Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Elämäni aakkoset: W

Wikipedia

Äiti tietää kaiken! Nykyäidille tämä ikivanha totuus on huomattavasti helpommin todistettavissa kuin esimerkiksi isoäidilleni. Minä vaan naputan sanan Wikipediaan ja hups, kuin taikaiskusta tiedän vastuksen kinkkiseen kysymykseen. Kuten esimerkiksi tuon klassisen: "missä pippuri kasvaa"? Intiassa alunperin. (Kursiivien lähde: Wikipedia)

Toinen aivan loistava ominaisuus on kielivalikko Wikipediassa. Melonteretkellä bongaamme telkän, mutta lintujen tunnistajani ei suinkaan tiedä että se on telkkä vaan kertoo sen olevan knipa. Eikun Knipa Wikipediaan hakusanaksi ja sen jälkeen valitaan kieleksi Suomi. Ja taas olen kartalla.

Toki tiedän että asioihin pitää suhtautua kriittisesti, mutta niin pitää suhtautua myös jos avaa tietosanakirjan. "Mikä se on?" Se, lapsukaiseni, oli äidin Wikipedia: kirja johon tietoa oli kerätty aakkosjärjestyksessä. Vieläkin noita ihmeopuksia on kirjahyllyssämme, joskus ne jopa pystyvät siihen mihin Wikipedia ei pysty. Nimittäin auttaa ristisanatehtävien ratkomisessa. Jos tiedät että vihje on keittiöjäte ja ensimmäiset kirjaimet ovat Kökk niin Wikipedia ei vielä osaa auttaa. Sen sijaan mummin tietosanakija osasi: Kökkenmödding!  Wikipedia osaa sitten autta lopun kanssa: Raakkutunkio suomeksi. Kaikkea sitä oppiikin. 

Lähde: Wikipedia



“Wikipedia is the first place I go when I'm looking for knowledge...
or when I want to create some.” 
~Stephen Colbert


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...