Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Pullan tuoksua

Viime aikoina on ihan liian monta tuntia vietetty erilaisissa terveydenhoitolaitosten odotushuoneissa/käytävillä.

Onneksi monessa paikassa on tarjolla vanhoja lehtiä, joten muutamat "jokanaisenviikkolehti" on tullut selattua. jostakin noista lehdistä, en valitettavasti muista mistä, löytyi resepti jota päätin kokeilla. Valitettavasti ottamani kuvat eivät olleet ihan täydellisiä, sen lehden nimen lisäksi muutama raaka-ainekin oli hukassa. Ei hätää, me toimimme oman pään mukaan ja hyvää tuli!

Todellisuudessa pistin partiolaisen leipomaan ja jännitin pikkuleijonien eilistä kultamatsia. Se oli sen arvoista. Hienoa Pikkuleijonat! 

Sitruunaboston

Pullataikina:
½ litraa laktoositonta maitojuomaa
50 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 kananmuna
100 g laktoositonta voita
16 dl vehnäjauhoja

Täyte:

1 luomusitruunan raastettu kuori
50 g laktoositonta voita
2½ dl sokeria
1 dl sitruunamehua 

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva. Lisää sokeri, suola ja kananmuna sekä sulatettu, jäähdytetty voi. Lisää jauhot pikkuhiljaa, kunnes taikina on kimmoisa. Siirrä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan noin ½ tunniksi.

Sekoita sulatettuun (tai hyvin pehmeään) voihin sitruunankuoriraaste, ja sokeri. Lisää sitruunanmehu. Pistä jääkaappiin jäähtymään.

Kauli taikinasta noin 30x50 cm neliö ja levitä päälle voitahna. Kääri taikina rullaksi pidemmältä sivulta aloittaen. Laikkaa noin 18 palaa ja nosta ne pystyyn leivinpaperin päälle uunivuokaan. 

Paista 200 asteisessa uunissa noin 40 min


Bostonkaka med citron

Degen:
½ l laktosfri mjölkdryck
50 g jäst
1 dl socker
1 tl salt
1 ägg
100 g laktosfritt smör
16 dl vetemjöl

Fyllning:

1 ekologiskt odlad citron
50 g laktosfritt smör
2½ dl socker
1 dl citronsaft

Värm mjölken så att den är ljummen och tillsätt jästen. Rör i socker, salt och ägg. Smält smöret och rör i det. Tillsätt mjöl stegvis, så att degen känns elastisk. Ställ degen varm och låt jäsa i ca ½ timme.

Riv citronens skal (den gula delen) och rör ner det i smält (eller mycket mjukt) smör. Tillsätt socker och citronsaft. Ställ smörröran kallt.

Kavla en cs 30x50 cm stor fyrkant av degen och sprid ut smörröran på degen. Rulla ihop degen från den längre sidan och skär ca 18 bitar. Lyft bitarna på bakplåtspapper i en ungsform. 

Grädda i  200 grader i ca 40 min


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...