Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Olen juonut viinii Wienissä...

Ainakin join Glühweinia.eli melkein viiniä.

Glögiä kai tuo maustettu, lämmin viini lähinnä on, niissäkin hurjia eroja, kuten glögeissäkin.


Olin siis joulukuun ensimmäisen viikon Wienissä opiskelemassa. Kovin paljon muuta en sitten tehnytkään, kaupat sulkevat aikaisin ja sunnuntaisin, joka sattui olemaan ainoa vapaapäiväni, eivät kaupat olleet auki. Siispä kiersimme joulutoreja!


Näitä joulutoreja riitti jokaiseen kadunkulmaan ja myytävää tavaraa oli jos jonkinmoista. Hintataso kuitenkin kovin markkinamainen ja tavarat aika pitkälti massatuotetun oloisia, joskin käsitöitäkin löytyi. 


Yksi hauskimmista tuotteista oli minusta nämä suklaasta tehdyt työkalut.


Kaikenlaisia työkaluja oli tarjolla, ei kuitenkaan sukkapuikkoja ja lankakerää.


Joillakin toreilla oli myös ihan muutakin nähtävää, esimerkiksi nämä eri paikkakunnilta tuodut jouluseimet. Osa näistä aika perinteisiä


Osassa sitten taas hieman erilainen "ote", kuten tässä väsähtänyt Maria, Josef sitten toimii yh-isänä, ainakin hetken. 


Lapsillekin riitti ihmeteltävää, oli karusellia ja sitten hieman omatoimisempaa pyörimistä, alueelle oli jäädytetty polku, joka oli aika suosittu luistelurata. Jääkonekin pörräsi radalla muutamaan otteeseen joten jään pinta pysyi luultavasti aika hyvänä, pienestä tihkusateesta huolimatta. 


Näyttäytyi tuo aurinkokin aina välillä, joten aika kivassa säässä kiersimme paikkoja. Tosin tämä tori olisi varmaan ollut tunnelmallisempi illemmalla kun nämäkin pallot olisivat syttyneet. 


Viinit tarjottiin muuten posliinikupeista. Panttina muutamia euroja, tyypillistä turistikrääsää kuitenkin, joten meillekin siunaantui pari mukia kotimatkalle, joka torilla kun oli erilaiset kupposet. Sinäänsä ihan kiva idea, ettei kertakäyttömukeja käytetty. 


Kiersimme hetken kaupunkia muutenkin, lähestyvä joulu näkyi katukuvassa todella selvästi!


Kaunis kaupunki vanhoine rakennuksineen, olisi varmaan pitänyt varata hieman enemmän aikaa kaiken ihmettelemiseen


Kävimme nyt kuitenkin katsomassa nuo tyypillisimmät turistikohteet, samalla taisi tulla parit geokätkötkin kuitattua. Suurin osa näistä kulttuurihistoriallisista ihmeistä oli suojattu puluilta, oletan etteivät turistit tuonne kattoon kuitenkaan lähde kiipeilemään. 


Kaupunki selvisi hyvin toisen maailmansodan pommituksista, osittain kiitos näiden, ei nyt niin kauniiden, ilmatorjuntatornien. Tönöttävät edelleen paikoillaan, joskin tämä, suurin niistä, kyllä on jo kovaa vauhtia tuhoutumassa


Kaunista katseltavaa todellakin riitti, vaikkakin monet rakennuksista olivat peitettyinä, selvästikin kunnostutyötä tehtiin enemmänkin. 


Olisi pitänyt kaivaa esille joku appi, joka olisi antanut hieman lisätietoa näistä nähtävyyksistä.


Joku patsas tämäkin oli, jotenkin tuli Rooma mieleeni kun kiertelin kaupunkia. 


Teletappien "iso hali"-edeltäjä?


Löysimme aikamoisen kellonkin. Ihan vaan sen takia että sattui lyömään jossakin vaiheessa. Patsaat kulkivat jotakin rataa pitkin, vaihtuivat kerran tunnissa ja toivat uutta tietoa tasatunnista. kellotaulu patsaiden yläpuolella informoi minuutit. Olisin voinut tuijottaa ihmettä vaikka ja kuinka kauan. 


Tänne(kin) pitäisi ehtiä hieman paremmalla ajalla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...