Sen on toki huomannut huomattavasti viisaammat ihmiset kuin minä, taisi Galileilla olla aikoinaan aika tukalat oltavat inkvisiittorin luona. Tukalaa oli minunkin oloni, mutta ihan eri syystä. En löytänyt piparkakkumaustetta kaupan hyllystä! Onneksi kohdalle osui herttainen nuori mies joka kuului kaupan henkilökuntaan. Siispä kysyin olisiko mahdollisesti piparkakkumaustetta saatavilla. Hyllyt kun pursuivat pippureita, yrttejä ja kaneleita, milloin kenenkin valmistajan pakkauksessa. Piparkakkumaustetta en vaan löytänyt. Nuori mieshenkilö katsoi minua oudosti ja sanoi sitten että piparkakut ovat keksihyllyssä. Kai minä nyt sen tiesin. Päätin oikein selittää tarkemmin että kaipaan maustetta, jota käytetään taikinassa, en piparkakkuja. Ei tainnut aueta pojalle asia? Hän vaan kohautti olkapäitään ja sanoi ettei ole. Kummallista, oli hyllyissä glögimaustetta. Ei senkään tuotteen kuumin sesonki taida vielä olla käsillä?
Skam den som ger sig, sanoi tosin isoäitini aikoinaan, joten eikun uusi inventaario omaan maustekaappiin. En voinut oikein ymmärtää miten olisin ilman tällaista tärkeää maustetta, siispä siivosin hyllyjä aikani kuluksi. Glögimaustetta ei löytynyt mutta suureksi ilokseni kaapista löytyi pussillinen piparkakkumaustetta. Ei tarvinnut itse alkaa sekoittaa kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja kardemummaa. En edes tiedä missä suhteessa niitä tulisi olla.
Kun aarre oli löytynyt pystyin siirtymään vaiheeseen kaksi: kerro jääprinsessalle että leivotaan. Neiti haki ihanan essunsa (kummitädille vieläkin ISO kiitos) ja ryhtyi töihin.
Reseptin löysin netistä, Tomtens Dotter blogista. Idea siis sieltä, alkuperäistähän ei suinkaan seurattu.
Puolukkainen joulukääretorttu
Pohja3 kananmunaa
2 dl sokeri
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl piparkakkumaustetta
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita loput aineet keskenään ja käännä ne vaahdon sekaan.
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 9 minuttia.
Täyte:
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 9 minuttia.
Täyte:
200 g Valio Viola laktoositonta, maustamatonta tuorejuustoa
2½ dl puolukkahilloa
Sekoita täytteen ainesosat keskenään.
Kumoa kypsä pohja (sokeroidun) leivinpaperin päälle. Itse unohdan pääsääntöisesti sen sokeroinnin, en kyllä ole huomannut suurta eroa käsittelyssä.
Levitä täyte pohjan päälle ja kääri koko komeus tiukalle rullalle leivinpaperin avulla.
Pistä kakku jäähtymään jääkaappiin pariksi tunniksi. Ihan hyvää tuo on kuumanakin, mutta täyte on aika valuvaa lämpimänä. Eikä leikkaaminenkaan oikein onnistunut, joten kuva ei ole oikein edustava. Maku sitäkin hurmaavampi.
Sekoita täytteen ainesosat keskenään.
Kumoa kypsä pohja (sokeroidun) leivinpaperin päälle. Itse unohdan pääsääntöisesti sen sokeroinnin, en kyllä ole huomannut suurta eroa käsittelyssä.
Levitä täyte pohjan päälle ja kääri koko komeus tiukalle rullalle leivinpaperin avulla.
Pistä kakku jäähtymään jääkaappiin pariksi tunniksi. Ihan hyvää tuo on kuumanakin, mutta täyte on aika valuvaa lämpimänä. Eikä leikkaaminenkaan oikein onnistunut, joten kuva ei ole oikein edustava. Maku sitäkin hurmaavampi.
Kul att du testat receptet. Och jag håller med, det är inte helt lätt att skära den i snygga skivor, men om den får sin tid i kylskåpet så går det bättre :-)
VastaaPoistaJaps, det gjorde det, men jag ville ju smaka omedelbart, den doftade underbart och smakade ännu bättre! Fast den var nog trevligare att handskas med när den svalnat.
Poista