Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

tiistai 26. maaliskuuta 2019

Lukuhaaste: Macbeth

Siitä on vuosia kun olen lukenut Shakespearia.

Kun kirjaston bestseller-hyllyssä komeili Jo Nesbø: Macbeth, se oli vaan pakko napata mukaan, vaikkei oikein olisi ollut aikaa lukea 569 sivua kahdessa viikossa. Äkkiseltään kuitenkin laskin että se olisi vain reilut 40 sivua /ilta. Tiukkaa se teki silti, kun ei iltaisin vaan oikein jaksaisi. Edes sitä neljääkymmentä.

Shakespearin näytelmistä suosikkini on muuten "Kuinka äkäpussi kesytetään" ja se onkin kuulema tämän kahdeksan-osaisen Shakesear-tulkinnan ensimmäinen osa (Anne Tyler: Äkäpussi). Pitääkin pitää silmät auki kirjastossa. Se pitää saada luettua.

Tämä kakkososa kertoo kuitenkin Macbethin tarinan. Hieman modernimmassa versiossa. Tosin pääosassa ovat edelleen Macbeth, Banquo ja (Mac)Duff sekä Macbethin elämänkumppani Lady (Macbeth).

Ellette ole Macbethiä lukeneet, alla ote Wikipedian juonipaljastuksesta. Siinäpä oikeastaan koko tämänkin kirjan juoni. 
Taistelusta voittoisana palaava Macbeth ja hänen ystävänsä Banquo törmäävät kolmeen noitanaiseen. Nämä ennustavat Macbethin saavan haltuunsa ensin Cawdorin kreivikunnan ja myöhemmin tulevan kuninkaaksi. 
Pian Macbethin luokse tulee sanansaattaja, joka ilmoittaa kuninkaan lahjoittaneen hänelle Cawdorin kreivikunnan. Kuningas itse kunnioittaa Macbethia läsnäolollaan. Tämä ei pääse eroon kuninkuusajatuksesta ja laatii vaimonsa kanssa murhasuunnitelman. Macbeth murhaa kuninkaan ja lavastaa syylliseksi juopuneet henkivartijat. 
Macbeth surmauttaa Banquon, jonka poika kuitenkin pääsee pakoon. Tappotuomittu ylimys Macduff pakenee, mutta hänen perheensä surmataan. 
Macbethin vastainen liitto kokoontuu Englannissa: Macduff ja vanhan kuninkaan poika Malcolm kokoavat armeijan ja lähtevät vapauttamaan Skotlantia.
Macbeth menee vielä kerran tapaamaan noitia, jotka antavat hänelle tapansa mukaan totuudenmukaisia, mutta harhaanjohtavia lupauksia. Hän jatkaa hirmuhallintoa kärsien tunnontuskista yhä enemmän. Hänen vaimonsa alkaa kärsiä samoista kohtauksista ja lopulta kuolee, ilmeisesti itsemurhan tehneenä. Tässä vaiheessa Macbeth pitää kuuluisan monologinsa: ”Elämä on kuin varjo häilyväinen, vain näyttelijä rukka, joka riehuin lavalla keikkuu aikansa ja häipyy; se kertomus on, hupsun tarinoima, täys ääntä, vimmaa - tarkoitusta vailla”.

Tämä ei ollut tyypillinen Nesbøn kirja, kaukana siitä. Ei läheskään yhtä raaka, vaikka toki tässäkin tarinassa ruumiita tulee. Tosin niinhän Macbethissäkin, siinä alkuperäisessä. Minusta Nesbø on onnistunut Macbethin modernisoinnissa, tai mikä tämä nyt sitten olikaan. Löysin alkuperäisen tarinan kirjasta ja silti kertomus oli aivan uusi. 

2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä
Milloin ketäkin rikollista erillaisten tekosyiden avulla

6. Rakkausromaani

Macbeth ja Lady, onhan se jonkinlaista rakkautta


"Syökset minut vielä tuhoon, Lady, tiedät kai sen?"
Lady hymyili. Ja sinä tiedät, että minä seuraan sinua minne ikinä menetkin"


15. Kirjassa käsitellään jotain tabua
Huumeet, insesti, murhat, itsemurhat, olisikohan siinä riittävästi?

18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja

Norjalainen

21. Julkisuuden henkilön kirjoittama kirja

Norjassa jonkinlainen poptähti

29. Kirjassa nähdään uniaTai sitten vaan huumeisia harhoja


35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä
Kasino lienee yritys. Ja kaipa huumekauppiaskin on jonkinlainen yrittäjä?

36. Kirjassa ollaan yksin

Monellakin tavalla

40. Kirja käsittelee mielenterveyden ongelmia

No eivät nämä kaikki kirjan henkilöt ihan terveitä ole

41. Kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää

Taas kerran tässä päivässä


42. Kirjailijan nimi viehättää sinua
Itse asiassa kyllä


"Hän tiesi, että tulisi saamaan vastauksen, että kyse oli vain siitä kauanko aikaa se veisi. Että ihmisen kestokyvyn raja tulee vastaan enemmin tai myöhemmin - jossakin vaiheessa sitä vaan on valmis rikkomaan kaikki tatuointivalansa ja tekemään kaiken, ihan kaiken, mitä ei olisi kuunaan kuvitellut tekevänsä. Sillä ikuinen uskollisuus on epäinhimillistä ja petos inhimillistä."

Jo Nesbø: Macbeth
Suomentaja: Outi Menna
JohnnyKniga 2018
569 sivua
Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...