Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

tiistai 5. lokakuuta 2021

Trendikästä

Otetaan pieni tauko musiikista 

CountryLiving on listannut kuusi tendiä tälle vuodelle. Näitä trendilistojahan nyt kaikenlaiset ennustajat (ja markkinatahot) julkaisevat, mutta katsotaan nyt mitä mieltä tämä sivusto oli. 

1. Kaukasianpihta

Tämä olisi nyt sitten se "oikea" joulupuu tänä vuonna. Kaukasianpihta kasvaa Mustanmeren itä- ja eteläpuolen vuorilla, eli Venäjällä ja Turkissa enimmäkseen. Kaipa sitä voidaan viljellä muuallakin?
Neulaset ovat, kuvauksen mukaan pehmeitä ja kestävät paremmin puussa kuin kotoisammassa kuusessamme. Puu voi olla jopa 2 m halkasijaltaan ja 60 m korkea, joten ihan täysikasvuisena se ei kyllä, ainakaan meille, sisälle mahdu. No, kuvissahan tuo on kuin Disneyn piirretystä, täydellinen ja symmetrinen, mutta enpä nyt tiedä haluanko tuontipuun kotiini, kaunis tai ei. Kuljettaminen muutaman viikon iloksi ulkomailta ei tunnu kovin viisaalta. Ainakin viime vuonna noita sai mm. Plantagenilta. Meille kyllä tulee edelleen kotimainen kuusi, lähituotettuna. Havuja kuuluu löytyä juhannuksena sukasta ja kukaan ei ole kertonut minulle tuoksuuko tuo pihta. 

2 Harvaoksaiset tekokuuset

Jos elävässä puussa halutaan symmetriaa, niin tekokuusen pitää olla harvaoksainen ja mielellään epäsymmetrinen. Näin saadaan koristeet paremmin esille. Harva luonnonkuusi on kovin tiivis ja symmetrinen, joten jospa se täydellinen tekokuusi ei kuitenkaan vastaa odotuksia? Minä tosin olen luullut, että tekokuusen idea on osittain se, että sitä voidaan käyttää vuodesta toiseen, mutta taitaa olla trendituote siis tämäkin. Kovin ekologinen tällainen, enemmän tai vähemmän, kertakäyttöinen muovilelu ei kyllä ole. 

3. Hopea...ja kulta tuomaan lämpöä

Tänä vuonna siis käytämme hopeaa ja hieman kultaa koristeissa. Isoäitini kuusi oli aina hopeisilla koristeilla somistettu, joten hieman jopa nostalginen trendi tämä!

Tosin googlailin hieman muita trendisivustoja ja joulun väreiksi ehdotettiin mm. punaista, beigeä, ruskean eri sävyjä, pinkkiä, oranssia, purppuraa, vihreää, violettia, sinistä ja kaiken huipennukseksi: väreillä leikkimistä. Eikun koko sateenkaaren väriskaala vaan käyttöön, se on trendikästä.  

4. Lumi-imitaatiot

Nämä pitäisi toteuttaa erilaisilla materiaaleilla ja valkoisen sävyillä. Onhan valkoinen tietysti kaunis tausta äskeiselle väriräjähdykselle.

5. Capiz-kuoret

Tämä oli minulle aivan tuntematon nimi, vaikka kuori itsessään kyllä oli tuttu. Puhumme siis osterin kuoresta,Tätä Placuna placentan kuorta on käytetty ikkunoissa ja valaisimissa vuosisatojen ajan, kuori kun on käsittelyn jälkeen, valoa läpäisevä. Tämäkin laji on nykyään uhanalainen liiallisen pyydystämisen takia. Ei kovin mukava trendi siis. 

6. Kuusi-hame

Eli puhumme nyt oikeasti kuuselle tulevasta hameesta (Tree skirt) Kyseessä siis on matto, joka vaan on halkaistu niin että maton saa nostettua rungon ympärille ja jalka jää piiloon maton alle. Hankaloittaa kyllä kastelua, uskaltaisin väittää, mutta tekokuusta ei tarvitse kastella, joten ehkäpä sitten sellaisille? Itse haluan (vesitiiviin, sillä kastelen joka vuosi myös lattiaa) mattoni kuusen alle, en ympärille. 

Vähemmän trendikäs, mutta lasten koristelema <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...