Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

lauantai 21. joulukuuta 2024

Jouluaakkoset Z

 Viikonloppu!

Aivan ihanaa, joskin taas on miljoona asiaa tekemättä, mutta yksi kerrallaan ja sitten katsotaan mihin rahkeet riittävät. 

Perheemme ainut oikeasti joulupöytään päätyvä z on Zero Cola. Coca-Cola luonnollisesti, onhan Cokiksen joulupukki suomalainen, taiteilija kun oli Ahvenenmaa-taustaunen. 

Linkin löytäminen Z.lla ei ollut mikään helppo juttu, ellen halunnut käyttää zabaglionea, jota aion käyttää omassa reseptissäni. Siispä saatte opetella tekemään kasvisspagettia Zoodles. Minun ajatukset nimi kyllä vie eläintarhaan, mutta syödäänhän niissäkin kasviksia.

Oma reseptini on joskus vuosia sitten tekemäni jäädyke. Ei kyllä tullut joulupöytään, mutta kirjain pakotti nyt tämän tänne. Taisi olla uudeksi vuodeksi kun tein, muistelen että siinä oli sädetikkuja Koin kyllä aika työlääksi tehdä, mutta hyvää se oli. Tekemällä marengin itse pääsee eroon valkuaisista, mutta voihan se ostaa valmiinakin. En kuollakseni muista mistä olen reseptin napannut, mutta kiitos tekijälle.

Zabaione-jäädyke

Zabaione:
3 keltuaista
70 g sokeria
1 dl jälkiruokaviiniä (esim. Marsala)
Marenki: 
1 dl sokeria sokeria
3 valkuaista
4 dl laktoositonta kuohukermaa
Hyvän makuisia keksinmuruja
kastike:
200 g pakastevadelmia
60 g sokeria
Vuoraa n 2 l vetoinen kulho leivinpaperilla. 

Valmista ensin zabaione vatkaamalla keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Laita kulho vesihautteeseen ja lisää viini hitaasti, koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes syntyy kiiltävä, kuohkea vaahto. Jäähdytä zabaione viileässä välillä sekoittaen.

Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset kovaksi vaahdoksi . Lisää joukkoon sokeri samalla vatkaten. Vaahdon tulee olla niin kovaa, että se pysyy kulhossa, kun käännät kulhon ylösalaisin. Levitä levyksi leivinpaperille ja paista 125 asteisessa uunissa noin tunti. 

Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Lisää keksimurut, jäähtynyt zabaione sekä marenki. Kaada vaahtoseos  vuokaan. Jäädytä vuokaa n 12 tuntia.

Valmista vadelmakastike soseuttamalla vadelmat, lisää sokeri ja vademasose kattilaan ja kiehauta seos, kunnes sokeri on sulanut. 

Irrota jäädyke vuoasta lämmittämällä reunoja kastamalla vuoka lämpimään veteen. Kumoa jäädyke varovasti ja leikkaa annospaloiksi. Aseta jäädyke tarjoiluastialle, koristele vadelmakastikkeella.

Joululauluja ei juurikaan Z:lla löydy, Louis Armstrong pelasti tämän päivityksen: 'Zat you, Santa Claus?

Vauhdikasta lauantaita!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...