Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

maanantai 23. joulukuuta 2013

Pyynnöstä

Isi ei ole vuosiin esittänyt toiveita joulupöydän antimista.

Hän on tyytynyt kokkauksiini ja huolehtinut siitä että se tärkein löytyy joulupöydästä: sienisalaatti. Tänä vuonna hän kuitenkin yllätti ja ilmoitti haluavansa lohiriisipiirakkaa. Jaha, onneksi hän oli repäissyt sivun irti rakkaasta "stadaristaan" olisi muuten jäänyt tekemättä koko piirakka. Ohje löytyy toki myös HSn sivuilta, mutta tykkään tehdä ruokaa "paperilta", en näytöltä.

Oli muuten harvinaisen ällöttävä työstää tämä piirakka, mutta tulipahan tehtyä. Mitenkään erityisen kaunis ja tiukka rulla ei todellakaan ollut lopputuloksena, taikina repesi liitoksistaan noin tuhat kertaa. Enkä tajua miksi puhuvat piiraista. Yksi ainut kääretortun tapainen minulle tuosta tuli.

Ellei tästö tule kaikkien aikojen herrkua niin en taatusti suostu tekemään uudestaan. Teen vaikka uudestaan sen kalakukon, sekin oli hauskempaa, teimmehän sen siskoni kanssa yhdessä!

HS:n lohi-piparjuuri-riisipiirakka

(Hieman muunnettuna)
3 dl pitkäjyväistä riisiä (Vettä ja suolaa keittämiseen)80 g voita1 tuubi (45 g) piparjuuritahnaa2 rkl sitruunamehuayrttisuolaatilliä hienonnettuna300 g kirjolohisuikaleitaripaus mustapippuria 1 pkt (500 g) voitaikinalevyjä1 kananmuna piirakan voiteluun
ripaus vehnäjauhoja taikinan kaulimiseen
 Keitä riisi, mieluiten hiukan ylikypsäksi, ja anna jäähtyä hiukan. Lisää joukkoon voi, piparjuuritahna sekä sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hiukan suolaa.
 Lämmitä uuni 200 asteeseen.
 Ripottele hiukan vehnäjauhoja kahdelle uunipellin kokoiselle leivinpaperiliuskalle. Aseta molemmille leivinpapereille kaksi voitaikinalevyä pitkittäin ja painele saumakohdat yhteen. (Yksi taikinalevy jää ylimääräiseksi. Käytä sitä tarvittaessa "paikkailuun".) Kauli taikinalevyt ohuiksi.
 Levitä riisiseos tasaisesti ja tiiviisti taikinoiden päälle niin, että yläreunasta neljäsosa jää vapaaksi. Ripottele pinnalle hienonnettua tilliä.
 Asettele kirjolohisuikaleet alareunaan pitkittäin ja ripottele päälle hiukan suolaa ja mustapippuria
 Kääri piirakka tiukalle rullalle leivinpaperia apuna käyttäen. Kostuta taikinan saumakohta vedellä ja paina tiukasti kiinni. Lohisuikaleiden tulisi olla piiraan keskellä ja piirakan mahdollisimman tiiviiksi kääritty.
 Nosta piirakat leivinpapereineen uunipellille ja leikkaa tarvittaessa ylimääräinen paperi pois. Voitele kauttaaltaan munalla ja pistele taikinaan hiukan reikiä haarukalla tai hammastikulla.
 Paista uunin keskiosassa noin 30 minuuttia tai kunnes piiraat saavat kauniin värin ja ovat kypsiä. Anna jäähtyä hiukan ja leikkaa muutaman sentin siivuja tarjoiluastiaan.

Yllättävän hyvin tämä kesti kasassa ainakin leikkaushetken, joten katsotaan nyt sitten...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...