Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Hyvää äitienpäivää

Päätimme hieman helpottaa äidin taakkaa ja leivoimme siskoni kanssa kakut.

Äitienpäivä on oikeastaan aika kohtuuton juhla: lapset ryntäävät mummolaan ja äidit sitten pistävät kahvipöydän koreaksi. Juupa juu. Isoäitini ei muuten saanut äitienpäivänä kahvia sängylle (eikä edes sänkyyn). Arvaatteko miksi? Ukin mielestä päivän piti poiketa muista päivistä joten jos aamukahvit tarjoiltiin sängynlaidalle 364 päivänä vuodesta niin äitienpäivä piti sitten juhlistaa erilaisena päivänä. Kahvi taisi kuitenkin olla keitettynä keittiössä.

Olen jo kauan suunnitellut tekeväni Baileys juustokakkua, reseptejähän löytyy netistä pilvin pimein. En nyt jaksanut hirveästi noita reseptejä ihmetellä, perusjuustokakku johon lorautetaan Baileys likööriä. Miten vaikeata se nyt voisi olla? Siispä tuumasta toimeen.

Baileys Mint Chocolate juustokakku

Mietin hetken olisinko tehnyt pohjan Dominon minttukekseillä, mutta päädyin sitten kuitenkin perinteisempään pohjaan

300 g sokerikransseja
100 g sulatettua laktoositonta voita

Murskaa keksit ja sekoita joukkoon voisula. Itse tykkään käyttää monitoimikonetta. Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperia ja taputtele tiiviiksi massaksi vuoan pohjalle. Siirrä jääkaappiin tms viileään tilaan jäähtymään.

Pistä seuraavaksi 6 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa 4 dl laktoositonta Vispikermaa vaahdoksi. Voin muuten kertoa että meillä tämä tarkoittaa Valion kermaa, valikoimasta löytyy todella hyvin laktoosittomia tuotteita. Tällä kertaa taisi kaikissa maitotuotteissa lukea Valio. Kääntele vaahdon sekaan 1½ dl tomusokeria, 1 tl vailijasokeria sekä 400 g Violan laktoositonta, maustamatonta tuorejuustoa. Toki voi halutessaan käyttää Mascarponea. Se on oikeasti kyllä maistuvampaa, mutta eipä ole kotimaista eikä laktoositonta. 

Kuumenna 2 dl Baileys Mint Chocolate likööriä kuumaksi. Purista liivatelehdistä vesi ja sulta ne lehti kerrallaan likööriin. Varmista että liivate on kunnolla sulanut ja sekoittunut likööriin. Kaada hieman jäähtynyt liköri-liivateseos kermasörsselin jatkoksi. Sekoita hyvin.

Kaada täyte jäähtneen pohjan päälle ja siirrä kakku kylmään hyytymään. Itse teen kakun pääsääntöisesti edellisenä päivänä ja hyydytän yön yli, mutta juustokakut voi hyvin pakastaakin. 

Kakku irtoaa helposti jos vuoan käyttää kuumassa vedessä ennen reunojen irroittamista.


Glad Morsdag!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...