Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

torstai 12. joulukuuta 2019

Ilkeitä lapsia

Kurssi-porukan kanssa juttelimme eri maiden "joulupukeista"

Kovin erilaisia traditiot ovat jo Euroopassa, mutta mikä minut yllätti, miten vähän naapurimaistakaan tiedetään. Ruotsalainen kolleega meinasi tukehtua ruokaansa kun kerroin että "Tomten", tai ainakin tomte, on Joulupukin pikku apulainen eikä mikään oikea joulupukki. Hän sitten kysyi kuka meillä tuo lahjat ja kerroin että "Julgubben". Hän ei ollut oikeasta pukista koskaan kuullutkaan. No, onhan heillä toki Ruotsissa tuo oma tekopukkinsa. Ja se poltettava versio Gävlessä. Tosin olkipukin polttaminen on kiellettyä.

Mehän nyt kaikki tiedämme että Joulupukki tuo lahjat kilteille lapsille aattona ja ehtii Amerikkaan vastaa joulupäiväksi. 

Espanjassa taas lahjat tuo kolme viisasta miestä, eli lahjat saadaan loppiaisena kun he vihdoinkin ehtivät perille. 

Sinterklaas (St. Nikolaus) tulee Hollantiin 5.6 ja Belgiaan sekä Puolaan 6.12. Hän tulee höyrylaivalla Espanjasta. Miksi hän ei viihdy Espanjassa lahjomassa lapsia on minulle epäselvää. Sinterklaasin apureina toimivat pienet, Zwarte Piet-nimiset mustakasvoiset hahmot. Tarinan mukaan hahmojen kasvojen mustuus on peräisin savupiipun tuhkasta. 

Venäläisiä meillä ei kurssilla ollut, mutta siellä lahjat tuo Babouska 7.1. Kyseessä on tarinan mukaan viljelijän vaimo, joka antoi suojan kolmelle viisaalle miehelle, kun he olivat matkalla Betlehemiin. Tarina jatkuu että kolme viisasta miestä olivat kysyneet Babouskaa mukaansa katsomaan lasta. Hän kuitenkin kieltäytyi, mutta virheen tajuttuaan yritti lähteä etsimään miehiä. Hänellä oli mukanaan lahjoja Jeesus-nimiselle vauvalle, jota hän ei kuitenkaan löytänyt. Hän jakoi lahjansa matkalla tapaamilleen lapsille.
Tosin venäläiset ovat onnellisesssa asemassa, Neuvostoliitossa ei vietetty kristillisä juhlia, ainakaan virallisesti, joten sen sijaan kehitettiin Pakkasukko. 
Pakkasukko kulkee troikalla ja mukanaan hänellä on lapsenlapsensa Lumityttö. Uudenvuodenyönä Pakkasukko ja Lumityttö tuovat lapsille lahjoja sekä toteuttavat ihmisten salaisia toiveita. Joulupukin kanssa Pakkasukko on vanha ystävä. 

Italiassakin lahjat jakaa nainen. Tämä nainen on tuttu myös kolmen viisaan tietäjän reissulta. Häntä kutsutaan nimellä La Befana ja hän on mustiin pukeutunut leskinainen.

Ja miksi aloimme puhua eri maiden traditioista? No koska Krampus tuli ravintolaan jossa olimme syömässä. IItävaltalaisessa perinteessä joulupukki palkitsee kiltit lapsukaiset, kun taas Krampuksen sanotaan nappaavaan tuhmimmat lapset mukaansa säkissään.  Tyyppi on puoliksi paholainen, puoliksi pukki. Kurssilaiset olivat pääsääntöisesti olleet ilkeitä, onneksi minun tuolini oli niin ahtaassa paikassa, ettei sinne päässyt Krampus risujensa kanssa heilumaan kun rankaisi ilkeitä lapsukaisia.

Skandinaavisen mytologian mukaan Krampus on alamaailman Helheimin jumalattaren Helin poika

Päivän tehtävä:
"Hymyile tuntemattomalle"


2 kommenttia:

  1. Jopas oli pelottava hahmo! Monenlaisia perinteitä löytyy lahjomisessa. 😄 Itsekin laitoin tänään joulupukkiasetelman. Saa nähdä, tuleeko pukki vielä tänä jouluna, kun nuorin on vielä miettinyt, riittääkö lahjat kuusen alle. Vähän outoa olisi itsestäkin, kun parikymmentä vuotta pukki käynyt. 🎅🏻

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...