Ostin sitten lantun!
Olisin oikeastaan tarvinnut vain pienen palan, mutta kaupassa tunnettiin vain kokonaisia yksiköitä. Siispä juurekselle oli keksittävä käyttöä, jauhelihakeittoon ei mennyt kuin murunen tuosta räätikkäästä.
Koska meillä ei ole nykyään mitään järjellistä ruokakauppaa tai pikaruokaravintolaa työpaikan lähellä on pakko yrittää muistaa eväät. Toki kaapissa on vaikka ja mitä "kuivamuonaa", mutta rajansa silläkin kuinka monena peräkkäisenä päivän jaksaa popsia "muroja" tai puuroa. Siispä päätin tehdä sosekeittoa, se on kiva syksyinen ruoka.
Jostakin lehdestä luin aikoinaan että lanttulaatikon sijaan voisi tarjota jouluna alkuruoaksi lanttusosekeittoa jonka pinnalle ripottelee piparkakun murusia. Idea sekin, päätin kuitenkin jättää piparkakut rauhaan ja keskittyä sosekeittoon. Lantun lisäksi kotoota löytyi muitakin juureksia, joten ihan pelkkään lanttuun ei tarvinnut tyytyä. Eli keitto tehtiin periaatteella mitä kotoota löytyy. Joulumausteitahan aina löytyy, joten heittäydyin villiksi...
Syyskuinen joulusosekeitto
500 g lanttua (ja edelleen sitä on jäljellä)
2 perunaa
5 porkkanaa
1 sipuli
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
persiljaa
n litra vettä
kasvisliemikuutio
suolaa
purkillinen kermaviiliä (oikeastaan piti olla kermaa, mutta eipä sitä ollut kaapissa)
½ tl kanelia, ihan vaan joulun kunniaksi
Juurekset kuoritaan ja pilkotaan. Kattilaan veden lisäksi juurekset ja annetaan kiehua n. 15 min eli kunnes lanttu on kunnolla pehmeää. Lisätään persilja ja koko komeus soseutetaan. Lisätään mausteet ja kermaviiliä.
Tämä keitto säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän, joten sopii loistavasti lämmitettäväksi mikrossa.
Ruisleivän kanssa olen syönyt, jospa perjantaina uskaltaisin lisätä niitä piparkakun murusia...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti