Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

lauantai 13. heinäkuuta 2019

Heti

Löysin kaupasta etikkapohjaisen pesuaineen.

Tai ainakin väittää olevansa etikkapohjainen, Rajamäen etikasta tehtyä. Päädyin sitten ostamaan Heti Kirjopyykki pesuainetta, ihan avainlipun takia. Olenhan minä muutenkin ihastunut noihin pyykkietikoihin. Ja avainlippuihin, Sertollakin sellainen on.

Muita merkkejä kuin avainlippu tälle pesuaineelle ei ollut siunaantunut tai sitten niistä ei vaan ole maksettu. Siispä aloin selvitellä miten paljon tämä nyt sitten eroaa ympäristömerkitystä Lumme pesuaineesta.

Ensimmäinen "kemikaali" valmistusainelistassa on vesi (aqua). Se näissä pulloteuissa aineissa minua hieman ärsyttää. Maksan vedestä ja kannan sitä kotiin isoissa pulloissa. Eikö näitä voisi tiivisttä ja kotona sitten sotkisin vettä sekaan? Vai ovatko sitten niin ärsyttäviä kemikaaleja ettei niin voi tehdä?
Seuraavana Dehytol LT 7, joka jo nimestä päätellen on alkoholi. Tätä ei löydy vertailukohteestani, mutte enpä nyt oikein viisastunut siitä onko tämä nyt mikään isompi ympäristömyrkky. Alkoholithan nyt pääsääntöisesti hajoavat kiltisti. LT8 muoto on naapurimaassamme päässyt "Bra Miljöval", hyvä ympäristövalinta, listalle, joten eiköhän tämäkin ole aika ok aine? Sodium Laureth sulfate, glycerin, sodium Citrate, näitä löytyy molemmista. Potassium oleate eli oleiinihapon kalium suola, jos jotakin muistan kemiantunneilta, vaikuttaa aika luonnolliselta aineelta. Oleiinihappoa on mm lihassa tai rypsiöljyssä, joten en jaksa tästäkään mitään isompaa myrkkyä tehdä. Phenoxyethanol, spirit vinegar (se etikka), propylene glycol, noita taas molemmissa ellei etikkaa lasketa. Tetrasodium etidronate, EDTA, löytyy mosestakin ympäristötuotteesta, joskaan ei Lumme pesunesteestä, johon nyt vertailen. Subtilisin, Aapha amylase, nämäkin nimet löytyvät molemmista tuotteista. Jäljelle jäävät nämä nimihirviöt: Polyether-Polyester copolymer ja Poly-4-Vinylpyridine-N-Oxide. Kummastakaan en löytänyt mitään oikein fiksua ymäristötietoa, vaikea nyt sitten sanoa ovatko nämä kaksi syy ymäristömerkin puutteeseen vai onko vaan sekoitus sellainen ettei merkkiä tipu. Vai eikö sitä olla edes anottu?

Valmistaja on Berner, joten tietysti asiaa voisi tiedustella sieltä, ehkäpä aktivoidun ja teenkin niin.  

Tämä tuote kuulema sopii kaikille tekstiileille, myös Gore-Tex vaatteille. Valkopyykille ei omaa ainetta löytynyt.

Hieman tuo parfymoitu sanakin särähti korvaani, tavallisesti kun meillä suositaan noita hajustamattomia tuotteita, erään allergikon takia. No, tuoksu on miellyttävän mieto pullossa, pyykissä minusta oli hieman outo haju kun ripustin kuivumaan, mutta voi olla että nenäni vaan reagoi, kun en ole tottunut hajusteisiin. Kuivana pyykki ei minusta tuoksunut yhtään millekään. Mikä minusta on hyvä asia! Tämä parfyymi nyt ainakin selittää allergia-ja astamaliiton puuttumisen pullon kyljestä. LV siis edelleen jää tänne käyttöön, kunnes saan testattua kestääkö allergikon iho tätä HETI pesuainetta.

Olen nyt pari koneellista pessyt meidän muiden pyykkejä. Myös niitä todella likaisia pyykkejä joita tänne kulkeutuu. Olen ihastunut! Väittäisin että on puhtaampaa pyykkiä kuin noilla muilla aineilla pesynä, voin tietysti olla väärässäkin, mutta pitkästä aikaa "kurasukat" olivat ihan puhtaat kun tulivat koneesta, yleensä saavat tehdä parikien kierrosta siellä. Joka tapauksessa tämä ei ole huonompaa. Ja kotimaista! Kuten myös Serto, jota kanssa täällä käytetään.

Kunhan vielä nämäkin kotimaiset tuotteet saataisiin täyttöpakkauksiin olisin kiitollinen. Tosin, jos ollaan ihan rehellisiä, en tiedä ovatko ne vähemmän kuormittavia, meillä ei vaan muovinkierrätystä ole ihan näppärästi saatavilla, joten nuo isot pakkaukset ovat hankalia. En tosin ymmärrä miksi pesunesteitä voi pakata tetrapakkauksiin?


2 kommenttia:

  1. Olen käyttänyt pullollisen kaverin itse tekemää etikkahuuhteluainetta ja sen kanssa tuli todella raikkaat pyykit. Kyllä siinä joku juju on. 😊👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, olen samaa mieltä, joku juju siinä on :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...