Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

tiistai 12. maaliskuuta 2019

Arkiruokaa

Pitäisi varmaan opetella thain kieltä?

Tosin äitini opiskeli aikoinaan ja sanoi että ihan mahdottoman vaikeaa. Minä olen opetellut Khop khun kha:n, niin että osaan kiittää hurmaavaa thai-keittiön kokkia, kun haen ruokaa Salon torilta. Kohta sitä taas saa, tämä on ollut pitkä talvi, kun ei thai-ruokaa ole ollut tarjolla.

Siispä olen nyt kaupoista ostanut töihin kaikenlaisia "lisää vain vesi" tai "säilytä vaatekaapissasi" ruokia, pitäisi varmaan tuo ruoka-sanakin pistää heittomerkkeihin? Viime aikoina mukaan on tarttunut pakkauksia joiden nimi on Tom kha gai. Milloin niissä on nuudeleita, milloin kyseessä on keitto. Virallisesti kyseessä on thaimaalainen kanakeitto, jos osasin oikein googlata. Tosin goole kääntäjä kertoo että Tom oli syönyt. Mene ja tiedä, mitä sitten syön, mutta tällaista nyt ainakin olen popsinut viime aikoina töissä.

No, tänään päätin sitten tehdä kotona tom kha gai:ta. Koska partiolainen rakastui thaimaassa "chicken-noodle-soupiinsa" päätin sitten tunkea nuudeleita keittoomme. Ei se edes muistuttanut thaimaan kirkasliemistä keittoa, mutta tämä sai sen verran pisteitä ratsastaja-partiolainen-raadilta, että tätä tehdään joskus uudestaan.

Kuvittelin että olisi suuritöinen, mutta mitä vielä. Nopeatekoinen tämä oli ja  hyvä keitto tästä tuli. Resepti haettu K-kauppojen resepteistä, hieman taas muokattu, mutta ei kovinkaan paljon. Alkuperäisessä reseptissä on chiliä, sitä ei partiolaisen keittoon kuitenkaan voi pistää, siispä jätin sen pois. 

Thai-inspiroitu keitto

1 kg broilerin fileitä/pihvejä/suikaleita
4 porkkanaa
2 sipulia
2 sitruunajuuren vartta
2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
200 g herkkusieniä
1 tl suolaa
60 ml kalakastiketta (Pirkan pullo)
2 tl ruokosokeria
1 limen mehu
ruukullinen korianteria
200 g munanuudeleita 
2 l vettä

Pistä vesi kiehumaan soppakattilaan. Leikkaa broileri suikaleiksi ohuiksi viipaleiksi ja lisää kiehuvaan veteen. Kuori porkkanat ja leikkaa lanteiksi, lisää keittoon. Kuori ja suikaloi sipuli, lisää nekin kiehumaan. Lisää kalakastike ja inkivääri. Leikkaa sitruunaruohosta kanta sekä latva pois. Paloittele varsi noin 4 cm:n paloiksi ja murskaa sitä hieman veitsen lappeella, lisää keittoon. Keitä kunnes porkkanat ovat pehmeitä ja broileri on kypsää.
Viipaloi herkkusienet. Lisää sienet, kookosmaito ja limen mehu ja kuumenna, mutta älä keitä. 
Lisää herkkusienet, kookosmaito ja limetinmehu. Kuumenna keitto, mutta älä enää keitä. Lisää nuudelit. Odota että ne pehmenevät.  Lisää lopuksi hienonnettua korianteri.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...