Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

lauantai 30. marraskuuta 2024

Jouluaakkoset E

 Marraskuu päättyy.

Tämä syksy on mennyt jotenkin hurjan nopeasti, juurihan oli kesä. 

Vaikka eineslaatikot ovatkin joulupöydässämme vuodesta toiseen, päädyin kuitenkin etikkasilliin. Sitä teki sekä mummi että isä ympäri vuoden, nykyään äiti huolehtii, että saamme kunnon silliä joulupöytään. 

Muistan edelleen, miten mummi haki Hakaniemen hallista kunnon tynnyrisilliä, isän kanssa sitä haettiin Eka-Marketista myöhemmin sitten Cittarista. Niitä sitten opettelin perkaamaan ja tekemään silliä. Äiti ostaa nykyään valmiita fileitä. Ihan yhtä hyvää silliä niistäkin tulee.

Päivän linkit menevät erikoisruokavalioihin. Laktoositonta ruokaa en nykyään pidä kovin erikoisena asiana, olenhan minä tämän ongelmani kanssa elänyt kohta 40 vuotta. Nykyään lähes kaiken saa laktoosittomana, toisin kuin ennen. Joulupöydästämme löytyy nykyään myös gluteenitonta ruokaa tarvitsevia. Ja kasvisruokaa suosivia, mutta sitäkään en pidä erikoisruokavaliona. Siispä linkit gluteenittomiin tarjottaviin. Suolainen jouluhalko ja jälkiruoaksi vaikka puolukka-kinuskipaloja

Etikkasilli

1 rasvasilli
1 sipuli
1 dl Väkiviinaetikkaa
vettä
½ dl sokeria
15 maustepippuria
laakerinlehti

Perkaa silli ja fileoi se. Leikkaa fileistä paloja, n. 1,5 cm leveitä. Lado palat korkeaan lasipurkkiin. Lisää mausteet. Kuori ja viipaloi sipuli. Lado sipuli sillin päälle. Laimenna etikka n 1:10 ja kaada seosta niin että sillinpalaset ja sipuli peittyvät. Siirrä jääkaappiin maustumaan. 

Päivän lauluksi valitsin Carolan En stjärna lyser så klar.

Rentouttavaa lauantaita!




2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...