Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

tiistai 4. lokakuuta 2016

Marjasosetta kastikkeen sijaan

Mitä sitä hyväksi havaittua muuttamaan?

Olemme aikaisemminkin tehneet marjaspiraaleja, joten samaan herkkuun päädyimme tälläkin kertaa, kun partiolainen vietti rippijuhlaansa.

Valitettavasti en onnistunut löytämään kaupasta Marlin marjakastiketta, liekö koko tuote poistunut markkinoilta, mutta päädyin ostamaan Bonnen marjasoseita, kun ei kotimaista löytynyt. 

Alkuperäinen ideahan tulee Kinuskikissan sivuilta. Päätin hieman vähentää rasvan määrää pohjassa, se on siinä ja siinä riittääkä tuo 50 g. 

Marjaspiraali (2016)

Pohja:
300 g kaurakeksejä
50 g laktoositonta voita
Täyte:

8 liivatelehteä
5 dl laktoositonta vispikermaa
500 g Eila Vanhan ajan vaniljakastiketta
290 g Panda vadelmamuru valkosuklaata
1¼ dl vettä
Vaaleanpunaiseen täytteeseen:

⅓ täytettä
1½ dl Bonne mansikkasosetta
Violettiin täytteeseen:

⅓ täytettä
1½ dl Bonne mustikkasosetta
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle. Siirrä kylmään jäähtymään.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaniljakastike. Sulata suklaa vesihauteessa. Lisää hieman jäähtynyt suklaa täytevaahtoon. Sekoita.
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata "kuivaksi" puristetut liivatteet veteen. Lisää muutamassa erässä ohuena nauhana täytteeseen. Jaa täyte kolmeen kulhoon.
Värjää yksi täyte mansikkasoseella ja toinen mustikkasoseella. Jätä viimeinen osa vaaleaksi. Kaada keskelle kakkua hieman täytettä 1, sitten taas keskelle täytettä 2 jne, niin että kakuun tulee "vuosirenkaita".
Laita kakku jääkaappiin hyytymään kolmeksi tunniksi ennen mahdollista pakastamista.
Pistin vielä partiolaisen itse koristelemaan kakkunsa, hän kun on huomattavasti äitiänsä parempi tässäkin asiassa. Sokerimassan neiti on iste sekoittanut mieluisaksi, valkoista ja punaista sokerimassaa käyttäen. 

Partiolaisen koristelema

Bärspiral (2016)

Botten:
300 g havrekex
50 g laktosfritt smör
Fyllning:

8 gelatinblad
5 dl laktosfri vispgrädde
500 g Eila Vanhan ajan vaniljsås
290 g Panda vadelmamuru vitchoklad
1¼ dl vatten
Ljusröd fyllning

⅓ fyllning
1½ dl Bonne jordgubbspuré
Lila fyllning:

⅓ fyllning
1½ dl Bonne blåbärspuré
Klä bottnen på en lösbottenform med bakplåtspapper.
Krossa kexen och smält smöret. Blanda ihop smulorna med smöret och tryck ut massan på bakplåtspapret. Sätt formen med bottnen i kylskåpet och svalna.
Lägg gelatinbladena i kallt vatten och blötas. Visp grädden. Tillsätt vaniljsåsen. Smält chokladen i vattenbad och hääl den något avsvalnade chokladen i fyllningen. Rör om. 
Koka upp vattnet. Krama ur gelatinbladena och rör ner dem i det heta vattnet. Häll försiktigt in i fyllningen och rör samtidigt om kraftigt.
Dela fyllningen i 3 lika stora delar. 
Färga en del av fylnningen med jordgubbspurén, en del med blåbärspurén och lämna den tredje ofärgad. 
Häll en liten del av fyllning ett mitt i forme, häll sedan ungefär lika mycket av fyllning två mitt i den föregående färgen och fortsätt sedan på samma sätt med färg tre, sedan igen färg ett osv. tills all fyllning är använd. 
Ställ kakan i kylskåpet för att stelna. Det går bra att frysa in kakan, men låt den stelna minst 3 timmar innan den ställs i frysen. 
Ibland blir inte ringarna riktigt symmetriska, men det inverkar ju inte på smaken. Abstrakt konst är vackert, det också. 
Kakan dekoreras innan servering. 
Ratsastajan versio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...