Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

lauantai 31. lokakuuta 2020

THL suosittelee

 THL:n Salminen suosittelee perumaan talven perhe­juhlat.

Siinä on taas saatu aikaan oikein kunnon otsikko. Toki, ihan mahdollista että Salminen on näin sanonutkin, mutta juhlien peruminen? Kyllä se joulu sieltä tulee, kuten uusivuosikin, enkä usko että meidän pitää, edes THLn suositusten takia, siirtää perheenjäsenet siksi päiväksi erilleen toisistaan ja perua koko joulu. Onneksi sentään juttuun on haastateltu myös Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broasia, joka toteaa 

"perheet, jotka viettävät muutenkin koko ajan aikaa yhdessä
voivat viettää hyviä hetkiä yhdessä myös jouluna ja uutenavuotena."
 

Olipa hyvä että kertoi, mutten en olisi ehkä ymmärtänyt että edelleen saamme kaikki olla kotona myös aattona.

Pääsiäisen jo annoin koronalle, vein pitkäperjantain ruoat "vanhuksilleni" kotiin,  joulusta en ihan helposti luovu. Toki ymmärrän että kyseessä on vakava tauti ja että varovaisuutta on syytä noudattaa, mutta ihan loputtomasti en ole valmis jättämään perheemme vanhinta sukupolvea oman onnensa nojaan. Jos pysymme oireettomina niin mehän kokoonnumme jouluna. Meitä on 9, jos siskoni päättää viettää joulua poissa, 11 jos hän on maisemissa. Ja olemme koko tänä aikana nähneet toisiamme, kauppareissut kun on pitänyt kuitenkin hoitaa, turvaväleistä olemme yrittäneet huolehtia. Ja maskia olen käyttänyt niin paljon että kärsin varmaan kroonisesta hiilidioksidiylikuormituksesta. Käsissä edelleen jonkinlainen ihoeste että veret pysyvät kehossa, niitäkin on pesty ja desinfioitu niin että iho tuntuu paperinohuelta. 

 "Asiantuntijan mukaan luovuutta käyttämällä ikäihmisille ja riskiryhmään kuuluville
voi tehdä mukavan joulun, vaikka yhdessä ei fyysisesti voisikaan kokoontua."

En tiedä mitä luovuutta a mielikuvitusta tulisi käyttää, mutta teams-kokous ei oikein iske ja ajatus että istuisimme 2 m välein ulkona pihalla (pimeässä ja sateessa) ei oikein iske. Parempaan minun mielikuvitukseni ei riitä. 

"Vaikka joulupukki ei kävisikään kylässä,
mutta joulupöytään haluaa silti kutsua lähimpiä ystäviä tai sukulaisia,
kannattaa Broasin mukaan käyttää kaikkien maskeja, jos turvavälejä ei pystytä pitämään."

Joulupukki kyllä käy meillä. Aika usein hän on ollut niin kiireinen, että on vaan koputtanut oveen ja kiiruhtanut seuraavaan paikkaan. Saa nähdä miten kiireinen on tänä vuonna. Joskus on myös käynyt niin hassusti, että pukki on ehtinyt sisälle saakka, mieheni vaan on usein silloin ollut kauppareissulla. Näin korona-aikana ei tiedä miten pukki sitten toimii. Jää nähtäväksi. 

Tämä sitaatin viimeinen osio aiheuttaa minulle kaikkein eniten ongelmia: joulupöydässä maski? Siis...istumme ja katsomme kinkkua yhdessä? Vai miten tämä oli ajateltu? Toki voimme kokoontua maskien kanssa pölisemään yhdessä, mutta joulupöytä ja maski ei vaan toimi samassa lauseessa, ainakaan minun maailmassani.

Minä nyt jatkan maskin käyttämistä töissä, pesen käsiäni joka käänteessä, hankin lisää käsidesipulloja ja välttelen ihmisiä mahdollisuuksien mukaan. Jos perheeni on aattona oireeton, uhmaamme koronaa ja syömme yhdessä. Toivon etten kadu päätöstäni.



1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...