Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Tilauksesta

Partiolaista pyydettiin leipomaan kakku mummin synttäreille.

Neitihän teki tytötä käskettyä ja koska kaapista löytyi vielä rippijuhlien jälkeen sokerimassaa ja elintarvikevärejä, päätti neiti toteuttaa koristelussa jo kertaalleen harjoiteltua teemaa.

Kakuksi kuitenkin valikoitui tällä kertaa sitruskakku, ei lime.

Sitrusjuustokakku

200 g kaurakeksejä
50 g laktoositonta voita

7 liivatelehteä
4 dl Eila kuohukermaa
200 g Viola laktoositon appelsiini tuorejuusto
200 g Viola laktoositon sitruuna tuorejuusto
1 dl sitruunamehua
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Kiille:
3 liivatelehteä
½ dl sitruunamehua
½ dl sokeria
2 dl vettä
vihreää elintarvikeväriä

Murskaa keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Pingota leivinpaperi irtopohja vuokaan ja levitä muruseos pohjalle. Siirrä kylmään.

Pistä 7 liivatelehteä kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuustot, sokeri ja puolet mehusta. Sekoita kermavaahtoon. Kiehauta loput mehusta ja sulata liivate veteen. Sekoita kermaseokseen ja kaada seos keksipohjan päälle. Siirrä jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.


Kiille: pistä 3 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen. Sekoita sitruunamehu, sokeri ja vesi ja värjää elintarvikevärillä. Kiehauta mehu ja sekoita joukkoon liivatteet. Anna jäähtyä hieman ja kaada sitten lusikan kautta hyytyneen kakun pinnalle. Hyydytä jääkaapissa. 


Koristeluun partiolainen käytti sokerimassaa ja koristelugeeliä.



Citruskaka

200 g havrekex
50 g laktosfritt smör

7 gelatinblad
4 dl Eila vispgrädde
200 g Viola Färskost: apelsin200 g Viola färskost: citron
1 dl citronsaft
2 dl socker

Glasyr:
3 msk vatten
gelatinblad
½ dl citronsaft
½ dl socker
2 dl vatten

grön livsmedelfärg

Klä bottnen på en lösbottenform med bakplåtspapper.

Krossa kexen och smält smöret. Blanda ihop smulorna med smöret och tryck ut massan på bakplåtspapret. Sätt formen med bottnen i kylskåpet och svalna.
Lägg gelatinbladena i kallt vatten och blötas. Vispa grädden. blanda ostarna med socker och hälften av saften. Rör ner i grädden 
Koka upp resten av saften. Krama ur gelatinbladena och rör ner dem i den heta saften. Häll försiktigt in i fyllningen och rör samtidigt om kraftigt.
Häll fyllningen i formen. Ställ kakan i kylskåpet för att stelna. Det går bra att frysa in kakan, men låt den stelna minst 3 timmar innan den ställs i frysen. 
Gelatinytan: Lägg 3 gelatinblad i kallt vatten och blötas. Späd ut saften och sockra den. Rör i lämplig mängd av frägen. Hettan upp och rör i de urkramade gelatinbladen. Låt svalna lite innan du häller saften på kakan, via en sked. Låt stelna i kallt.
Dekorera kakan. Scouten använde sockermassaoch pyntgelé.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...