Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

torstai 28. marraskuuta 2024

Jouluaakkoset C

 Colemans sen olla pitää!

Isäni aikoinaan valitsi sinapit jouluksi, kunnes aloimme tehdä sitä itse. Tavoitteena oli päästä lähelle "Tant Eevin" sinappia. En muista kyseistä tätiä, enkä kyllä hänen sinappiakaan, mutta ikinä emme ihan päässeet siihen, miltä sen kuului maistua. Kehittelin sinappireseptiäni vuosia, onnistumatta löytämään Eevi-tädin makumaailmaa. Hyvää sinappini kuitenkin kuulemma on. Isäni halusi sitä jouluksi pöytään ja naapurillemme teen edelleen jouluksi purkillisen. Toki tuon sitä omaankin pöytäämme, haluan sitä itse kinkkuni päälle. 

Variaatioita sinapilla on paljon, milloin maustettu milläkin, eri alkoholeilla, valkosipulilla, chilillä... Perusresepti on kuitenkin pysynyt samana. Ja sinappijauhe on Colemansin. Muut eivät kelpaa, kokeiltu on.

Päivän linkkinä on crème brûlée, jouluisena versiona Helsingin Sanomien reseptillä. Isä luki "Stadarin" aina kannesta kanteen ja joulun alla sitten sain Hesarsta leikeltyjä reseptiä, vinkkinä siitä mitä voisimme kokeilla uutena joulupöydässä. .

Ullan Joulusinappi

3/4 dl Colman's sinappijauhetta
1/2 dl vehnäjauhoja
n. 1 dl kiehuvaa vettä
1 tl suolaa
4 tl sokeria
½ dl laktoositonta kermaviiliä

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää vettä kunnes seos tuntuu hieman löysän puoleiselta. Sekoita joukkoon kermaviili. Mausta haluamallasi tavalla. Purkita. Anna maun tasoittua parin päivän ajan.

Päivän laulu on Barbra Streisandin Christmas Mem'ries.

Olkoon torstainne toivoa täynnä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...