Siispä edelleen, kun pistän taikinan kohoamaan, teen taikinan pintaan ristin, niin että se kohoaa tasaisesti. Pääsiäisenähän se sopi loistavasti, mutta enpä lipsu tavoistani muinakaan päivinä. Ja tuleepahan sitten samalla muisteltua mummia, mikäli nyt muuten onnistuisin hänet unohtamaan.
Pääsiäisleipä
5 dl vettä, lämmitä noin 37 asteiseksi1 dl laktoositonta maitoa
½ hiiva (25 g)
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 tl rosmariinia
2 valkosipulinkynttä
loraus oliiviöljyä
1 dl ruisjauhoja
2½ dl ohrajauhoja
10 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna voiteluun
Sekoita hiiva, sokeri, suola ja rosmariini lämpimään nesteeseen. Murskaa valkosipulinkynnet ja lisää nekin liemeen. Lisää öljy ja jauhot. Itse käytän konetta, mutta toki voi käsinkin vaivata taikinan.
Siirrä taikina lämpimään kohoamaan noin tunniksi. Muotoile uunipellille pyöreä leipä ja tee pintaan pari viiltoa ristiin. Vatkaa muna kevyesti ja lisää 1 rkl vettä joukkoon. Voitele leipä ja ripottele pinnalle hieman suolaa ja tuoretta rosmariinia.
Paista 180 asteessa noin ½ tuntia.
Bröd till påsken
5 dl vatten, värm till 37 grader1 dl laktosfri mjölk
½ bit jäst (25 g)
2 tsk salt
1 msk socker
2 tsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
lite olivolja
1 dl rågmjöl
2½ dl kornmjöl
10 dl vetemjöl
1 ägg för pensling
Blanda jäste, sockret, saltet och rosmarinen i den varma vätskan. Krossa vitlöksklyftorna och blanda dem i vätskan. Tillsätt oljan och mjölet. Knåda ihop till en deg, jag använder maksin, men visst kan man göra det för hand också.
Låt degen jäsa i varmt utrymme i ca 1 timme. Gör ett runt bröd på en plåt och gör ett par snitt på ytan. Pensla med uppvispat ägg som blandats med lite vatten. Strö lite salt och rosmarin på ytan.
Grädda i 180 grader i ca 30 min
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti