään syöty, mutta grillattiin nyt sitten fenkolia kuitenkin. Pitihän sitä maistaa. Uimarin mielestä tuoksu oli salmiakkimainen, minusta yskänlääkemäinen.

Fenkolia on käytetty lääkkeenä aikoinaan. Se parantaa yskän, tosin meillä ei kukaan juuri nyt yski. Mutta yskänlääkeassosiaationi siis oli aika hyvä. Parantaa kuulema myös ruokahalua, mikä minun tapauksessani ei ole toivottavaa. Ruoansulatusvaivatkin häviävät ja maidoneritys lisääntyy. Onneksi en imetä! Erilaiset lihaskrampitkin katoavat fenkolin avulla. Varsinainen ihmeaine siis!

Ja jos fenkolin ripustaa oveensa niin peikot pysyvät kaukana kodista. Ei täällä kyllä peikkoja ole näkynyt, vaikka fenkolia ei ole ovessa ollutkaan, mutta jos niitä alkaa alueella liikuskella pitänee muistaa tämäkin taikatemppu. Peikot nimittäin pelottavat tontut pois, eikä sitä kukaan tietenkään halua. Tosin minusta tuntuu että tuolla tietyömaallamme kuhisee tonttuja, tosin hieman erilaisia kuin ne joita tahtoisin naapurustooni, joten ehkäpä niitä peikkoja pitäisi häätämisen sijaan suorastaan houkutella paikan päälle? Osaako joku neuvoa mitä siinä tapauksessa pitää ripotella tienposkeen?

Prometheuskin käytti fenkolia! Hän lahjoitti tulen aikoinaan ihmisille fenkolin varressa. Ja jos joku nyt alkaa kertoa tarinoita luolamiehistä ja kivistä niin unohtakaa koko juttu. Fenkolia se oli!

Mutta palataan nyt niihin fenkoleihin syötävänä lisukkeena.

Grillattu fenkoli

1 fenkoli

Marinadi

½ dl persiljasilppua
½ dl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria

Leikkaa fenkolista noin 2 cm paksuja viipaleita. Kiehauta n. 5 min suolatussa vedessä. Siirrä keitetyty palaset marinadiin ja anna marinadin imeytyä. Grillaa n. 5 min. Tarjoile kuumana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...