Makumatkailumme jatkuu
Tällä kerralla siirryimme Sauvoon ja maistelimme Grelsbölen tilan Omena-Tyrni glögiä.
Väriltään glögi oli tyrnimäisen syvän keltainen. Maku oli kanelinen omena tyrnillä maustettu. Ihan tasainen tuo ei ollut koostumukseltaan, omena tai tyrni hieman sakkaantuu, vaikka sekoitinkin pulloa huolellisesti. 35% juomasta on omenamehua, 16% tyrnimehua.
Lämpimänä tyrnimehuna tämä on ihan hyvää, glöginä tämä ei toimi. Palkkä kaneli mausteena ei tee siitä glögiä minun maailmassani.
Äitini mielestä tämä oli kitkerää.
Kuten sanottu, lämpimänä mahuna toimisi oikein hyvin, flunssajuomana vielä paremmin. Tyrnihän tunnetusti on varsinainen terveysmarja. Tämä on muuten marja joka on vallannut tilaa heti jääkauden jälkeen. Mökilläkin tyrniä viljeltiin naapuripellolla, luultavasti aika huonolla menestyksellä. Kasvavaatimukset eivät pensaalla kovin kovat ole, mutta valoa se vaatii. Se sietää sen sijaan hyvin kuivuutta ja viihtyy saaristossa merenrannoilla.
Kansanparannuksessa lehdistä ja kukista on tehty teetä yskään ja marjasoseella on hoidettu ripulia,
reumaa, ihottumaa ja keripukkia. Siemeniä on syöty mm. ummetukseen. Tyrniruoilla on hoidettu flunssaa, vahvistettu sydäntä ja torjuttu syöpää.
Nykyisin tyrni kelpuutetaan jopa kosmonauttien ruokavalioon.
Glögiraatimme oli aika yksimielinen tällä kertaa, yksi joulukuusi glöginä. Tyrnimehuna voisin antaa sille jopa kolme, mutta sellaisena sitä ei markkinoida.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti