Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Viikon kortti

Marc Chagall: Kuningas Daavid

Viikon joulukortti siis on tällainen taideteos. Kyseinen taulu roikkuu museon seinällä Nizzassa, ellei sitten ole lainassa jossakin muualla. 

Täytyy tunnustaa, etten oikein aina ymmärrä modernia taidetta, joskin tämä nyt sentään esittää jotakin. Mutta aika sekava tuo maisema kyllä minusta on tässä. Yritetään nyt sitten tajuta. 

Kuvasta löytyy kukko joka symboloi hedelmällisyyttä kuulema. Ok, onko tuo alaston nainen sitten Maria? Tosin wikipedian mukaan Chagall rakasti naisia ja maalasi usein rintoja tauluihinsa, ehkäpä se onkin ainut syy tälle hahmolle?

Viulustikin kuvasta löytyy, tuolla oikeassa ylänurkassa, hän kuulema löytyy tauluista sen takia että Chagallin kotikylässä, Vitebskissä, soitettiin viulua tärkeissä tapahtumissa. Vai niin, no, jatkossa jos näen Chagallin tauluja osaan sitten metsästää näitä symboleita. Mitäköhän minä pistäisin symboloimaan omaa kotikylääni jos olisi pakko? Hevosenkengän?

Kynttilänjalka kuulema symboloin hurskasta juutalaisuutta, hieman ehkä huono valinta siis ottaa tällainen joulukortiksi? Ymmärtääkseni juutalaisuus ja joulu eivät oikein sovi yhteen.

Vitebskin talotkin pitäisi olla maalauksessa. Nyt en uskalla ottaa kantaa ovatko nuo talojen profiilit mistä, mutta leikitään että ne ovat niitä kylän mökkejä. Ne symboloivat kotimaata. Aika rakas tuo äiti Venäjä siis oli Chagallille. 

Olen sitä mieltä että tuo eläin oikeassa ylänurkassa on aasi, mutta koska Chagallin tauluista pitäisi löytyä lehmä niin ehkäpä se on sellainen. En minä omastakaan piirrustuksesta välttämättä tunnistaisi lehmää lehmäksi, joten miksi Marcin pitäisi olla sen parempi lehmien piirtäjä? Lehmä symboloi elämää, voimaa, nahkaa, lihaa ja sarvia, joten tärkeä symboli, ehdottomasti. Ei sellaista voi unohtaa. 

Lentävää silliä, ikkunaa, ristiinnaulittua, kaappikelloa tai puuta en onnistunut kuvasta löytämään, nekin kuuluvat Chagallin maaluksiin. Pitäisiköhän nyt epäillä väärennöstä?

Kiitos kortista, pääsinpähän perehtymään hieman Chagalliinkin. Ehkäpä minusta vielä tulee fanaattinen Chagall fani?





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...