Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

lauantai 28. marraskuuta 2020

Lahja

 Minulla on ikioma joulukalenteri!

Ystävä oli tehnyt valtaisan työn ja toi minulle töihin laatikon joka oli täynnä yllätyksiä ja aarteita. Se oli joulukalenteri. Mutta ihan perinteinen se ei kuitenkaan ollut. Jokaisessa lahjassa oli joku vihje, jonka perusteella piti arvata minä päivänä saa ottaa minkäkin lahjan käyttöön.

Siinä sitten perjantai-iltana istuin ja hihitin kun googlailin outoja vihjeitä. Osa vihjeistä toki olivat helppoja: "Hei! Enää yksi yö! Kyllä sä selviät!". Toiset hieman haastavampia "60°09'59.0"N 24°56'21.0"E", mutta geokätköilijän vaimona toki tiesin mistä lähtisin purkamaan tuon mysteerin. Tiesittekö muuten, että Vanha kirkko on vihitty käyttöön 17.12.1826? En tiennyt minäkään, nyt tiedän. Sitten oli muutama, joiden kohdalla joudun pohtimaan hieman, ihan heti ei vinkki "AIV" auennut. Juu, tiedän rehun ja Nobelpalkinnon...ja kun kirjoitan tätä: Se jaetaan joulukuussa! Taisi ratketa! Kiitos avustanne. 

Päätin hieman helpottaa työtäni tekemällä vanhasta pahvilaatikosta pohjan jolle sijoittaa lahjat järjestykseen. Näenpähän sitten mitkä numerot käytettävissä kun ryhdyn tosissani pohtimaan Einsteinin suhteellisuusteoriaa. Einstein aloitti muuttomatkansa Yhdysvaltoihin 2.12, oli perillä 10. joulukuuta, samana päivänä kuin Nobelin fysiikanpalkinto jaettiin. Mutta 10.12 pistin jo AIV:n, joten Albertille jäisi 2.12. Jospa kokeillaan sitä näin alkajaisiksi?


 Reilu tunti siinä meni, kun olin kaikki "helpot" sijoittanut paikoilleen, minulla oli parissa kohdassa kaksi lahjaa ja muutamat "luukut" täysin tyhjinä. Aloitin tuplista ja yritin keksiä niille uusia paikkoja. Ja hetken kuluttua minulla oli taas lähes koko pakka sekaisin kun tuplat siirtyivät tönimään jotakin toista purkkia. Tämä oli kuin shakkia olisi pelannut, koko ajan joku tönittiin pois.  

Mutta lopuksi kaikki purkit ja levyt ja tölkit olivat omilla paikoillaan! Aivan ihana lahja, opin vaikka ja mitä uutta nippelitietoa, kuten esimerkiksi sen että Istuva Härkä oli Hunkpapa-Lakota eli suomeksi: Leiriympyrän päässä asuvat-tasangoilla asuvat. 

Lakota (siouxien läntinen haara) heimoja oli muuten seitsemän. Ne kuusi muuta olivat: Poltetut jalat (istuivatkohan liian lähellä nuotiota?), Mustat jalat (nämä sitten kävelivät hiilien seassa?), Hajaantuneet (sangen ikävää), Ilman jousia (kirveet käytössä?), Istuttavat veden ääreen (maanviljelijöitä?) sekä Kaksi kattilaa. Hauskoja nuo suomennokset! 

Nyt pitää sitten malttaa joulukuun ensimmäiseen että saa avata ensimmäisen hienon paketin. 

3 kommenttia:

  1. Voi vitsi! Tosi hyvä kalenteri-idea. Eipä ole koskaan tollanen tullut mieleenkään. Tehdään kanssa välillä kalentereita ja aina yritetään keksiä joku uus idea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan ihana :) Säästin nuo vinkit, aion hymyillä niille vielä ensi vuonnakin :)

      Poista
  2. Hei aivan mahtava idea! taidan kirjoitella itsellenikin tämän idean ylös jos vaikka ensi vuonna muistaisin jotain tuttavaani kalenterilla :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...