Huomenna vietetään Lucian päivää.
Ruotsinkielisillä alueillahan tämä on hyvinkin perinteinen juhlapäivä, pikkuhiljaa perinne leviää ympäri maatamme. Varsinkin viime vuonna maamme Lucia pääsi otsikoihin myös ulkomailla. Ikävä kyllä rasismin nostaessa rumaa päätänsä täällä.
Mutta keskitytään tänään "Lussekatteihin" eli "Lucia-kissoihin" eli lucia-pulliin.
Teorioita pullan synnystä on useita, yksi niistä kertoo pullan tuleen Saksasta Ruotsiin 1600-luvulla. Tarinan mukaan paholainen (Lucifer), kissan hahmon ottaneena, antoi lasille piiskaa, kun taas Jeesus antoi kilteille lapsille pullaa. Jotta valos pelkäävä Lucifer pysyisi loitolla, pulliin lisättiin keltaista sahramia (1800-luvulla) valon tuojana. Toinen valontuoja, Lucia, alkoi tarjoilla pullaa, onko nimi sitten tullut Luciferista tai Luciasta pullalle, siitä viisaat kiistelevät. Niin tai näin, minä leivoin viime vuonna Kinuskikissan reseptin pohjalta ei niin perinteisiä Lussekatteja
Lussekatter
100 g laktoositonta voita
2½ dl laktoositonta täysmaitojuomaa
½ hiiva (helppoa jakaa kun leikkaa kulmasta kulmaan)
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
3/4 tl suolaa
1 muna
8½ dl vehnäjauhoja
200 g Valio Keittiön marjakreemiä
50 g laktoositonta voita
sokeria
Sulata voi ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva maidon joukkoon, sekoita kunnes liuennut. Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita muna joukkoon. Lisää noi2/3 jauhoista koko ajan sekoittaen, lisää voisula ja loput jauhot. Alusta noin 10 min. Kohota taikinaa n 45 min.
Kauli taikina noin 40x60 kokoiseksi levyksi. Levitä marjakreemi taikinalevylle. Käännä pitkät sivut vastakkain (kaksinkertainen taikina). Leikkaa noin 2½ cm leveitä suikaleita. Kierrä suikale rullalle puoliväliin saakka, kierrä sitten toiseen suuntaan toisesta päästä, näin muodostuu S-muotoinen pulla. nosta pellille ja annan kohota noin 20 min ennen paistamista 200 asteessa noin 8 min.
Levitä hieman jäähtyneiden pullien päälle voisulaa ja sirottele pinnalle sokeria


Ei kommentteja:
Lähetä kommentti