Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

lauantai 21. syyskuuta 2019

Tunnetko ehdokkaan?

Illat pimenevät joten valoa tarvitaan.

On taas se aika vuodesta, että Folkhälsan hakee ehdokkaita, kuka onkaan se nuori neito, vai pitääkö tänä päivänä jo hakea henkilöä, joka saa tuoda valoa yksinäisille ja vanhuksille? Ja toki muillekin.

Itse asiassa Folkhälsanin sivuilla puhutaan "hon" muodossa ja tytöistä, joten sukupuolineutraali tehtävä ei selvästikään ole kyseessä. Tosin, kyseinen syrakusalainen marttyyri nyt oli nainen, joten annetaan ehkä anteeksi tämä vaatimus? Miehillähän tietysti olisi, historian valossa, taitotietoa (ja jos ette usko tuohon sanaan, katsokaapa kielitohtorin sivua) siitä miten naista näytellään. Ainakin antiikin kreikkalaisilla. Tiedän tämän, koska olen lukenut Asterixini huolella ja käyttänyt tätä valtavaa osaamista sitten yo-kirjoituksissa, kun kemian kysymykset olivat outoja ja pomppasin historian kysymyksien kimppuun. Sääliksi käy partiolaistani, joka aloitti urakkansa perjantaina, hän kun ei saa vaihtaa lennosta ainetta jos kysymykset ovat outoja. Jotkut asiat olivat paremmin ennen. Kuten kysymykset. Ainakin minulle selitettiin että meedion taidoista olisi voinut olla apua englannin kuuntelutehtävässä. Mene ja tiedä. Ainakin piti toisen mielentila arvata. Jos oikein ymmärsin.

Yritin lohduttaa että yo-kokeisiin kuuluvat oudot jutut ja ne ovat ihan yhtä outoja kaikille, mutta silti ihmettelen, miten vuodesta toiseen on tällaisia outoja kysymyksiä. Testataanko kokelaiden stressinsietokykyä vai mikäköhän on ajatus outouksien taustalla? Luulisi että saisivat kokeet riittävän haastaviksi ilman outouksiakin.

Mutta takaisin syrakusaan. Lucian tarina on väkivaltainen, mutta niinhän pyhimystarinat tuppaavat olemaan. Legendan mukaan hänet teloitettiin 13.12.304, minkä takia valontuojan päivää juhlitaan tuolloin. Myös täällä meillä, vaikka emme muuten pyhimyksiä juurikaan juhlista, tietääkseni. Johannes Kastajan päivää toki juhlistetaan vauhdikkaasti, mutta koska juhannusta nykyään vietetään viikonloppuna, voinemme todeta että tämäkin pyhimys on unohdettu? Pyhää Stefanosta sentään vielä muistamme, viikonpäivästä riippumatta, 26.12. Stefanos on kuulema diakonien esikuva ja myös heidän suojelupyhimyksensä. Lucia taas  on mm. näkövammaisten, sairaiden lasten, katuvien prostituoitujen ja kutojien suojelupyhimys. On siinä pyhimyksellä kokoelma suojeltavia.

Folkhälsanin Lucia-keräyksellä kerätään vielä tänä vuonna rahaa ahdingossa oleville perheille.

Kuva: Folkhälsan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...