Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Makuja on monia

Pitkästä aikaa pääsin hopottelemaan. 

Hopottaessa saan ilmaiseksi, tai kampanjahintaan, tuotteen, josta sitten kerron mielipiteeni.

Tällä kertaa vuorossa ovat Fructolax kuutiot. Ne kuulema hellivät vatsaa. Kuten kuvasta näette, vihreät isot lehdet alkavat seuraavaksi hieroa vatsaani. Jos saan kuvan mukaisen vatsan syömällä näitä, niin mikä ettei. Laihdutustuote ei kuitenkaan ole kyseessä. 


Käännellessäni pakkausta ja lukiessani esitettä opin että kuutiot sisältävät viikunaa, raparperia, taatelia, tamarindia, fenkolia ja guarkumia. 

Koska minulla ei ollut aavistustakaan mitä kumia olin syömässä, päätin googlata kyseisen kasvin ja kas kummaa, syön todellakin kumia. En tiedä innostuinko kovasti guarkumista kun opin että tuontia EUn alueelle valvotaan koska siitä on löytynyt dioksiinia. Ympäristömyrkyt eivät oikein innosta. Missään muodossa. No, oletetaan että tässä tuotteessa ei myrkkyjä ole ja valvonta pelaa. Luultavasti on kuitenkin puhtaampaa kuin moni muu tuote jota ei valvota tehostetusti. 

Tamarindi on tuttu HP-kastikkeesta, kuten taatelitkin, joten tästähän voisi tulla oikein mielenkiintoinen makuelämys. 

Kun nyt siinä tavasin tuotetietoja, osui silmiini monta kertaa sana tärning (noppa äidinkielelläni. Tai kuutio) ja yhtäkkiä teki mieli pelata jotakin peliä. Ei ihan hullu assosiaatio, onhan tuo vatsan toimiminen hieman arpapeliä, ellei satu syömään laktoosipitoista ruokaa. Sitten toimii. Liiankin hyvin.

Valitettavasti lapset eivät olleet kotona auttamassa mielitekojeni toteuttamisessa, siispä jatkoin tuotteeseen tutustumistani. 

Markkinoija, Harmonia Life, on täysin kotimainen yritys. Siitä pisteet. 


Siirsin kuutiot pieneen kulhoon keittiönpöydälle, jospa muistisin aamuisin yhden napata suuhuni. Kera sen ison vesilasin sisällön. Ainakin on taatusti terveellisempi aamupala kuin se musta kahvi termosmukista juoden, autoa ajaessa. Suositus oli popsia näitä iltapalaksi, mutta tuskinpa tuo nyt niin tarkkaa on? Vaikutus on 6-7 tuntia ja minä haluan nukkua öisin!


Koska olin utelias, päätin vielä avata yhden kuution ja tutustua sisältöön tarkemmin. Tuleeko muillekin lihaliemikuutio mieleen? Suhteellisen hajuton tuo oli, mutta hieman skeptisesti kyllä katselin sitä. Pitäisikö minun syödä lihaliemikuutio? Tai kuivattua HP-kastiketta?


Koska aloitusannos oli puoli kuutiota, halkaisin tuon möykyn. En päässyt lihaliemikuutio assosiaatiostani niinkään. Ja sitten reippaasti maistamaan. 

En kyllä keksi miten tätä makuelämystä kuviailisin. Positiivinen yllätys se ei ollut, mutta huomattavasti parempi kuin ajatus lihaliemikuution tunkemisesta suuhun. Tai kuivatun maustekastikkeen. Kuivattu taateli kuvailee aika hyvin tuotetta, mikä nyt ei ehkä yllätä kun lukee sisällysluetteloa. Mutta tiedotteessa mainittu hyvänmakuinen ei kyllä minun makuaistini avulla auennut. 

Ei näitä nyt makeisena popsi, mikä nyt ei tietysti ollut tarkoituskaan. Jos ovat tehokkaita niin mikä ettei, se jää kuitenkin nähtäväksi. 

Jos haluatte itse kertoa mielipiteenne mausta, tilatkaa näyte tästä


lauantai 15. lokakuuta 2016

Lisää juustokakkuja

Teini teki liukuvärjätyn kakun.

En voi kun ihmetellä neidin ideoita, alkuperäinen inspiraatio tähänkin kakkuun tulee Kinuskikissan sivuilta. Pitäisi ehkä hankkia pieniä muotteja lehtien tekemiseen, nyt neiti tekee ne veitsen avulla. Näpertelyä kerrakseen!

Limejuustokakku

200 g kaurakeksejä
50 g laktoositonta voita

7 liivatelehteä
4 dl Eila kuohukermaa
400 g maustamatonta, laktoositonta tuorejuustoa
1 dl limen mehua
2 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
3 rkl vettä

3 liivatelehteä

3 dl sokeroitua laimennettua limen mehua (josta limemehua ½ dl, sokeria saman verran)
vihreää elintarvikeväriä


Murskaa keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Pingota leivinpaperi irtopohja vuokaan ja levitä muruseos pohjalle. Siirrä kylmään.

Pistä 7 liivatelehteä kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuusto, sokerit ja mehu. Sekoita kermavaahtoon. Kiehauta vesi ja sulata liivate veteen. Sekoita kermaseokseen ja kaada seos keksipohjan päälle. Siirrä jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Kiille: pistä 3 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen. Sekoita limettimehu, sokeri ja vesi ja värjää elintarvikevärillä. Kiehauta mehu ja sekoita joukkoon liivatteet. Anna jäähtyä hieman ja kaada sitten lusikan kautta hyytyneen kakun pinnalle. Hyydytä jääkaapissa. 

Koristeluun partiolainen käytti sokerimassaa, koristelugeeliä ja sokerihelmiä.


Limeostakaka

200 g havrekex
50 g laktosfritt smör

7 gelatinblad
4 dl Eila vispgrädde
400 g naturell färskost
1 dl limesaft
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
3 msk vatten


gelatinblad
3 dl utspädd, sockrad limesaft (½ dl limesaft, ½ dl socker+vatten)
grön livsmedelfärg


Klä bottnen på en lösbottenform med bakplåtspapper.
Krossa kexen och smält smöret. Blanda ihop smulorna med smöret och tryck ut massan på bakplåtspapret. Sätt formen med bottnen i kylskåpet och svalna.
Lägg gelatinbladena i kallt vatten och blötas. Vispa grädden. blanda osten med socker och saft. Rör mer i grädden 
Koka upp vattnet. Krama ur gelatinbladena och rör ner dem i det heta vattnet. Häll försiktigt in i fyllningen och rör samtidigt om kraftigt.
Häll fyllningen i formen. Ställ kakan i kylskåpet för att stelna. Det går bra att frysa in kakan, men låt den stelna minst 3 timmar innan den ställs i frysen. 
Gelatinytan: Lägg 3 gelatinblad i kallt vatten och blötas. Späd ut saften och sockra den. Rör i lämplig mängd av frägen. Hettan upp och rör i de urkramade gelatinbladen. Låt svalna lite innan du häller saften på kakan, via en sked. Låt stelna i kallt.
Dekorera kakan. Scouten använde sockermassa, pyntgelé och sockerpärlor 


tiistai 4. lokakuuta 2016

Marjasosetta kastikkeen sijaan

Mitä sitä hyväksi havaittua muuttamaan?

Olemme aikaisemminkin tehneet marjaspiraaleja, joten samaan herkkuun päädyimme tälläkin kertaa, kun partiolainen vietti rippijuhlaansa.

Valitettavasti en onnistunut löytämään kaupasta Marlin marjakastiketta, liekö koko tuote poistunut markkinoilta, mutta päädyin ostamaan Bonnen marjasoseita, kun ei kotimaista löytynyt. 

Alkuperäinen ideahan tulee Kinuskikissan sivuilta. Päätin hieman vähentää rasvan määrää pohjassa, se on siinä ja siinä riittääkä tuo 50 g. 

Marjaspiraali (2016)

Pohja:
300 g kaurakeksejä
50 g laktoositonta voita
Täyte:

8 liivatelehteä
5 dl laktoositonta vispikermaa
500 g Eila Vanhan ajan vaniljakastiketta
290 g Panda vadelmamuru valkosuklaata
1¼ dl vettä
Vaaleanpunaiseen täytteeseen:

⅓ täytettä
1½ dl Bonne mansikkasosetta
Violettiin täytteeseen:

⅓ täytettä
1½ dl Bonne mustikkasosetta
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle. Siirrä kylmään jäähtymään.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaniljakastike. Sulata suklaa vesihauteessa. Lisää hieman jäähtynyt suklaa täytevaahtoon. Sekoita.
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata "kuivaksi" puristetut liivatteet veteen. Lisää muutamassa erässä ohuena nauhana täytteeseen. Jaa täyte kolmeen kulhoon.
Värjää yksi täyte mansikkasoseella ja toinen mustikkasoseella. Jätä viimeinen osa vaaleaksi. Kaada keskelle kakkua hieman täytettä 1, sitten taas keskelle täytettä 2 jne, niin että kakuun tulee "vuosirenkaita".
Laita kakku jääkaappiin hyytymään kolmeksi tunniksi ennen mahdollista pakastamista.
Pistin vielä partiolaisen itse koristelemaan kakkunsa, hän kun on huomattavasti äitiänsä parempi tässäkin asiassa. Sokerimassan neiti on iste sekoittanut mieluisaksi, valkoista ja punaista sokerimassaa käyttäen. 

Partiolaisen koristelema

Bärspiral (2016)

Botten:
300 g havrekex
50 g laktosfritt smör
Fyllning:

8 gelatinblad
5 dl laktosfri vispgrädde
500 g Eila Vanhan ajan vaniljsås
290 g Panda vadelmamuru vitchoklad
1¼ dl vatten
Ljusröd fyllning

⅓ fyllning
1½ dl Bonne jordgubbspuré
Lila fyllning:

⅓ fyllning
1½ dl Bonne blåbärspuré
Klä bottnen på en lösbottenform med bakplåtspapper.
Krossa kexen och smält smöret. Blanda ihop smulorna med smöret och tryck ut massan på bakplåtspapret. Sätt formen med bottnen i kylskåpet och svalna.
Lägg gelatinbladena i kallt vatten och blötas. Visp grädden. Tillsätt vaniljsåsen. Smält chokladen i vattenbad och hääl den något avsvalnade chokladen i fyllningen. Rör om. 
Koka upp vattnet. Krama ur gelatinbladena och rör ner dem i det heta vattnet. Häll försiktigt in i fyllningen och rör samtidigt om kraftigt.
Dela fyllningen i 3 lika stora delar. 
Färga en del av fylnningen med jordgubbspurén, en del med blåbärspurén och lämna den tredje ofärgad. 
Häll en liten del av fyllning ett mitt i forme, häll sedan ungefär lika mycket av fyllning två mitt i den föregående färgen och fortsätt sedan på samma sätt med färg tre, sedan igen färg ett osv. tills all fyllning är använd. 
Ställ kakan i kylskåpet för att stelna. Det går bra att frysa in kakan, men låt den stelna minst 3 timmar innan den ställs i frysen. 
Ibland blir inte ringarna riktigt symmetriska, men det inverkar ju inte på smaken. Abstrakt konst är vackert, det också. 
Kakan dekoreras innan servering. 
Ratsastajan versio

lauantai 1. lokakuuta 2016

Hetken mielijohteesta

Sain ämpärellisen omenoita kukkien sijaan.

Oikein tervetullut tuliainen. Päätin tänään tehdä omenapiirakan huomista geotapahtumaa silmällä pitäen. Mieheni piti tänään olla "kuskina" joten minun ei tarvinnut keskittyä kellon vahtimiseen. No, koska herra Murphy rakastaa minun kiusaamistani, puhelin tietysti päätti soida juuri kun olin pistämässä piirakan uuniin. Mieheni oli juuttunut jollekin geokätkölle ja ratsastaja tahtoi kotiin. Onneksi minulla on sisko! Joka sattumalta juuri oli käymässä.

Sillä aikaa kun siskoni ajoi tallille ja takaisin, päädyin kuorimaan lisää omenoita, siskoni kun oli maininnut että Kinuskikissan sivuilla oli salmiakki-omenahillon resepti. 

Siskoni joutui vielä pysähtymään kaupan kohdalla, minulla ei ollut hillosokeria kotona, mutta sai sitten purkillisen hilloa mukaansa kotiin. Toivottavasti väri vielä hieman syvenee kun jäähtyy, muuten lisään seuraavaan satsiin salmiakkia!

Salmiakkihillo

n. 700 g omenoita
2,4 dl hillosokeria
½ dl Haganolin salmiakkimixeriä

Kuori ja paloittele omenat (poista siemenkota). Sekoita palaset, sokeri ja salmiakki kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä, välillä hämmentäen, noin 20 min. Soseuta. Säilö kuumennettuihin purkkeihin. 


Gjorde en burk äppelsylt åt min syster, som tack för skjutsande av mitt barn. 

Äppelsylt med salmiak

ca. 700 g äppel
2,4 dl syltsocker
½ dl Haganol's salmiakmixer

Skala och tärna äpplena. Sätt äppelbitarna, sockeret och salmiaken i en kastrull och låt koka på svag värme i ca. 20 min. Använd en stavmixer för att göra puré av äpplena. Häll i en upphettad burk. 


torstai 15. syyskuuta 2016

100 päivää

Jouluaattoon on 100 päivää.

Käytännössä tämä tarkoittaa että on kolmisen kuukautta aikaa suunnitella ja toteuttaa tämän joulun "uutuudet". Pääsääntöisesti pysyn perinteisessä kaavassa, mutta esimerkiksi joulukortteihin pyryin joka vuosi keksimään jonkun uuden jutun, ei kyllä aavistustakaan vielä mikä se voisi olla tänä vuonna. Yksi lempikorteistani, vaikka hieman suuritöinen, oli tämä.


Adventtikynttilätkin vaihtelevat hieman muotoaan ja ulkonäköään vuodesta toiseen. Löysin aika hauskan idean, paloturvallisuudesta en kuitenkaan ole ihan varma. Jos toteutan pitänee porata sen verran isot reiät että puun sisälle saa upotettua myös tuikkulasin. Tuikkuja en ole toistaiseksi käyttänyt adventtikynttilöinä, joten siinä mielessä voisin tällaisen idean toteuttaakin. 

Kuvan lähde
Tosin tällainen kelluva kynttiläkin voisi olla hauska


Ruokapöydässämme on joka joulu joku uutuustuote, sitäkään en ole vielä miettinyt, tosin nuo joululehdet eivät ole vielä ilmestyneet, ideat löytyvät aika usein niistä. 

Kirjastosta löysin Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin tekemän "Hyvää Joulua"-kirjan. Siinäkin oli kivoja ideoita. Katsotaan mihin päädyn, palaan taatusti asiaan.

Onko teillä hyviä ideoita antaa?







keskiviikko 31. elokuuta 2016

En pysty

Pystyisitkö syömään terveellisesti kolmella ja puolella eurolla päivässä?

Jäin miettimään tätä kun näin Facebookissa haasteen. Koska pääsääntöisesti teen ruokamme itse, emme juurikaan harrasta eineksiä kotona, on suhteellisen helppoa pitää päivällisten hinta alhaalla.
Makaronilaatikkoa, makkarakeittoa, kaalilaatikkoa...onhan noita suhteellisen halpoja ruokia olemassa. Jos keittoon ostan juurekset "kokonaisina" voin tehdä kasvissosekeittoa samalla niin ei jää turhaan juureksia pilaantumaan pöydälle. Ruoan pilaantuminen on asia joka ärsyttää minua. Ja kallistakin se on, heittää ruokaa kompostiin siis.

Mutta on minulla aikamoisia ongelmiakin tämän suhteen: Saako sähkön "ilmaiseksi"? Voinko siis iloisesti hauduttaa kaalipataa tuntitolkulla ja pakastaa tekemäni kasvissosekeiton ettei se pilaannu? Kun en kaikkea kuitenkaan voi kerralla syödä. Kilohinta on tuoreella juureksella huomasti halvempi kuin pakastepussilla ja nythän haaste myös koski terveellisyyttä.

Ja on minulla muitakin ongelmia. Jotta aamupala ei tulisi kohtuuttoman kalliiksi minun pitäisi nousta ajoissa keittämään puuroa ratsastajalle. Nyt olen ostanut Elovenan Hetki puuroja, kelpaavat sellaisenaan. Jos keitän puuron itse peruskaurahiutaleista, mikä tietysti säästäisi rahaa, joutuisin heräämään 15 minuttia aiemmin, se ei innosta ollenkaan. Lisäksi joudun menemään marjametsään jotta voin keittää marjakeittoja. Tai ehkäpä omenasose kelpaisi puuroon "mausteeksi"? Joka tapauksessa tulisi kiire, sesonki on loppumaisillaan metsämarjojen osalta ja omenoita ei omasta pihasta löydy. Facebook ystävä sanoi että hänen pihastaan saa omenoita hakea, joten jos tällaisia enkeleitä ympäristöstä löytyy voisi ongelma ratketa siltä osin hetkellisesti. Tosin haastehan kestää vain syyskuun ajan, joten sen verran omenasosetta pystynen tekemään?



Partiolainen ei ole aamupalan suhteen "ongelma" hän kun on äitinsä tytär eikä hänelle saa aamupalaa syötettyä edes pakottamalla. Molemmat neidit saavat arkisin lounaansa koulussa, joten siinä saan säästettyä lounaan hinnan heidän osaltaan.

Minä taas tarvitsen aamukahvini, kera laktoosittoman maitojuoman, muuten päivästä ei tule mitään. Onko kahvi syötävää? Kuuluuko se "voitko syödä"-osastolle? Vai voinko juoda kahvia ilman että se vaikuttaa kokonaissummaan? Minusta ei, mutta olen toki valmis heti oikomaan mutkissa että tämä onnistuisi.

Isäntä haluaa voileipänsä aamuisin kahvinsa kanssa. Mikä tarkoittaa että minun on leivottava. Säästyy taas rahaa ja jos haudutan padan samalla uunissa säästän sähköä. Mutta sitten tarvitaan taas sitä pakastinta. Voileivän päälle voisin tietysti keittää esim kananmunia mutta ne eivät sitten ole luomua. Eivätkä edes vapaita kanoja. Eettinen valinta edessä, enkä taida olla valmis tästä tinkimään. Edes kuukaudeksi. Siispä emme käytä kananmunia kuukauteen.

Lounaaksi syömme siis tähteitä mieheni kanssa, kuukauden ajan. Pitää siis muistaa ottaa ruokaa mukaan töihin. Pääsääntöisesti ruoka unohtuu kotiin. Ja jotta töissä voisin siinä tapauksessa syödä terveellisen lounaan se tarkoittaa salaattilounasta tuoretiskistä. Ei kovin edullinen vaihtoehto. Mieheni syö töissä mitä milloinkin, ei varmaan kuitenkaan edullisesti ja pahoin pelkään ettei kovin terveellisestikään.

Viikonloppuisin voisin sitten tietysti tarjota lounaaksi esimerkiksi suppilovahverokeittoa, se on hekullista, mutta tarvitsen ystäväni mukaan sienimetsään etten tallo noita hekkuja. Mutta edullista, ellei automatkaa ystävän luokse lasketa ja terveellistä.

Suppiskeittoa edelliseltä kaverin kanssa tehdyltä retkeltä
Iltapalaksi voisimme tietysti taas syödä puuroa tai voileipiä, mutta siinä tapauksessa tarvitaan leivän päälle muutakin kuin kananmunia, eli juusto lienee suhteellisen halpaa jos tarjouksesta löytyy joku arkijuuston tapainen. Tosin sen on sitten oltava laktoositonta. Epäilen myös ettei mieheni oikein arvostaisi kyseistä tuotetta. Tosin riittäähän yhdestä Oltermannista moneksi viikoksi. Erikoisjuustot saamme unohtaa.

