Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

perjantai 28. joulukuuta 2012

Myrkyllinen kaunokainen

Olen jo monta joulua ajatellut että ostaisin itselleni jouluruusun.

Se on kuitenkin jäänyt hankkimatta, kunnes tänä vuonna sitten ystävä toteutti toiveeni! Sain jouluruusun jouluksi. Nyt sitten yritän perehtyä kyseisen kukan hoitoon, tahtoisin saada sen säilymään hengissä niin että voisin siirtää sen keväällä ulso pihalle.

Kukka tykkää valosta ja viileästä. Valo on helposti hoidettavissa, mutta tuo viileä on meidän kodissamme hieman hankalaa, minä nimittäin en viihdy viileässä. Tai siis ulkona saa olla talvi ja pakkasta, mutta sisällä pitää olla lämmin. Seuraava haaste on kosteus. Kukka ei saisi kuivua kastelukertojen välissä. Tiedän että tuo on hankittu kukkakaupasta joka tekee sen kolmannen hoito-ohjeen jo suorastaan hieman absurdiksi: Kastele mieluiten aluslautasen kautta. Miten, jos kukka on istutettu umpinaiseen ruukkuun? Suihkutella sentään voin kukkaani, sekin kuulema on hyödyksi.

No, jos onnistun pitämään tämän ihmeeni hengissä kaikesta huolimatta, voi keväällä istuttaa sen puolivarjoisaan, kosteaan paikkaan. Se lienee mahdollista. Jouluksi kukka pitää peittää havuilla.

Kukka on myrkyllinen. Se sisältää glykosidejä. Aikoinaan juurta on kuulema käytetty mm. mielenvikaisuuden hoitoon.

Niin tai näin, kaunis tuo vuokon sukulainen on.


P.S. Naamakirja, tuo kaikkitietävä kertoja, oli taas antamassa lisäinformaatiota. Kukka siis siirretään ulos heti kun routa on lähtenyt ja voidaan sitten syksyllä siirtää sisälle, viileään lepäämään. Siirretään sitten huoneenlämpöön taas noin kuukautta ennen joulua ja kuulema tämä kiltti kasvi suostuu kukkimaan uudestaan! Ainakin viherpeukalon hoidossa. Tätä pitää kokeilla! Kiitos vinkistä <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...