Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

keskiviikko 27. marraskuuta 2024

Jouluaakkoset B

Tänään olen, tietoisesti, tuplabuukannut itseni.

Oikeastaan pitäisi olla kuorossa harjoittelemassa joululauluja, mutta päätin lähteä ystävän kanssa elokuviin. Aivan liian harvoin ehdin nykyään tapaamaan ystäviäni, joten kun voitin elokuvaliput, päätin hyödyntää mahdollisuutta. Toivottavasti elokuva on hyvä, seura ainakin on, sen tiedän!

Meidän joulupöydässämme on ollut vaikka ja mitä laatikoita, oma suosikkini on lanttu, mutta uudemmista tulokkaista bataattilaatikko on tullut jäädäkseen. Kun äänestimme laatikoista, yritän joka vuosi epätoivoisesti vähentää ruokaa pöydässä, mutta kun meitä on monta, on jokaisella omat suosikkinsa, bataatti tuli useammasta suusta. Perunalaatikko ja makaronilaatikko on tiputettu pois, vaikka perunallakin taitaa olla oma puolestapuhujansa. 

Laatikoiden suhteen olen laiska. Joskus tein itse, alusta loppuun, sitten siirryin sosepohjiin, mutta palasin "meidän äiti tekee teidän laatikot" linjalle. Jatkojalostamme suosikkilaatikoitamme kinkun paistinliemellä, muskotilla, voilla ja kermalla. Ja toki laatikoiden pitää olla tietyn valmistajan. Bataatin kohdalla se on toistaiseksi ollut "ostan mitä löytyy", toivottavasti tämäkin vakiintuu kauppojen valikoimissa ja pääsen valitsemaan perheeni suosikkia. Itse en oikein ole bataattiin ihastunut. Missään muodossa. Olen liian ihastunut perunaan. Bataattilaatikkoa teimme kerran Maku-lehden reseptillä. 

Päivän linkkinä tarjoan brownie reseptin. En ole tätäkään kokeillut, mutta vaikuttaa kivalta. 

Bataattilaatikko

1 kg bataattia
2 dl kuohukermaa
½ dl korppujauhoja
½ dl siirappia
1 muna
1 tl suolaa
½ tl inkivääriä
¼ tl valkopippuria
¼ tl muskottipähkinää

Pinnalle
1 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

Kuori ja lohko bataatit. Keitä palat kypsiksi. Valuta vesi pois ja survo bataatit. Lisää loput aineet ja vatkaa seos sähkövatkaimella kuohkeaksi. Kumoa bataattiseos voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle korppujauhoja ja voita nokareina

Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunti.

Päivän lauluksi valikoituu hieman vähemmän jouluinen Bella Notte. Kaunotar ja Kulkuri on lempielokuviani ja onhan tämä kohtaus aina välillä Samu Sirkan joulutervehdyksessä. Siispä se on jouluinen!

Stressitöntä keskiviikkoa toivotellen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...