Tänään on taas se aika vuodesta kun koulut päättyvät!
Ja taas kerran olen laulanut Suvivirttä ja iloinnut siitä että mitä isoäitini lauloi, ja luultavasti häenen äitinsä ennen sitä, kelpaa myös lapsilleni. Kultturihistoriaa, laulu joka on ollut sukupolville merkkinä siitä että on aika rentoutua ja nauttia lomasta. Huomaan itsekin ajattelevani lomaa ja aurinkoa, sitähän tuo laulu lupaa. Siksi en oikein ymmärrä miksi sitä ei laulettaisi kaikissa kouluissa. Virsi, toki, mutta ensimmäisessä säkeistössä ylistetään aurinkoa ja sen voimaa. Voimme siis kyseenalaistaa onko Suvilaulu taas Wicca uskontoon liittyvä. Kun nyt laulun tulisi olla uskonnollisesti neutraali. Mitenkään vähättelemättä uskonnon vapautta, minusta vaan jotkut asiat ovat traditioita, eivät niinkään uskontoon liittyviä.
Koska satuin googlaamaan nuo Suvilaulun sanat, jotka nyt eivät niin hurjasti eroa virrestä, ehkäpä ne voisi kestää, satuin kompastumaan myös alla olevaan. Saisinkohan isäni hoilaamaan virttä näiden avulla?
"1. Jo pukkas glaiduu aikaa,
on kesis viimeinkin. Ja minne vaan kun tsiigaa, nii hittaa blumsterin. Ja kaiken uusiks duunaa noi säteet suulperin. Ne stadin nyyaks puunaa, vek stikkaan perperin. |
2. Taas nurtsit vihannoivat
ja hiffaat fogelin. Puut Pitskun huminoivat, Valgan ja Ogelin. Nyt ei sun tarvii snärkkää tai tinttaa humalaa: kyl ihmehommat järkkää toi meidän Jumala." |
No, laulettiin tai ei, kesäloma on alkanut ja raparperit kasvavat vauhdilla. Meillä ei tosin raparperi oikein viihdy, mutta sain nyt sentään tehtyä raparperi keksijä. Alkuperäinen resepti on Hovkonditorn sivustolta, joten olen vain hoitanut käännöksen tänne.
Raparperi-kookos keksit
120 g sulatettua voita
1½ dl sokeria
1½ dl sokeria
1 kananmuna
3½ dl vehnäjauhoja
½ tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
½ tl kardemummaa (vaihdoin glögimausteeseen, onhan tämä joulublogi!)
½ tl kardemummaa (vaihdoin glögimausteeseen, onhan tämä joulublogi!)
1 dl kookoshiutaleita
1½ dl raparperia pieneksi paloiteltuna
Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita kananmuna joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne voiseokseen. Sekoita vielä raparperi joukkoon. Nosta paperoidulle pellille pieniä nokareita ja paista 175 asteessa n. 14 min
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti