Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

maanantai 4. huhtikuuta 2016

Jämät pois jääkaapista

Inhoan jämiä ja vielä enemmän käyttökelposen ruoan poisheittämistä.

Jääkaappiin oli jäänyt pala marsipaania, joka oli pinnaltaan kovaa kuin kivi. Äitini taas pyysi apua, isän syntymäpäiville piti saada tuoretta pullaa. Tunnustan, ettei pullan leipominen ole lempipuuhaani, sen sijaan partiolaiselta voi pyytää apua. Siispä pyysin että partiolainen tekisi bostonpullaa, tällä kertaa marsipaanitäytteellä.

Raastoin tuon kovettuneen korpun, riitti että pinnan sai rikki, sisältä marsipaani oli edelleen ihan pehmeää.

Marsipaanibostoni

50 g hiivaa
5 dl laktoositonta maitoa
1 dl sokeria
½ tl suolaa
150 g voita
n. 13 dl jauhoja

50 g voita
marsipaania
sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maidon joukkoon ja lisää suola ja sokeri. Sekoita. Sulata voi ja lisää se seokseen. Sekoita joukkoon jauhot ja alusta taikinaa kunnes se on joustavaa. 

Siirrä kohoamaan vedottomaan, lämpimään paikkaan n. ½ tunniksi. 

Kauli taikinasta levy ja levitä pinnalle voi ja marsipaani sekä tarvittaessa hieman sokeria. Rullaa pitkältä sivulta ja leikkaa rullasta noin 4 cm paksuisa paloja ja lado ne uunivuokaan. Anna kohota sen hetken kun uuni lämpenee 200 asteiseksi ja paista n. 30 min


Raastettua mantelimassaa

Marsipanbostoni

50 g jäst
5 dl laktosfri mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
150 g smör
ca. 13 dl vetemjöl

50 g smör
marsipan
socker

Värm mjölken till ca 37 grader. Smula jäste och blanda den med mjölken, tillsätt socker och salt. Smält smöret och häll i det i blandningen Blanda i mjölet och knåda tills degen känns mjuk. 

Låt jäsa på ett dragfritt, varmt ställe i ca en halv timme.

Kavla ut degen till en platta och bred på smör och marsipan, vid behov också lite socker. Rulla plattan från långsidan till en rulle och skär ut ca 4 cm tjocka bitar. Rada bitarna i en ungsfast form.

Låt jäsa under tiden ugnen värms upp till 200 grader och grädda sedan i ca 30 minuter


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...