Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

torstai 26. elokuuta 2021

Kun happi loppuu

Partiolaisten adventtikalenterista on julkaistu kuva!

Taiteilija lienee sama kuin viime vuonna, mutta yksi merkittävä ero kalenterissa on: koirilla on kaikilla kuono! Viime vuonna näin ei ollut, ja otin yhteyttä Suomen Partiolaiset-Finlands Scouter ry:n. Kollegani on jo vuosia lähettänyt infopläjäyksen yrityksille tai toimijoille jotka käyttävät lyhytkuonoisia eläimiä tuotteissaan, mainoksissaan tai muuten kuvituskuvissaan. Kollegan innoittaman pistin minäkin sitten viestiä ja sain pian vastauksen jossa kiitettiin palautteesta ja luvattiin olla yhteydessä kuvittajaan. Selvästikin näin on toimittu!

Ja miksi ei lyhytkuonoisia saisi olla esillä? Koska niiden jalostus on viety jo niin ääripäähän, että Suomen Eläinlääkäriliiton tiedotteen mukaan vain noin 10% näistä pystyvät hengittämään normaalisti. Siis joka kymmenes koira, yhdeksän ennen sitä ei saa happea keuhkoihinsa normaalisti. Hengitystieongelmien lisäksi ulkonäköjalostus on aiheuttanut lemmikeille muun muassa kivuliaita luusto-, korva-, silmä- ja ihosairauksia. Suomen Eläinlääkäriliiton kannanotto vuodelta 2018 löytyy kokonaisuudessaan täältä. Jokainen kuva/video normalisoi näitä eläimiä. Ja kyllä. Yksilö voi olla vaikka ja kuinka suloinen ja ihana ja rakas, niin yksilön kuuluu ollakin, mutta jos vaan 1/10 hengittää normaalisti, niin luultavasti jopa yksilöllä on ongelmia. 

Oletteko nähneet niitä "suloisia" kuvia ja videoita joissa lyhytkuonoinen koira nukahtaa pallo suussa? Ihanaa, eikö? Ei, koira luultavasti ei pysty hengittämään normaalisti sierainten kautta, vaan pakottaa suunsa auki, ja ehkä jopa päänsä oikeaan asentoon, tyynyn päälle, niin ettei happi lopu nukkuessa. Kuka oikeasti haluaa tällaisen kohtalon omalle lemmikilleen? Ei kukaan. Ihmispuolella uniapnea luokitellaan vakavaksi sairaudeksi, kukaan ei pidä sitä suloisena. 

Näille ns. BOAS-roduille on kehitetty kävelytesti, koiran pitää pystyä kävelemään 1000 m 11-12 minuutissa. Ja palautua 15 min. sisällä. Kaikki eivät tähän pysty. Siis kävelemään kilometrin verran normaalia kävelyvauhtia. Ihmispuolella tällainen luokitellaan vakavaksi ongelmaksi. Miksi siis ei eläinpuolella?

Tiedän että moni nyt kertoo, miten kyllä meidän Lissu todellakin jaksaa tehdä vaikka ja mitä. Hienoa! Vosiko Lissua käyttää jalostukseen? Olen nähnyt hienosti hengittäviä, kuonollisia lyhytkuonoisia kavereita. Valitettavasti he ovat vähemmistössä.Ja ikävä kyllä, rotujen harrastajapiireissä vaan muutamat uskaltavat tunnustaa että ongelmia on. Suurin osa vaan kertoo miten heidän koiraan syyttä suotta maalitetaan. Tiedän että jokaisessa rodussa on omat ongelmansa, mutta harvassa rodussa niin paljon, elämänlaatuun vaikuttavia, ongelmia kuin lyhytkuonoisilla. 

Eräs kollega lisäsi videon Youtubeen, tämä potilas yrittää hengittää. Potilas on menossa leikkaukseen jossa avataan hengitysteitä. Ei ihan halpaa lystiä, eikä riskitöntä, eikä taatusti kuulu vakuutuksen piiriin. Mutta helpottaa sitten loppuelämää. Ikävä kyllä, mikään laki ei estä omistajaa sitten käyttämään näitä eläimiä jalostukseen. Geeniperimältäänhän tuo eläin on edelleen ennallaan, vaikka hengitys leikkauksen jälkeen onkin vaivattomampaa. 

Mutta nautitaan me hienosta uudesta adventtikalenterista! Siitähän tässä oli kyse oikeasti. Vuoden kalenterin on siis piirtänyt Christel Rönns ja hän kertoo kalenterista näin:

 ”Liikun paljon koiran kanssa ja olen huomannut, että silloin tutustuu helposti ihmisiin.
Pidän sekä koirista että hevosista, joten halusin sisällyttää molempia kuvaan.
Lähiössä, jossa asun on joskus joulun alla kuvassa näkyvän tyyppinen hevosreki vierailemassa
 ja lapset pääsevät rekikyytiin”

Kalenteri tulee myyntiin 15. lokakuuta ja hinta on tänäkin vuonna 10 e. Tuotto menee kokonaisuudessaan partiolaisten hyväksi, suurin osa tuotosta suoraan lippukunnalle. Tämä on helppo tapa tukea nuorison harrastamista ja ainakin minä odotan taas innolla kuka saa olla kalenterissa Lucia neito. Ja minne lippu ilmestyy. Ja miten ensimmäinen adventtikynttilä sytytetään. Nämähän pystyn arvailemaan jo katsomalla kuvaa. Loput yllätykset ilmestyvät sitten luukuista. 

Kuva Suomen Partiolaiset-Finlands Scouter ry

2 kommenttia:

 1. Koirilla on kuono ihan syystä. Ei sitä saa tosiaankaan jalostaa pois. On tärkeää, että eläinystävämme voivat hyvin. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, mutta tuntuu että monet ihmiset ovat sokeutuneet ongelmalla ja hoetaan veen että 100 vuosia vanha rotu. Niin onkin, mutta 100 vuodessa muuttunut kovasti. Ja oli se orjuuskin 100 v sitten "ihan ok", ei se silti tee siitä hyväksyttävää asiaa.
   Mutta joskus on vaan vaikeaa hyväksyä että se oma lempirotu ei voi hyvin.
   Nostan hattua niille kasvattajille jotka taistelevat tuulimyllyjä vastaan rodun hyväksi

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...