Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

torstai 12. joulukuuta 2024

Jouluaakkoset Q

Elämä on kompromissejä.

Tänään on sitten kompromissien päivä, sillä Q nyt vaan on kirjain, josta löytyisi reseptejä, ainakaan minun jouluuni liittyviä. Joululaulujaakaan en keksinyt. Joku Quiet tai Queen alkuinen voisi löytyä, mutta ei nyt ainakaan tule mieleeni yhtään. 

Queen sen sijaan on joululaulun tehnyt ja koska mieheni oli Queen-fani, saa se nyt sitten edustaa Q:tani. Kompromissi, kuten sanoin.  

Reseptilinkkikin on kompromissi, Quinoa eli suomeksi kvinoa. Jouluinen salaatti, olkaa hyvä.

Reseptini liittyy kyllä vasta joulun jälkeiseen elämään, mutta Quiche Lorraineen on helppo hukata jämät jotka kinkusta mahdollisesti jää. 

Quiche Lorraine

Pohja:
100 g laktoositonta voita
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ dl vettä

Täyte:
100 g purjoa
300 g kinkkua suikaleina
3 dl laktoositonta ruokakermaa
3 munaa
150 g (emmental)juustoraastetta 
mustapippuria
tuoretta timjamia

  1. Nypi voi, suola ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.
  2. Painele taikina leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille n. 3 sentin korkeudelle. Anna taikinan levätä jääkaapissa puoli tuntia.
  3. Esipaista pohjaa 200 C alimmalla tasolla 15 minuuttia.
  4. Hienonna purjo. Ripottele purjot ja kinkku esipaistetulle piiraspohjalle. Sekoita kerma, ranskankerma, munat, juustoraaste ja mausteet keskenään. Kaada vuokaan.
  5. Jatka paistamista uunin alaosassa noin 30 minuuttia, kunnes täyte on paistunut kauniin väriseksi. 

Viikonloppua odotellen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...