Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

torstai 13. syyskuuta 2018

Ei lisättyä sokeria

Saimme töihin vieraita.

Olin jo aiemmin päättänyt, että haluaisin tehdä sitruunaisen juustokakun, ja kun bongasin ohjeen kakuun jossa ei ollut liivatetta, päätin kokeilla. Taas kerran niitä älyvapaita päätöksiä: kokeillaan ohjetta kun on vieraita tulossa...

Vaaleenpunaisessa hirsitalossa blogin ohje kuitenkinkin sai minut vakuuttuneeksi, vaikka hieman kyllä jännitti mitä tästä tulisi. Ja ettei menisi liian helpoksi tämä juttu, en tietenkään seurannut ohjetta, mitä nyt turhia, vieraitakin tulossa.

Kaupassa törmäsin Täyttis sitruuna tuotteeseen. Olin oikeastaan hakemassa lemon curd'ia, mutta pitihän tätä kokeilla. Olin odottanut torttuhillon tapaista tuotetta, mutta tämä on kiinteämpää, enemmän marmeladin tapainen tuote.

Ensimmäistä kertaa kokeilin myös suklaan, tai no, eihän valkosuklaa ole oikeasti suklaata, sulattamista mikrossa. Minulla ei kyllä ollut aavistustakaan mikä on miedolla lämmöllä, aloitin pienimmällä teholla, se ei oikein ollut riittävä, lopuksi päädyin 600 w, sillä alkoi tapahtua.


Maailman kaunein tästä kakusta ei tullut, mutta syötävä joka tapauksessa.

Sitruunainen juustokakku

Pohja:
20 Mariekeksiä
130 g valkosuklaata

Täyte:
5 dl laktoositonta kuohukermaa
400 g Viola sitruuna tuorejuustoa 
1 luomu sitruuna
½ purkkia Täyttis sitruuna

Vuoraa 24 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla (myös reunat). Murskaa Mariekeksit suurehkoiksi palasiksi, niin että pohjaan jää hieman rakennetta. Sekoita keksinmuruset ja sulatettu suklaa ja levitä vuoan pohjalle.

Vaahdota kerma. Lisää tuorejuusto. Huuhtele sitruuna ja raasta kuori kerman sekaan. Lisää puolikkaan sitruunan mehu (tai ihan kokonaisen, niin teen seuraavalla kerralla) ja sekoita. Sekoita vielä sekaan Täyttis ja kaada seos pohjan päälle.

Siirrä jääkaappiin jäähtymään yön yli. 


Ostkaka med citron

Botten:
20 Mariekex
130 g vitchoklad

Fyllning:
5 dl laktosfri vispgrädde
400 g Viola citron färskost
1 ekologisk citron
½ burk Täyttis citron

ta en kakform, 24 cm i diameter, och klä den med bakplåtspapper. Krossa Mariekexen grovt. Blanda kexsmulorna med den smultna chokladen och sprid ut smeten som botten i formen.

Vispa grädden. Tillsätt färskosten. Riv citronens skla och tillsätt det i smeten. Pressa en halv citron och blanda saften i smeten. Tillsätt ännu Täyttis marmeladen i smeten och sprid ut fyllningen över bottnen. Låt vila i kyslskåp över natten.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...