Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

tiistai 19. syyskuuta 2023

Uutuuksia odotellessa

 Maut on paljastettu. 

Blossa taas, tapansa mukaan, arvuutteli glöginsä makua. Ensimmäisessä johtolangassa oli elefantteja savannilla, täytyy sanoa, ettei oikein auennut minulle miten se liittyy vadelmiin ja humalaan. 

"Vadelmat tuovat Blossa 23:een leikkisää hedelmäisyyttä, ja tätä makeutta tasapainottaa humala, joka voimistuu jälkimaussa. Humalaa täydentää erityisen hyvin glögimausteisiin lukeutuva neilikka, ja kokonaisuudesta muodostuu jännittävä makumaailma"

Näin siis Blossan sivuilla kerrotaan tuotteesta. Vadelmaglögejä on vuosien varrella tullut juotua, ne ovat pääsääntöisesti olleet oikein hyviä. Tuo humala hieman epäilyttää, ei ole oluen ystävä. Mutta Blossan viime vuosien outouksien jälkeen, tämä on oikein tervetullun klassisempi maku. Ainakin uskon näin. 

"Blossa 23 (väkevöity 15 % viiniglögi) on saatavilla Alkon valikoimassa 28. syyskuuta alkaen. Tänä vuonna juhlavuoden kunniaksi vuosikertaglögistä on valmistettu ensimmäistä kertaa myös alkoholiton versio, joka on saatavilla hyvin varustetuista K-ryhmän ruokakaupoista syyskuun loppupuolelta alkaen."

Juhlavuoden kunniaksi, tämä on Blossan 20. vuosikertaglögi, pullo loistaa pimeässä. 

Kuva Blossa FB-sivulta

 Ja sitten se odotetumpi, eli Loimu: 

Lignell & Piispanen kertoo valmistaneensa glögiä 170 vuotta. Tänä vuonna mausta kerrotaan näin: 

"Tänä vuonna vuosikertaglögi saa makunsa puutarhan tummanpunaisista mehukkaista luumuista sekä puutarhamarjojen aatelista, aromikkaasta mustaherukasta. Täyteläistä makua täydentää hunajaisen makea taateli sekä perinteiset joulumausteet, jotka viimeistelevät maun juhlakauteen sopivaksi."

Loimu ei ole kovin kummallisia makuja ympännyt glögiinsä, eikä luumukaan poikkea linjasta. Sopii minusta ihan hyvin jouluiseen makumaailmaan. Pullo on tänä vuonna ruskea, ei suosikkini kuvan perusteella, mutta ihan siedettävä kuitenkin. Ja klassisen kaunis edelleen. 

Ja luonnollisesti Loimu Premium löytyy alkoholittomana. 

Kuva Lignell&Piispanen sivulta

Viime vuosina suosikkimme on ollut Attituden glögit, tämän vuoden makua en ole onnistunut löytämään. 

Sen sijaan taisin löytää Rocky-glögin maun: Porkkanakakku. En ainakaan muista tällaista aiemmilta vuosilta. Vaikea sanoa mitä ajattelen, mutta pullo on upea! Vaniljakreemi maussa vaikuttaa hieman oudolta. Ja porkkana, mutta jospa kyseessä onkin vaan masuteet (minun porkkanakakussa ne ovat glögimausteita muutenkin). Vaniljasta sinänsä yleensä pidän. 

"Punaviinipohjaisesta glögistä löytyy porkkanakakusta tutut mausteet ja maun viimeistelee kakun kruunaava vaniljakreemi. "

Kuva Viinimaan sivulta

Ja lopuksi vielä kuva The Ugly Glühwinesta, koska koirani ensimmäiset pennut olivat, kasvattajan toimesta, glögejä. Pitihän sen toisenkin nimi saada ympättyä tänne. Näiden makuhan ei muutu, vaan resepti pysyy samana vuodesta toiseen. 

Kuva The ugly glühwein sivulta

Mitäs mieltä olette tämän vuoden makumaailmasta?


2 kommenttia:

  1. Loimu kuulostaa hyvältä, ja pidän myös pullon 70-lukulaisen lämpimästä ruskean sävystä. 😀 Taateli ja luumu kuulostavat herkullisilta joulumauilta. Myös Rockyssa on herkkumaut. Tiedä sitten sopiiko Marlin glögin (+ hehkuviinin) mausta pitävälle. Pitää kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Marlin glögi on minunkin kestosuosikki vuodesta toiseen. Sitä kuluu pullotolkulla täällä. Heilläkin on niitä vuosikertamakuja, niitäkin ostan joka vuosi, mutta kyllä se perinteinen vaan on se paras.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...