Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Usko vanhempiasi!

Koska nuorimmaisemme ei syö raakaa kalaa, jouduin keksimään hänellekin jonkun alkupalan vapuksi.

Päädyin, Hellapoliisin innoittamana, katkarapusalaattiin. Minulla oli olevinnan kiire, joten katkaravut eivät ehtineet kunnolla sulmanaa, saatika valumaan, joten aika vetistä tuo oli. Isäni viisauksia lainaten: ruokaa tehdessä ei saa olla kiire. Taas kerran sain oppia että kannattaa kuunnella vanhempiaan. Kuten äitini toteaisi: Gammal är äldst. Tarkoittaen että on kuunneltava kokemuksen syvää rintaääntä.

Katkarapusalaatti

500 g kuorittuja katkarapuja
n 500 g Pirkka laktoositonta turkkilaista jugurttia
1½ punaista paprikaa
2 keitettyä kananmunaa
3 rkl valkosipulisinappia
pippurisekoitusta
1 sitruunan mehu
tilliä

Pilko paprika ja kananmunat. Sekoita jugurttiin pippuri, sinappi ja mehu. Sekoita kaikki aineet keskenään ja lisää joukkoon vielä tilliä.


Vår yngsta dam äter inte rå fisk.

Allstå måste jag hitta på något som förrätt och henne också till första maj.
Jag bestämde mig för räkor, men tyvärr låtsades jag ha lite skyndsamt, så de hann varken tina ordentligt eller rinna av. Min pappa har någongång sagt att man inte skall ha skyndsamt när man lagar mat. Kanske jag borde lära mig att lyssna på mina föräldrar, för som mamma skulle säga: Gammal är äldst.

Räksallad

500 g skalade räkor
ca 500 g Pirkka laktosfri turkisk youghurt
1½ röd paprika
2 kokta ägg
3 msk vitlökssenap
peppar
saft från 1 citron
dill

Skär paprikan och äggen i bitar. Rör ihop youghurt, peppar, senap och saft. Bland ihop alla ingredienser och tillsätt ännu dillen.



lauantai 30. huhtikuuta 2016

Hauskaa Vappua

Olen jo kauan suunnitellut tekeväni itse perunasalaattia, mutta aina on jäänyt tekemättä.

Tänään sitten innostuin ja tein kahta erilaista, josta päätin maistatuttaa kotona olevalla perheenjäsenellä sitruunaista versiota lounaalla. Syy kahteen versioon on että Pirkka valikoimaan oli ilmestynyt laktoositon turkkilainen jugurtti. Pitihän sitäkin kokeilla! Huomenna sitten perinteisempi versio.

Sitruunainen perunnasalaatti

n. 1 kg perunoita
suolaa keitinveteen
3 herkkukurkkua
1 sipuli

n 500 g Pirkka laktoositonta turkkilaista jugurttia
3 rkl sitruunapippuria
1 rkl hunajaa
3 rkl sirtuunamehua

Keitä perunat. Kuutioi perunat ja kurkut ja silppua sipuli. Sekoita kastikkeen aineet keskenän ja kaada kaada kaikki ainekset tarjoilukulhoon ja sekoita kunnolla. Anna jäähtyä jääkaapissa.

Hauskaa vappua!


Potatissallad med citron

ca. 1 kg potatis
salt 
3 kryddgurkor 
1 lök

ca 500 g Pirkka laktofri turkisk youghurt
3 msk citronpeppar
1 msk honung
3 msk citronsaft

Koka potatisen i lätt saltat vatten. Tärna potatisen, löken och gurkan  Blanda youghurten med citronsaften, honungen och pepparn. Häll allting i en stor skål och blanda väl. Låt svalna i kylskåp.

Glada Wappen!  


maanantai 4. huhtikuuta 2016

Jämät pois jääkaapista

Inhoan jämiä ja vielä enemmän käyttökelposen ruoan poisheittämistä.

Jääkaappiin oli jäänyt pala marsipaania, joka oli pinnaltaan kovaa kuin kivi. Äitini taas pyysi apua, isän syntymäpäiville piti saada tuoretta pullaa. Tunnustan, ettei pullan leipominen ole lempipuuhaani, sen sijaan partiolaiselta voi pyytää apua. Siispä pyysin että partiolainen tekisi bostonpullaa, tällä kertaa marsipaanitäytteellä.

Raastoin tuon kovettuneen korpun, riitti että pinnan sai rikki, sisältä marsipaani oli edelleen ihan pehmeää.

Marsipaanibostoni

50 g hiivaa
5 dl laktoositonta maitoa
1 dl sokeria
½ tl suolaa
150 g voita
n. 13 dl jauhoja

50 g voita
marsipaania
sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maidon joukkoon ja lisää suola ja sokeri. Sekoita. Sulata voi ja lisää se seokseen. Sekoita joukkoon jauhot ja alusta taikinaa kunnes se on joustavaa. 

Siirrä kohoamaan vedottomaan, lämpimään paikkaan n. ½ tunniksi. 

Kauli taikinasta levy ja levitä pinnalle voi ja marsipaani sekä tarvittaessa hieman sokeria. Rullaa pitkältä sivulta ja leikkaa rullasta noin 4 cm paksuisa paloja ja lado ne uunivuokaan. Anna kohota sen hetken kun uuni lämpenee 200 asteiseksi ja paista n. 30 min


Raastettua mantelimassaa

Marsipanbostoni

50 g jäst
5 dl laktosfri mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
150 g smör
ca. 13 dl vetemjöl

50 g smör
marsipan
socker

Värm mjölken till ca 37 grader. Smula jäste och blanda den med mjölken, tillsätt socker och salt. Smält smöret och häll i det i blandningen Blanda i mjölet och knåda tills degen känns mjuk. 

Låt jäsa på ett dragfritt, varmt ställe i ca en halv timme.

Kavla ut degen till en platta och bred på smör och marsipan, vid behov också lite socker. Rulla plattan från långsidan till en rulle och skär ut ca 4 cm tjocka bitar. Rada bitarna i en ungsfast form.

Låt jäsa under tiden ugnen värms upp till 200 grader och grädda sedan i ca 30 minuter


keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Valkosipulinen pääsiäisleipä

Mummi opetti aikoinaan ettei leipä kohoa tasaisesti ellei sitä siunaa.

Siispä edelleen, kun pistän taikinan kohoamaan, teen taikinan pintaan ristin, niin että se kohoaa tasaisesti. Pääsiäisenähän se sopi loistavasti, mutta enpä lipsu tavoistani muinakaan päivinä. Ja tuleepahan sitten samalla muisteltua mummia, mikäli nyt muuten onnistuisin hänet unohtamaan.

Pääsiäisleipä

5 dl vettä, lämmitä noin 37 asteiseksi
1 dl laktoositonta maitoa
½ hiiva (25 g)
2 tl suolaa
1 rkl sokeria

2 tl rosmariinia
2 valkosipulinkynttä

loraus oliiviöljyä
1 dl ruisjauhoja
2½ dl ohrajauhoja
10 dl vehnäjauhoja

1 kananmuna  voiteluun

Sekoita hiiva, sokeri, suola ja rosmariini lämpimään nesteeseen. Murskaa valkosipulinkynnet ja lisää nekin liemeen. Lisää öljy ja jauhot. Itse käytän konetta, mutta toki voi käsinkin vaivata taikinan.

Siirrä taikina lämpimään kohoamaan noin tunniksi. Muotoile uunipellille pyöreä leipä ja tee pintaan pari viiltoa ristiin. Vatkaa muna kevyesti ja lisää 1 rkl vettä joukkoon. Voitele leipä ja ripottele pinnalle hieman suolaa ja tuoretta rosmariinia.

Paista 180 asteessa noin ½ tuntia.


Bröd till påsken

5 dl vatten, värm till 37 grader
1 dl laktosfri mjölk
½ bit jäst (25 g)
2 tsk salt
1 msk socker

2 tsk rosmarin
2 vitlöksklyftor

lite olivolja
1 dl rågmjöl
2½ dl kornmjöl
10 dl vetemjöl

1 ägg för pensling

Blanda jäste, sockret, saltet och rosmarinen i den varma vätskan. Krossa vitlöksklyftorna och blanda dem i vätskan. Tillsätt oljan och mjölet. Knåda ihop till en deg, jag använder maksin, men visst kan man göra det för hand också.

Låt degen jäsa i varmt utrymme i ca 1 timme. Gör ett runt bröd på en plåt och gör ett par snitt på ytan. Pensla med uppvispat ägg som blandats med lite vatten. Strö lite salt och rosmarin på ytan.

Grädda i 180 grader i ca 30 min



maanantai 14. maaliskuuta 2016

Valoisaa

Kevät on todellakin tullut!

Tunnen kummallista tarvetta istuttaa siemeniä ja olen taas perustanut oman pienen yrttipuutarhani ikkunalaudalle. 

Ikeasta löysin oikein suloisen, keraamisen yrttiruukun, mutta kun poistotuotteena löytyi muovinen yrttiruukku päädyin sitten siihen. Kolmasosa hinnasta oli ihmeellinen motivoiva tekijä. Kissaperheessä saa tosin toivoa että kevyehköt muoviset ruukut suostuvat olemaan ikkunalaudalla, tosin, ne tuskin rikkoutuvat jos tipahtavat.


Litteiden pakettien kaupasta päästyäni, nuo ruukutkin muuten sisälsivät "kiinnitettäviä osia", mikä ihme sitä kauppaa vaivaa, päädyin vielä saksalaiseen ihmekauppaan. Sieltä mukaan tarttui kummallinen kukkanen, ihan vaan sen takia että oli aika pirteän näköinen. Seuraavana maanantaina oli sekin tarjouksessa, mutta ehdin ostamaan edellisenä iltana täyteen hintaan. Sen siitä saa kun käy sunnuntaina kaupassa. Äitini saisi sätkyn jos tietäisi. 


Våren är här!

Ikeas örtkrukor pryder fönsterbrädet, det var igen dags att grunda en egen liten örtaträdgård i köket. Det är underligt hur inspirerad jag blir alla vårar av att så frön. För att sedan, mer eller mindre, glömma bort dem när det skulle vara dags att plantera hela härligheten ut i trädgården.

På Lidl hittade jag en verkligt underlig blomma. Och för att det är vår och mina gröna fingrar kliar het ofantligt, måste jag ju köpa den också. Samma blomma skulle jag ha fått följande morgon, betydligt billigare, från samma butik. Så går det när man shoppar på söndagar!



lauantai 5. maaliskuuta 2016

Jälkiruoaksi

Partiolainen ilmoitti että hänen tekee mieli omenapiirakkaa. 

Siispä neiti päätti leipoa, muuten olisi voinut jäädä ilman jälkiruokaa tänään. Kuten tavallista: herkullista!

Partiolaisen omenapaistos

n. 800 g omenaa
2 tl sokeria
1 tl kanelia
hyppysellinen suolaa

125 g laktoositonta voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1½ dl sokeria
1½ tl suolaa

Kuori ja paloittele omenat. Lisää sokeri, suola ja kaneli omenapalojen sekaan. Voitele piirakkavuoka ja kaada maustetut omenapalaset vuoan pohjalle.
Mittaa kulhoon jauhot ja kaurahiutaleet ja lisää paloiteltu voi. Nypi tasaiseksi "rakeeksi". Sekoita vielä joukkoon sokeri ja suola. Levitä seos omenoiden päälle.
Paista 225 asteessa noin 25 min.



Scouten meddelade att hon vill ha äppelpaj.

Alltså började damen baka, annars skulle hon ha kunnat bli utan efterrätt idag. Gott blev det!

Scoutens smulpaj

n. 800 g äppel
2 tsk socker
1 tsk kanel
en nypa salt

125 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1½ dl socker
1½ tsk salt

Skala och tärna äpplena. Blanda bitarna med kanel, socker och salt. Smörj en pajfor och häll äppelbitarna i formen.
Skär smöret i bitar, tillsätt mjöl och havreflingor och nyp ihop till en smulig massa. Tillsätt socker och salt.
Fördela smuldegen över äppelbitarna och grädda i 225 grader i ca 25 min. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...