Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

tiistai 5. marraskuuta 2013

D niin kuin Decembernatt


D oli minulle ihan itsestään selvä kirjain: Decembernatt ja Peter Jöback. Rakastan Leonard Cohenin Hallelujah, joten lienee ihan selvä että Decembernattkin on suosikki. Tai sitten ei, en nimittäin yleensä tykkää covereista, mutta huomaan nykyään useinkin sortuvani sellaisiin. Kuulin esimerkiksi Ruonansuun Enkeleitä toisillemme kappaleen Voice Kidsissä ja se oli huomattavasti alkuperäisesitystä parempi! Cohen on kuulema tehnyt n. 80 erilaista versiota laulustaan, saisinpa joskus kuulla ne kaikki Cohenin esittämänä. Sitä odotellessa kuuntelen Jöbackia.

Decembernatt on nykyään siskoni ja minun akkujen lataus- tai tyhjennyslaulu, ihan miten vaan. Tosin auton akku kyllä kestää ainakin yhden Jöback kuuntelun. Ja siinä ajassa minun akkuni ovat latautuneet. Ihmettelen ettei siskoni tarjonnut tätä D:si, mutta voihan se olla ettei tämä hänen maailmassaan ole joululaulu. Kuuntelemme sitä milloin tahansa kun akkuja on pakko ladata. Oli sitten juhannus tai pääsiäinen.

Teidän ehdotuksianne:

Deck the Halls

Tämä oli suosittu laulu, kaksi ääntä. 1500-luvulta tähän päivään kulkeutunut laulu joka minullekin tuli mieleen kun mietin D alkuisia lauluja. Alkuperäinen, waelsinkielinen laulu oli kuitenkin uuden vuoden laulu. Suomeksi laulu taipui muotoon: Kuusen kotiin tuoda saamme.

Det strålar en stjärna

eli När det lider mot jul. Tämäkin sai kaksi ääntä. Laulu on sävelletty viime vuosisadan alkupuolella ja sitä on monetkin kuorot laulaneet vuosien varrella, niin myös minä koulun kuorossa. Ehdottaja vaati että esittäjä olisi Agnetha Fältskog. Miksipä ei, vaikka onhan tuo toinenkin ABBA jäsen sen laulanut. Jopa duettona ovat sen laulaneet.

Ding dong Merrily on High

Kaunis joululaulu tämäkin. Varsinkin kuorolauluna. 1900-luvun alkupuolelta.

Mutta kaikista ehdotuksistanne huolimatta, tämän päivän laulu on ihan selviö:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...