Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Suomi 100 v.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Suomi 100 v.-juhlaa on jatkunut koko vuoden ja nyt juhlavuosi sitten huipentuu. Olen jo aiemmin katsonut Kinuskikissan sivuilta kaikkea hauskaa Suomi 100 v-teemalla, nuo Suomi-maljat ovat sen verran houkuttelevia, että ne piti toteuttaa jälkiruoaksi. Ilman pastaväriä ei niitä toki yhtä kauniin sinisiksi saa, mutta hyviä olivat siitä huolimatta.

Alkuperäisessä reseptissä on valkosuklaata, minun valkosuklaani katosi mystisesti kassan ja kodin välillä. Siispä korvasin ne Mariannemuruilla. Esteettisesti ei yhtä hyvä valinta, mutta maku oli hyvä.


Suomimaljat

Vaniljavaahto:
4 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
500 g Valio Eila vaniljakastiketta
VMariannetäyte:
½ vaniljavaahdosta
2 liivatelehteä
100 g Mariannemurskaa
½ dl vettä
Mustikkatäyte:
½ vaniljavaahdosta
3 liivatelehteä
200 g mustikoita 
Laita mariannetäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Mittaa kerma ja vaniljasokeri kulhoon. Vatkaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljakastike. Jaa vaahto kahteen yhtä suureen osaan. Laita toinen osa odottamaan jääkaappiin mustikkatäytteen valmistamista.
Lisää Mariannemurska vaahdon sekaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi mariannevaahtoon. 
Aseta viinilasit vinoon esimerkiksi leipävuokaan. Kaada täyte lasin reunaa pitkin. Täytä noin puolet lasin tilavuudesta. Nosta vuoka laseineen jääkaappiin ja anna täytteen hyytyä pari tuntia.
Laita mustikkatäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Kiehauta mustikat (norovirus kuolee). Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita jälkimmäisen vaahtopuolikkaan joukkoon liivate-mustikkasose. Kaada mustikkatäyte laseihin ja anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...