Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

tiistai 10. marraskuuta 2015

Käpyjä

Vielä ehtii poimimaan käpyjä!

Ainakin täällä etelässä lumi loistaa poissaololaan joten käpyjä löytää vielä hyvin maasta. Puusta niitä ei saa repiä, mutta uskoisin että jokamiehenoikeus antaa luvan niiden poimimiseen maasta. Sammalta tai jäkälää ei saa ottaa, eikä puuta, mutta kävyistä ei ole erikseen mainintaa.

Minä poimin syyskussa kasan männynkäpyjä ja otin ne sisälle lämpimään "aukeamaan" Muistakaa että käpyjen mukana voi tulla pieniä öttiäisiä, ihan ruoka-astioiden viereen noita ei kannata laittaa. 


Eilen päätin että on aika jatkojalostaa käpyjä. Idea lähti alunperin siitä, että muistelin kun pikkutyttönä keräsin maalla käpyjä grilliin kun hiilet olivat vähissä. Nykyäänhän käpyjä ei saisi grillaukseen käyttää, koska PAH-yhdisteet ovat terveydelle vaarallisia. Käpyjen polttaminen ei kuitenkaan ymmärtääkseni ole haitallista, vaan ruoan valmistus niiden avulla. Ei muuten uskoisi että ylimmässä kuvassa olevat harmaat pötkylät ovat muuttuneet näin kauniiksi. 


Sulatin, tapani mukaan, sterariinin vedessä, en siis vesihauteessa. Vettä kattilaan ja kynttilänjämät sinne lillumaan. Kun vesi kuumenee, steariini sulaa ja jää pinnalle kellumaan. 


Sitten dippailin käpyjä ihan samalla tavalla kuin sytykeruusukkeita. Annoin steariinin jäähtyä kävyn pinnalle ennen kuin käytin sen uudestaan steariinivedessä. 

Vasemmalla tavallinen käpy, edessä 4 kertaa steariinivedessä käynyt ja siinä välissä kerran ja kaksi kertaa dipatut käpyset. 


Halpaa näiden tekeminen on. Kävyt löytyivät luonnosta, steariini oli vanhoja kynttilänjämiä, joita itse asiassa olin saanut lahjoituksena, tätini onneksi kiltisti kierrättää steariininsa meille. Pari ilmaisjakelulehteä alustaksi kävyille ja yksi pohjaanpalanut kattila steariinin sulatukseen. Ainut varta vasten hankittu apuväline oli grillipihdit, mutta nekin ovat jo saaneet toimia aiemminkin steariinileikeissäni apuvälineenä. Alustana olleet lehdet ovat projektin jälkeen niin steariinissa ettei niistä ole kierrätykseen, mutta kelpaa sytytteeksi vallan mainiosti se paperi. 

Nättejä näistä tuli, ainakin minusta. Toivottavasti toimivat sytykkeinä yhtä hyvin kuin ruusut. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...