Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

lauantai 7. syyskuuta 2013

Uusi ääni

Kympin uutiset ovat ne kaikkein parhaat.

Ensinnäkin ne tulevat sellaiseen aikaan että yleensä ehdin katsomaan niitä. Ja toinen, hyvin tärkeä seikka on että heillä on yleensä lähetyksessä myös "kivoja" uutisia. Minusta ainakin on äärettömän mukavaa että kaikkien Syyriakriisien, maastopalojen ja maanjäristysten keskellä on muutakin tietoa kuin se että Putin ja Obama kinastelevat. Kuten eilen. Ääritärkeä uutinen minulle, mutta ehkäpä nyt ei maailmanhistorian kannalta niin merkittävä: Mika Akkanen tulee jatkossa julistamaan Joulurauhan.

Akkanen on Turun kaupungin protokollapäällikkö. Mitä sellainen tekee muulloin kuin jouluaattona on minulle mysteeri, mutta oikeastaan eipä sillä ole merkitystä. Pääasia on että hän aattona seisoo Brinkkalan talon parvekkeella ja julistaa joulurauhan.

Joulurauhahan on julistettu 1300-luvulta lähtien, vuodesta 1888 Brinkkalan parvekkeelta. Nykyistä kaavaa on noudatettu vuodesta 1903. Muutamia poikkeuksiakin on vuosien varrella ollut. Joulurauhaa ei julistettu isovihan aikana 1712-1721. Mahdollinen katko oli myös 1809-1815, syytä en tiedä. Miliisilakko keskeytti perinteen vuodeksi 1917 ja ilmapommitusten pelossa julistus jäi kuulematta 1939.

Ja koska netistä löytyy vaikka mitä hauskaa tietoa, Paavo Heinonen julisti joulurauhan 18 kertaa, katsotaan rikkooko Akkanen sen ennätyksen.

"Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...