Kun nyt tässä olen tätä haastetta pohtinut, joutunen toteamaan: ei onnistu. Mutta lupaan kuukauden ajan kiinnittää huomiota ostoksiini, tavalliseen tapaan. Ja lupaan miettiä voisinko hieman vähentää ruokakustannuksiamme, lähinnä vähentämällä hävikkiä entisestään. Lähituotettua luomua haluan kuitenkin suosia jos sitä on tarjolla. Hintavampi vaihtoehto kuin tarjouspossu.

Mistä pääsen näppärästi tämänpäiväiseen päivälliseemme. Possupaistia oli lähikaupassa tarjouksessa 2,99 kg. Ostin, oli edullista, tosin tuolla hinnalla ei kyllä voi tuottajalle jäädä juurikaan mitään käteen. Lisäksi perunoita (59 c/kg), sipulia (49 c/500g) ja porkkanoita (1,09 / kg). Olisin ostanut lanttuakin, mutta kaupassa ei ollut. Pilkoin juurekset vuoan pohjalle, ja leikkasin lihan paksuiksi viipaleiksi ja pistin juuresten päälle. Uuniin tunniksi. Valmista. Läskit menivät koirille herkuksi ruoan sekaan. Juureksia jäi vielä vähän, ne syödään huomenna.  Ei hävikkiä.

Leipä menossa uuniin

lauantai 6. elokuuta 2016

Eksoottisempaa

Kaupassa oli myytävänä Koben-härkää.

Tämä herkku maksoi vaatimattomasti 199,90 / kg. Kaupan sisällä, palvelutiskillä, hintana oli 199,- Jäi ostamatta, en vaivautunut edes selvittämään kumpi hinnoista piti paikkaansa. Sen sijaan päädyi ostamaan, huomattavasti huokeampaan kilohintaan, kangurupaistia.

Koska kenguru oli minulle täysin outo lihana, olen kerran syönyt mutten koskaan valmistanut, etsin hieman apua netistä. Aika monella tavalla tuota voi näköjään valmistaa, päädyin kuitenkin marinoimaan ja sitten viskaamaan lihat grillille.

Marinadi (kenguru)paistille 

1 tuore keltasipuli varsineen
nippu ruohosipulia
pieni nippu timjamia
5 valkosipulin kynttä
mustapippuria
suolaa
n. 2 dl punaviiniä

Pilko sipulit ja hienonna yritit. Levitä mausteet lihan pintaan ja sekoita yritit ja sipulit ja levitä lihojen päälle. Kaada viini astiaan. Kääntele lihoja muutaman kerran marinadissa. Anna marinoitua yön yli.

Koska yhdessä ohjeessa käskettiin käyttää marinadi vielä kastikkeeseen niin minähän tein työtä käskettyä.

Kastike marinadista

Marinadi
n 3 rkl vehnäjauhoja
nokare voita
lihalientä 
2½ dl laktoositonta kermaa

Siivilöi neste talteen. Kuullota sipuliyrttiseos. Ruskista vehnäjauhot, lisää sipuliseos ja kaada viini pannulle. Kiehauta. Lisää lihalientä ja tarvittaessa mausteita. Anna kiehua ja lisää juuri ennen tarjoilua kerma kastikkeeseen. 



Köpte kengurustek och eftersom jag aldrig tillrätt denna delikatess, måste ja konsultera google. Hittade en hel del roliga recept, men bestämde mig för att marinera köttet och sedan grilla det.

Marinad (för kenguru) 

1 färsk lök
en knippe gräslök
en liten knippe timjan
5 vitlöksklyftor
svartpeppar
salt
ca. 2 dl rödvin

Finhacka löken och örterna. Krydda köttet och fördela löken och örterna över köttet. Häll vinet över köttet. Vänd köttet några gånger i marinaden. Låt ligga över natten. 

Ett av recepten jag tittade på rekommenderade att man lagar sås på marinaden. Sagt och gjort!

Sås av marinaden

Marinaden
ca 3 msk vetemjöl
lite smör till stekning
köttbuljong 
2½ dl laktofri grädde

Sila och ta till vara marinaden. Fräs löken och örterna i smör. Bryn vetemjölet och häll i marinaden och lökblandningen- Tillsätt buljong. Låt koka upp och häll i grädden innan servering.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...