Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

perjantai 19. kesäkuuta 2020

Yrttejä

Touteutin yhden haaveistani.

Olen jo kauan miettinyt kunnon yrttikasvimaata, edellinen oli vaan liian kaukana ulko-ovesta, että olisin jaksanut nauttia siitä kunnolla. Nyt kävin sitten ostamassa kehikon, multaa, kasvuturvetta ja eikun tuumasta toimeen!

Ruohosipulia ostin pari vuotta sitten ruukullisen kaupasta, tungin ruukkuineen ulos kukkaruukkuun ja siinä sitten talvehti parikin talvea. Se pääsi nyt sitten kasvimaahani. Kaupan ruukuista ovat myös persilja, joka tekee toista satoaan tälle kesälle, timjami ja rosmariini. Nekin ovat olleet ulkona ruukuissa, mutta ovat uusia tälle keväälle. Oreganosta olen hieman ihmessäni, se on jo nyt tehnyt uusia juuria, vaikuttaa olevan kova tyyppi lisääntymään. Nuo "aitauksiin tungetut" ovat sitten sellaisia joiden tiedän valtaavan kaiken tilan. Liperin sain äidin mökkinaapurilta. Kävimme, luvalla, varastamassa hänen pihastaan sitä. Suklaaminttua sain kaverilta lahjaksi, kun kerroin kasvimaastani, on muuten ihanan makuinen, kaveri suositteli jäätelön kaveriksi. Tavallisen mintun sain toiselta ystävältä, hän myös vinkkasi salviasta, joka on minulle ihan uusi tuttavuus.

Mansikat ovat omassa laatikossaan. Yrttimaahani aion vielä tunkea ainakin valkosipulia, talvehtikoot sitten siinä.

Kävin muuten nyt sitten ensimmäistä kertaa tuolta hakemassa yrttejä. Ostimme lammasta kaupasta ja tein niille marinadin. Saa nähdä mitä siitä tulee, yriti ainakin tuoksuivat taivaalliselle!

Marinadi lampaalle

1 dl sherryviinietikkaa
1 dl rypsiöljyä
½ dl sokeria
5 valkosipulinkynttö murskattuna
liperiä, timjamia, rosmariinia, oereganoa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...