Minulta kysyttiin miten sinisimpukoita valmistetaan.
En todellakaan ole mikään huippukokki, mutta nämä veijarit ovat mainettaan helpompia. Kuvittelin että sinisimpukoiden valmistaminen olisi jotekin kovin vaativaa, mitä vielä. Helpompia kuin ravut! Tässä tulee lähinnä kaäsittely ja keittämisohjeet.
Ensiksi nämä veijarit puhdistetaan, eli veitsellä "raapien" kuoren pinta puhtaaksi jouksevan veden alla. Suhteellisen viileä vesi on simpukoiden mieleen. Mahdolliset "reunakarvat", parta, mikä lie, vedetään pois. Tarvittaessa veijarit vielä harjataan juuresharjalla. Mahdolliset rikkinäiset tai "laiskat" yksilöt heitetään roksiin. Simpukan kuuluu vetäytyä kiinni, viimeistään kun "oveen koputetaan" eli kuorta napsauttaessa. Veitsi toimii hyvänä koputtajana.
Kiehauta n 3 dl nestettä isossa kattilassa. Minä käytin kalalientä johon lisäsin valkosipulia ja sitruunamehua. Huolehdui että neste todellakin kiehuu kunnolla, simpukat ovat eläviä ja niiden on kuoltava välittömästi. Kaada simukat sekaan ja aseta kansi kattilan päälle. Anna simpukoiden kypsyä kiehuvassa nesteessä / höryssä reilu 5 min. Tarkista vielä että simpukat ovat avautuneet, mikäli joku yksilö on edelleen kiinni, heitä sellainen tyyppi pois.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti