Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Kiitokseksi

Teetulimme on pallohullu.

Ratsastaja josskin vaiheessa sanoi että olisi kiva jos olisi "pallonheittäjä". Kun facekaveri oli sitten omastaan luopumassa saimme sellaisen. Jotakinhan siitä piti maksaakin, joten päädyin villasukkiin.

Valepalmikkosukat 

Lanka: Järbo garn Raggi
Puikot 3½ KnitPro Cubics

Luo 40 silmukkaa.
Neulo 3 oikein 2 nurin joustinneuletta 5 kerrosta.
Sen jälkeen valepalmikkoa:
1 krs. *Nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 2 oikein ja vedä nostettu silmukka neulottujen yli, 2 nurin*, toista kerros loppuun saakka.
2 krs. *1 oikein, langankierto, 1 oikein, 2 nurin*, kerros loppuun saakka.
3-5 krs. *3 oikein, 2 nurin* toista kerros loppuun saakka

Toista näitä viittä kerrosta kunnes varsi on halutun mittainen.


Kantapään tein normaalisti vahvistettuna ja kiilakavennukset joka toisella kierroksella kunnes silmukkamäärä oli taas 10/puikko. valepalmikkoa jatkoin molempiin sukkiin toiseen reunaan (2. puikon alkuun ja 3. loppuun)

Kärkeen vielä sädekavennus ja valmista tuli. Sitten pitäisi luovuttaa nämä postin haluun. Se hieman jännittää. 



maanantai 23. tammikuuta 2017

Oppimista

Tämä ystävänpäiväsukka onkin oikea haaste.

Juuri kun olin selvinnyt pitsistä ja kolmesta väristä samaan aikaan niin eteeni isketään 10 uutta kerrosta joissa yhteensä 4 punaista silmukkaa. Jahas? Minä en kyllä ala juoksuttaa lankaa muutaman hassun silmukan takia, varsinkin kun lankani ovat yhtä kaaosta.

Tunsin jonkinasteista mielihyvää kun katkaisin työstä pois tuon vaaleanpunaisen langan ja jatkoin kahdella värillä, sain hieman järjestystä lankasekasortooni.

Neuloin sitten nuo ohjeessa pinkit silmukat valkoisella, jälkikäteen luin että olisivat olleet harmaita, ellei lankaa halua kuljettaa mukana. No, ei hätää, jäivät piiloon kun guruni opetti silmukoiden jäljittelyn. Eikun neula ja lanka käteen ja opetusvideon eteen. Kuinka paljon helmpompaa nykyään onkaan, kun videot ovat muutaman näpäytyksen päässä ihmeteltävissä, minun nuoruudessani mentiin kirjastoon ja yritettiin löytää joku kirja jossa mahdollisesti selitettiin asia.

Jouduin minä tänään opettelemaan silmukoiden sitomisenkin. Siinä saan vielä hetken pähkäillä, mutta pikkuhiljaa.

Nyt jääkin sitten nähtäväksi miten projekti etenee kun pitkähkön tauon jälkeen palaan taas töihin.




sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Opiskelua

Olen hieman yllättynyt miten kivuttomasti tämä Ystävänpäiväsukka etenee.

Ennen kirjoneuleosuutta perehdyin lankadominanssiin ja miten lankoja kuuluisi pitää sormella ja opinpahan että maailmasta löytyy lankaohjaimiakin. Minulla ei nyt sellaista hienoa laitetta ollut olemassa ja lankojenkin kanssa sekoilin. Lopuksi pidin niitä vaan sormella, oman maun mukaan, ja yritin pitää langat järjestyksessä. Ja kun dominanssit menivät sekaisin lohduttauduin guruni sanoilla: luuletko muuten meidän mummien ajatelleen mitään lankadominanssia? Mutta onhan sillä merkitystä varsinkin isoissa pinnoissa. Olen tekemässä villasukkaa, en -paitaa, joten annoin dominanssien olla jos meni väärin. Toistaiseksi olen mukana projektissa, saa nähdä kuinka käy kun palaan töihin. Sairaslomalla olemisella on hyvätkin puolensa. 

Koska tässä on opiskeltu neulomista, päätin sitten lukea "koulukirjan" vaihteen vuoksi. Syynä oikeastaan se että laspukaiseni löysi kirjastosta tämän kirjan, mutta koska sitä ei ollut alkuperäiskielellä hän ei halunut lukea. No, lainasin kotiin ja luin itse.

Kyseessä on siis Newt Scamanderin (J.K.Rowling) kirja "Fantastiska vidunder och var man hittar dem" eli Harry Potterin ja kumppaneiden koulukirja. Kirjaan ovat Harry, Ron ja Hermione lisänneet omia kommenttejaan, sanoisin että J.K:lla on mielikuvitus laukannut normaalia enemmän ja se ei ole ihan vähän se. 

Koska kirja oli ruosiksi, Potterit olen suurimmaksi osaksi lukenut suomeksi ja nähnyt elokuvat englanniksi, niin hieman olin välillä ulkona siitä mistä ötökästä luin, mutta kokonaisuutena ihan hauska kirja. Ehkäpä jästinäkin nyt osaan havainnoida ympäristöäni paremmin?

4. Kirja lisää hyvinvointiasi

6. Kirjassa on monta kertojaa
Scamanderin kirjoittama, Dumbledorin esisanat ja koululaisten tuherruksia. Kyllä, monya kertojaa. 

7. Salanimellä tai taiteilijanimellä kirjoitettu kirja
Väittäisin näin, sillä kirjan kannessa ei missään lue J.K. Rowling

9. Toisen taideteoksen inspiroima kirja
No kyllä nuo Potterit aikamoisia taideteoksia minusta ovat

18. Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa

22. Kuvitettu kirja
On siellä muutama kuvakin

23. Käännöskirja

25. Kirja, jossa kukaan ei kuole

31. Fantasiakirja

37. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta
Näköjään kirjoja on jo tullut kirjoitettua.

48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän
No näin voidaan todeta, en tiedä taikaolennoista juurikaan mitään.


perjantai 20. tammikuuta 2017

Ystävänpäiväksi?

Olen ihan kahjo!

Päätin lähteä mukaan Ystävänpäiväsukkahaasteeseen, tai siis -neulontaprojektiin. Vihaan kirjoneuletta, joten miksi ihmeessä?

Ohjeen mukaan lankana piti olla Nalle, mutta en todellakaan lähde ohuella langalla neulomaan kirjoneuletta, joten päädyin seiska veikkaan, tapani mukaan, sitä kun oli kotona ihan riittävästi. Ja puikkoina rakkaat Cubicsini. 

Lankavarastostani, joka on suhteellisen mahtava siihen nähden miten vähän kudon, löytyi tummimpana harmaana 7 Veljestä Aapo lankaa. Miten Aapo eroaa muista veljeksistä on minulle mysteeri, mutta tuo nyt tuli käyttöön. Alkuperäisessä ohjeessa lankana on grafiitinharmaa Nalle, tämä nyt on liian vaaleaa, mutta enpä ostanut uutta lankaa!  Lisäksi kerä vaaleanpunaista, roosa nauha kampanjalanka ja valkoista. 

Nina Laitisen Joulukalenterisukissakin on käytetty samaista lankaa ja silmukoita oli 72, kuten sattuu olemaan näissä Ystävänpäiväsukissa kapeimmassa versiossa. Loistavaa, yksi ongelma ratkaistu. Seuraan sitä 72 silmukan Nalleohjetta. 

Tänään sitten alkoi tuo porjekti. Koskaan, ikinä ei 72 silmukkaa ole tuottanut yhtä paljon päänvaivaa. En oikeiasti tajua miten tämä oli niin vaikeaa! Koko päivä meni, olen repinyt työn (tai työt, teen molempia sukkia rinnakkain) ainakin 5 kertaa auki ja aloittanut alusta. Lisäksi vielä jonkun puikon silmukat varmaan 25 kertaa. Koko päivä meni, mutta nyt nuo 12 (!) ensimmäistä kerrosta on neulottu. Kahteen kertaan. Tai oikeastaan olen varmaan jo tehnyt yhden sukan valmiiksi, jos olisin vaan jatkanut?

Ohjeissa ei ole mitään vikaa, ne ovat hyvin selvät ja helposti tulkittavissa, mutta aivoni eivät vaan saaneet rytmitettyä tuota alkupitsiä. Milloin olin isomman sukan kaavassa sekoilemassa, milloin muuten vaan sekaisin silmukoiden kanssa. Taitaa se odotettavissa oleva kirjoneule pelottaa niin etten pitsiäkään osaa tehdä?

Onneksi minulla on olemassa neulontamentori jolta pyytää apua jos oikein alkaa ahdistaa. Pahimmassa tapauksessa saan ihan kädestä pitäen apua, joten suhteellisen luottavaisin mielin uskallan ehkä jatkaa?

Huomenna jatkuu, toivottavasti aivoni olat yhteistyökykyisemmällä tuulella.

Mikäli haluat mukaan projektiin niin Facebook ryhmä löytyy täältä ja Ravlery ohje täältä. Kertokaa ihmeessä jos olette mukana ja mihin väreihin päädyitte!


tiistai 17. tammikuuta 2017

Aikamatkailua

Aikamoinen tiiliskivi tuli luettua!

Skotlanti on paikkana kiehtova, sinne pitää vielä joskus päästä ja kun useampi ystävä Facessa kehui kirjasarjaa, niin pakkohan tähän oli tarttua: Diana Gabaldon: Muukalainen (Outlander) on paksu kuin mikä, eli ei maailman mukavin "yöluettava". Siitä huolimatta nämä 825 sivua, pokkariversio, saivat pitää minulle seuraa ennen nukahtamista. 

Takakannesta:


"Toinen maailmansota on juuri ohi, kun Claire ja Frank Randall lähtevät lomalle
Frankin esi-isien synnyinseudulle Skotlannin ylämaalle.
Sillä aikaa kun Frank tutkii vanhoja papereita, Claire vaeltelee nummilla ja keräilee lääkekasveja. Pahaa aavistamatta Claire astuu muinaisen kivikehän halkeamaan.
Yhtäkkiä hän löytää itsensä keskeltä 1700-lukua ja klaanisotien riepomaa Skotlantia."

Niin epätodellinen kun tuo alkuasetelma onkin, huomaan hymyileväni kun sairaanhoitaja Claire, joka muuten kirjassa kerää alussa kasveja eikä lääkekasveja, miettii kuumeisesti millä haavoja hoidettiin 1700-luvulla, aikana ennen jodia, penisilliiniä tai edes kunnon sidetarpeita.

Ihan viihdyttävää iltalukemista tämä oli. En osaa sanoa miten totuudenmukaisesti 1700-luvun Skotlantia kuvaillaan, aika pitkälti leikitään samoilla mielikuvilla joita historian tunneilla on opetettu. Tosin, tuskinpa kukaan tähän kirjaan tarttuukaan oppiakseen lisää Skotlannista tai historiasta?


"Illan koittaessa alkoi tuulla, ja lepattavat lehdet saivat varjot tanssimaan.
Saatoin hyvin uskoa, että kukkulalla oli keijukaisia, jotka tanssivat noiden varjojen kanssa
ja puikkelehtivat solakoiden puunrunkojen lomassa sulautuakseen metsän syvyyksiin."

Jos sivuja olisi ollut hieman vähemmän, tämä olisi taatusti kelvannut historialliseksi Harlekiiniksi, niitä luin pikkutyttönä. Vieläköhän sellaisia on olemassa?

2. Kirjablogissa kehuttu kirja
Kehuja varmaan löytyy monestakin blogista, mutta satsataan nyt vaikka tähän

4. Kirja lisää hyvinvointiasi
5. Kirjassa liikutaan luonnossa

10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis


15. Kirjassa harrastetaan tai se liittyy harrastukseen
No ainakin sukututkimus ja kasvit ovat harrastuksen kohteena.

23. Käännöskirja
26. Sukutarina
No onhan tämä aikamoinenkin sukutarina kun Claire tupsahtaa aviomiehensä esi-isien luokse.

31. Fantasiakirja
Mitään muutahan aikamatkailu ei ole kuin fantasiaa

32. Kirja on inspiroinut muuta taidetta
Televisiosarja tästä on ainakin tehty. En ole kyseistä sarjaa nähnyt, ehkäpä hyvä niin.

34. Kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt
Koska olen syntynyt 1900-luvun jälkipuoliskolla niin en ole.

37. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta
Näköjään. Outlander on ilmestynyt jo 1991, suomennos 2002

38. Kirjassa mennään naimisiin
Naimisiin mennään, mutta voiko mennä naimisiin jos on jo naimisissa tulevaisuudessa?


42. Esikoisteos
En ainakaan löytänyt tietoa aiemmista kirjoista. Tämä kohta olkoot se virallinen rasti. Ainakin tässä vaiheessa

maanantai 16. tammikuuta 2017

Joulu numeroina

Ilkeä Nuutti tuli...ja meni, joten ehkä minun pitäisi luopua kuusesta?

Itse asiassa olisin valmis nauttimaan sen kauneudesta vielä jonkin aikaa, mutta neulasia alkaa olla aika kiitettävästi lattialla, joten ehkäpä tuosta olisi syytä päästä eroon. Tosin, jos joulukuusessa on keskimäärin puoli miljoonaa neulasta niin eihän noita vielä montaa ole lattialla. Muutamia satoja. Maassamme ostetaan muuten noin 1½ miljoonaa joulukuusta, niistä noin miljoona kotimaista tuotantoa.

Koska netin ihmeellisestä maailmasta löytyy vaikka ja mitä tilastoa, päätin hieman surffailla. Tiesittekö että Samu Sirkalla on 1174 sukunimikaimaa Suomessa? Ulkomailla asustaa vielä 122 suomalaista Sirkkaa.

Naisen etunimenä Sirkka nyt on hyvin tavallinen, 35488 Sirkkaa löytyy Väestörekisterikeskuksen tilastoista, muttei yhtään miespuolista. Samuja on alle 5892 ja heistä alle 20 naisia!

430000 taloutta katsoi muuten Samu Sirkan Joulutervehdyksen viime jouluna (2016). Ruotsissa Kalle Ankas julhälsning on suuri osa jouluperinnettä, ainakin sikäläisen lehdistön mukaan, siellä katsojaluvut ovat 3½ miljoonan paikkeilla.


Joulu nimisiä ihmisiä on maassamme ollut alle 20, molempia sukupuolia tasaisesti. Sukunimenä Joulua ei löydy. Havu sen sijaan on sukunimitilastossa olemassa, 527 kappaletta. Miehen nimenä Havu on suositumpi kuin naisen nimenä. Miehiä on kuutisenkymentä, naisia alle 5. Manteleita ja Omenoita on noin 50 molempia nimiä,  naisia pääsääntöisesti. Kaneleita jo noin 160, heistä miehiä alle 10. Sukunimenä Kaneli on ollut alle 5 henkilöllä maassamme. Ja uskokaa tai älkää, 34 Kinkkua löytyi, sukunimenä. 

Maastamme löytyy myös neljä Kinkku nimistä paikkaa ja yksi Sinappi! (Lähde)



Tänä vuonna Posti palkkasi 3200 jouluapulaista jouluruuhkan helpottamiseksi, valitettavasti se ei kyllä tuottanut minun kohdallani kovin hyvää tulosta. Postitin noin 15 joulukorttia, Niistä 3 oli varmasti perillä ennen joulua, 3 kateissa, muista en tiedä. Noista kolmesta kateissa olleista 2 pääsi perille tammikuun toisella viikolla. Olemme nyt parina jouluna korttien sijaan lahjoittaneet SOS Lapsikylälle korttirahamme ja postittaneet lähinnä lapsille kortteja. Joulutervehdyksemme löytyy sitten Facebookista aattona. Tilastokeskuksen tietojen mukaan 90% meistä pitää kortit esillä koko joulun, niin kyllä minäkin teen. On se perinteinen kortti kuitenkin eri asia kuin sähköinen. No, mietin mitä teen ensi jouluna, tämän vuoden kokemus ehkä ehtii unohtumaan siihen mennessä?


Joulutähtiä viljellään 1,8 miljoonaa ruukkua, lähes siis yhtä paljon kuin hyasinttejä (n. 2 miljoonaa). Punainen on vielä suosituin värimuunnos molemmilla lajeilla. 


Syntymäpäiviään vietti aattona ennakkoarvion mukaan 12684 suomalaista, työkaverini yksi heistä. Joulupäivänä 12170 juhli syntymäpäiväänsä  ja tapanina 12002 suomalaista vanheni.

Enemmänkin numeroita olisi saatavilla, mutta jätetään nyt tämä tällä kertaa tähän. Siirryn siivoamaan niitä neulasia. Enkä aio laskea niitä. 

torstai 12. tammikuuta 2017

Kun alusvilla puuttuu

Pennyn villapaita on jäänyt pieneksi.

Ulkona kuitenkin paukkuu pakkanen, joten otin sukkapuikot käteen. Penny painaa tällä hetkellä noin 4 kg, jos halautte hieman arvioida kokoa.

Löysin netistä ohjeen maailman helpoimpaan villapaitaan, joten eikun kokeilemaan. Voinen todeta että pidin enemmän aikaisemmasta mallista, se oli jotenkin loogisempi tehdä.

En todellakaan ole mikään kirjoneuleen kutoja ja tuo Kaiku on aika pehmeää höttöä, eli ei maailman kiitollisinta purkaa.

Valmiina hyökkäykseen...

Pennyn uusi villatakki


Lanka: Novita Isoveli ja Kaiku
Puikot 5

Neuloin selkäkappaleen 50 silmukalla. Alareunaan, siis alkuun, tein 5 kerrosta joustinta, 2 oikein, 2 nurin, samoin molempiin reunoihin (4 silmukkaa).  Kuviot ovat Ravelrystä Niina Laitisen joulukalenterisukista 2015 ja 2016. Kun selkäkappale oli  25 cm pitkä siirsin sen odottamaan ja tein vatsakappaleen.

Vatsakappaleeseen loin 15 silmukkaa, se jäi liian kapeaksi. Molemmissa reunoissa siinäkin joustinta ja pituutta 20 cm.

Siirsin kaikki 65 silmukkaa sukkapuikoille 6 ja vähensin 2 kierroksella silmukoiden määrän 40 samalla kuin neuloin joustinneuletta 3 oikein 2 nurin. Kaula jäi liian lyhyeksi, saa nähdä jaksanko pidentää vai kokeillaanko seuraavaa mallia.

Lopuksi vielä joustava kavennus Pirjo Iivosen oppien mukaan.


Pennys ylletröja

Garn: Novita Isoveli och Kaiku
Stickor 5

Stickade ryggstycket med 50 maskor. Först 5 varv resor: 2 räta, 2 aviga, Även kanterna har resor (2 räta, 2 aviga/kant). Mönstret finns i  Ravelrystä i Niina Laitinens julkalendersockor från 2015 och 2016. När ryggstycket var 25 cm långt flyttade jag det och vänta och stickade magstycket

Magstycket:  15maskoer, men det blev för smalt, Igen resor i båda kanterna, magstycket var 20 cm långt.

Sedan stickade jag kragen med strumpstickor 6: 3 räta 2 aviga. under de 2 första varven minskade jag maskorna till 40.

Till sist avmaskning enligt videon ovan.

keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Naapurille

Löysin Villasukat matkalaukussa-blogista suloiset villasukat, joten pitihän idea sitten toteuttaa.

Alkuun ei tehnyt muuta kuin takkusi tuo porjekti, mutta lähtihän se siitä sitten sujumaan kun "sukkamentorini" etsi käsiinsä kunnon kaavakuvan minulle.


Pitsireunusvillasukat

Lankana Novitan Sukkalanka, puikot 3½ Cubicsini, kun en muilla nykyään neulo.

Luo 48 silmukkaa ja jaa ne kolmelle puikolle.

Neulo sukkien yläosaan Novitan ohjeen mukainen pitsireunus. Toista 6 mallikerrosta kaksi kertaa eli pitsireunusta yhteensä 12 kerrosta. 



Ohje täältä, klikkaa kuvaa niin näet kunnolla. 

Jatka sitten 2 oikein, 2 nurin 15 kerrosta ja jaa samalla silmukat neljälle puikolle.
Minä ainakin pidän enemmän viidellä puikolla neulomisesta. Makuasia, toki.

Aloita kantatilkku neulomalla I puikon silmukat IV puikolle (24 silmukkaa).
Kudo vahvistettua neuletta: nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ, *nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 1 silmukka oikein*, toista *-*kerros loppuun. Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 12 kertaa.

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: Neulo työn oikeasta reunasta kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 silmukkaa. Tee ylivetokavennus ja käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6 silmukkaa nurin ja neulo kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen, käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 silmukkaa, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän silmukat pysyvät samana eli 8. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun silmukat kahdelle puikolle 4+4

Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo poimitut silmukat kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 12 s + 1 s puikkojen välistä ja neulo poimitut s:t kiertäen oikein IV puikolle.

Jatka näillä kaikilla 58 silmukoilla sileää ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä silmukkaa takareunasta oikein yhteen. Neulo 1 välikerros, tee kavennukset kuten edellä, neulo 2 välikerrosta, tee kavennuskerros, 3 välikerrosta jne. Kunnes kaikilla puikoilla on jäljellä 12 silmukkaa.

Kun pikkuvarvas peittyy on aika tehdä kärkikavennukset.

Aloita sitten kärkikavennukset: neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja neulo II sekä IV puikon alussa 2 s takareunasta yhteen.. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. kerros kunnes joka puikolla on jäljellä 6 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Koristerusetit näpertelin kuban ohjeen mukaan. Oli kyllä aikamoista touhua, mutta onnistuihan se lopuksi. liian liukasta nauhaa, liian pieni haarukka ha liian monta sormea!

Kuva lainattu täältä
`Sitten vaan parilla pistolla rusetit kiinni sukkaan ja naapurin varpaanlämmittimet olivat valmiit. 7´


sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Kissamaista

Sain joululahjaksi "Kissavieras" kirjan.

Kirjan kansi on kaunis, herkkä ja vie jotenkin ajatukseni japanilaiseen kalligrafiaan ja pensselinvetoihin. Etukannen herkkyys taas muuttuu takakannessa jopa synkkyyteen, kuvaa oikeastaan kirjan tarinaa aika hyvin.

Koska japanilainen kirjallisuus on minulle täysi mysteeri, päätin aloittaa tutstumisen takakannesta:

Tokion laitamilla, pienessä talossa asuu kolmikymppinen pariskunta. He ovat kirjailijoita ja työskentelevät kotoa käsin.
Eräänä päivänä heidän pihalleen tassuttelee kissa, vastaansanomattoman kiehtova olento, joka saa heidät kohottamaan katseensa kirjoituspöydästä. Kissa kyläilee seuraavanakin päivänä, ja sitä seuraavana ja sitä seuraavana. Eläin ilahduttaa, ja arki muuttuu uuden tuttavuuden myötä. Elämä tuntuu toiveikkaalta, sillä kissa tuo siihen uutta eloa: pariskunta kertoo päivittäin eläimen edesottamuksista toisilleen. Sitten tapahtuu jotain, joka muuttaa kaiken.
Kissavieras on kaunis ja viisas mutta eleetön romaani, joka saa katsomaan elämää uusin silmin.


Kirjassa on upeita, kauniita kuvauksia kissaa, tai pariskutaa, ympäröivästä pihapiiristä. Niitä lukiessa henki välillä salpautuu. Ja samoin tietysti kuvataan siitä mitä "kissavieras" touhuaa


"Se hylkäsi pingispallon, heittäytyi suorassa kulmassa vastakkaiseen suuntaan ja iski samassa pikkutassunsa pihakiven varjossa lymyilleen rupikonnan päähän.
Seuraavassa hetkessä se syöksyi taas toisaalle ja liukui ruohikkoon toinen etujalka edellä.
Sieltä se tapitti minuun ja nytkähteli valkoinen vatsa paistaen.
Mutta kuinka ollakaan, seuraavalla hetkellä kissa ei enää vilkaissutkaan pelikumppaniinsa vaan loikkasi suoraan kohti kuivaustelineessä roikkuvia alusvaatteita,
tarrasi niiden lahkeisiin ja ryntäsi sitten puuportista päätalon pihalle."

Kaikki jotka ovat joskus pennun kanssa olleet tekemisissä hymyilevät varmaan tuon luettuaan

Kirja myös avaa hieman japanilaista ajatusmaailmaa, joka on hyvin kaukana omastani. Ei tullut esimerkiksi kotia etsiessä mieleenikään poiketa ensin ennustajan luona.

Hidastempoinen ja kaunis lukukokemus, ehdottomasti. Tosin paljon on sellaista mitä ei kirjailija sano suoraan vaan joutuu itse lukemaan rivien välistä. Paikoitelleen tosin huomaa, että kirja perustuu lyhyisiin tarinoihin jotka on sidottu yhteen romaaniksi. Hieman päiväkirjamainen lukukokemus siis. 

1. Kirjan nimi on mielestäsi kaunis
No onhan tuo nyt herkkä ja kaunis nimi

2. Kirjablogissa kehuttu kirja
Luonnollisesti. Esim täällä ja täällä

4. Kirja lisää hyvinvointiasi

10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis

23. Käännöskirja
Raisa Porrasmaa on kirjan kääntänyt.

40. Kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin sinä
Tämä kohta on selvä valinta, olen kiitollinen että joillekin asioille löytyi kirjan lopusta selitys

41. Kirjan kannessa on eläin

47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit




lauantai 7. tammikuuta 2017

Hömppää

Kun ei saa unta niin ei saa unta.

Siispä päätin tarttua hömppäkirjaan, Lynsey Stevens: Joulu yhdistää sydämet. Se jos jokin toimii hyvänä unilääkkeenä. 156 sivua myöhemmin totesin ettei vieläkään väsytä, mutta tulipahan aika monta Helmet-haastekohtaa täytettyä yhdellä heitolla

4. Kirja lisää hyvinvointiasi 

Kaikki kirjat lisäävät hyvinvointiani. Ymmärtääkseni dementiaa voidaan jollakin tasolla ennaltaehkäistä stimuloimalla aivoja lukemalla. Sitä paitsi rentoudun ja verenpaine laskee. Pelkkää hyvinvointia siis.

15. Kirjassa harrastetaan tai se liittyy harrastukseen 

Kirjassa entisöidään taloja, joten kaipa sitä harrastukseksi voi sanoa. Tai elämäntavaksi. Ihan miten vaan

23.Käännöskirja 

Tähän kohtaan tulee osumaan aika monta kirjaa, luen harmittavan vähän kotimaisia kirjoja, joskin hieman olen parantanut tapojani viime vuosina.

25. Kirja, jossa kukaan ei kuole

Tämä on minulle harvinaista, kirja jossa ei kukaan kuole. Salapoliisiromaanit kun ovat aika pitkälle ykkösenä lukuvalinnoissani.

29.Kirjan päähenkilö osaa jotain, mitä haluat oppia 

No se talon entisöinti olisi hauskaa puuhaa, luulisin. Jos osaisin. Ja olisi liikaa rahaa. Olen seuraillut entisen luokkakaverini talon entisöintiprojektia ja nostan hattua! Minusta ei kyllä tuohon olisi, mutta hauskaa se varmasti on, kun näktee kättensä jäljen.

37. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta 

No näköjään, joskaan en ole koskaan tällaisesta kirjailijasta edes kuullut.

38.Kirjassa mennään naimisiin 

Niinhän hömppäkirjassa kuuluu tehdä!

46.Oseanialaisen kirjailijan kirjoittama kirja

Stevens on kotoisin Australiasta, joten rasti tähän ruutuun.

47 Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit
No itse asiassa aika montakin kohtaa.

Ei nyt mikään kummoinen lukuelämys, mutta yön pimeinä tunteina piti seuraa, eikä vaatinut keskittymistä. Päätyy kierrätykseen, Meidän kirjastossa kun on loistava "book crossing"-hylly



perjantai 6. tammikuuta 2017

16 tuntia kuuntelua

Olen suhteellisen ihastunut Jack Reacheriin joten Lee Childin äänikirjoja tulee lainattua kirjastosta aina kun niitä löytyy. Mukavaa kuunneltavaa työmatkoilla.

Lee Child: Misstaget (The Hard Way, Kovemman kautta)

Tällä kertaa Reacher pääsee selvittelemään kidnappausta kun palkkasoturin edustusvaimo katoaa. Reacher sattuu istumaan kahvilla kun auto, jossa lunnasrahat ovat, viedään palopostin edestä. Väärin pysäköity auto kiinnittää Reacherin mielenkiinnon ja kun hän vielä erehtyy seuraavana päivänä samaan kahvilaan, on soppa valmis. Silminnäkijänä Reacher kelpaa hyvin "tutkijaksi". Kun Reacherista on kyse ei palkan maksaja vaan välttämättä ole se jota herra palvelee.

Tarinaan liittyy matkan varrella mukaan useampi henkilö, kun Reacher, pala kerrallaan alkaa selvittää tapahtumia. Palkkasoturin edellinen vaimo kidnapattiin myös, kohtalokkain seurauksin, mutta ex-vaimon sisko on vakuuttunut että palkkasoturi tapatti vaimonsa. Lisäksi apuun saadaan enitnen FBI-agentti joka oli mukana selvittämässä ensimmäistä kidnappausta.

Askel askeleelta kuvio alkaa selvitä, eikä mikään välttämättä ole niin kuin alkuasetelmasta olisi kuvitellut.
"Systrar, sa Pauling, hela den här grejen har handlat om systrars lojalitet"

Magnus Rosman lukee äärettömän hyvin, joten näitä kirjoja on ilo kuunnella. Ja kun Jack Reacher on hieman kuin John McClane Die Hardissa, yksin vastaan kaikkea pahuutta, niin viihdearvo on taattu. 

Noin 16 tuntia kuunneltavaa, eikä aika oikein ehdi käymään pitkäksi missään vaiheessa. 


Ja sitten vielä haastekohdat: 

2. Kirjablogissa kehuttu kirja
Onhan tätä kehuttu aika monessakin, mm täällä ja täällä

4. Kirja lisää hyvinvointiasi

14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella
Kyseessä oli Jack Reacher, joten kyllä

20. Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö
Jätän yksityiskohdat sikseen, mutta jos kolme raajaa puuttuu niin täyttänee vaatimukset.

23. Käännöskirja
24. Kirjassa selvitetään rikos

37. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta

47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit

Kuitataan nyt vaikka sitten tuo kohta 20 tällä teoksella.


torstai 5. tammikuuta 2017

Tack vare en vän

Sain joululahjaksi "Tack för ditt förstånd"-kirjan.

Vaikka olin hieman skeptinen kirjan suhteen, jossa nauretaan toisten kömmähdyksille, niin tuo on kyllä paikoitellen ihan älyttömän, kirjaimellisesti älyttömän, hauska.

Oikeasti kyllä hieman ihmettelen, että jotkut firmat tuntuvat käyttävän bingiä käännöskoneenaan, kokeilkaapa joskus Facebookissa, käännökset ovat ihan älyvapaita yhdeksän kertaa kymmenestä. Mainoksesta maksetaan järjettömiä summia pääsääntöisesti ja sitten käännös on kertakaikkisen ala-arvoinen.

Tai nuo pakkausselosteet sitten! Kuka tietää mitä on "isbildning"? Siis jos puhumme paahdetun sipulin sisällysluettelosta. Toki tiedän mitä "isbildning" on, varsinkin näin talvisäällä noita jäitä joutuu ihmettelemään milloin milläkin pinnalla, harvemmin kuitenkaan paahdetussa sipulissa. Onneksi pärjään molemmilla kotimaisilla, yleensä siitä toisesta kotimaisesta sentään saa selvää, mutta ei aina edes siitä.

No, nyt on naurettu, kohoteltu kulmakarvoja ja pyöritelty silmiä. Tämähän kävi ihan kuntokuurista!

Kiitos ystävälle kirjasta tai Tack vare en vän från boken kuten Bing asian ilmaisee. Ei sieltä pahimmasta päästä ollenkaan, joskaan nyt ei ihan sama asia.

Taas tuli rasti ruutuun.


4. Kirja lisää hyvinvointiasi

18. Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa

22. Kuvitettu kirja
Päädyin valitsemaan tämän kohdan, kirjahan on lähes kuvakirja. 

25. Kirja, jossa kukaan ei kuole

47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit

keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Sinappia

Pitäisi varmaan tehdä isompia määriä joulusinappia?
Mieheni, isäni ja naapurinsetä haluavat jouluksi sinappia. Itse taas pidän tyttäreni kummitädin keitetystä sinapista. Olen vaan aivan liian laiska keittämään sinappia, siispä olen päätynyt näihin helpompiin versioihin. 

Viskisinappi

3/4 dl sinappijauhetta
1/2 dl vehnäjauhoja
n. 1 dl kiehuvaa vettä
1 tl suolaa
4 tl sokeria
2 tl syntistä hilloa
½ dl laktoositonta kermaviiliä
½ dl viskiä

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää vettä kunnes seos tuntuu hieman löysän puoleiselta. Sekoita joukkoon kermaviili ja viski. Purkita. Anna maun tasoittua parin päivän ajan.


tiistai 3. tammikuuta 2017

Helmet kirjahaaste: Iso paha susi

Sairaslomalla on aika lueskella.

Valitettavasti en oikein jaksa keskittyä mihinkään "elämää suurempaan" siispä luen kaikeblaista viihdettä, eipä tarvitse sen enempää keskittyä.

Kirjakasasta nappasin James Pattersonin: Iso paha susi (The Big Bad Wolf). Se on joskus tarttunut mukaan kirjaston poistohyllystä ja pääsee nyt sitten takaisin kiertoon.

Kirja lähtee ihan vauhdikkaasti liikkeelle, mikä jo saa minut ajattelemaan että tällainen Patterson onkin jäänyt minulta huomaamatta kirjastossa. Tosin muistan, kirja edetessä, että olen yhden Pattersonin, tai no puolikkaan oikeastaan, lukenut aiemmin: The Postcard Killers, yhdessä Liza Marklundin kanssa

Lupaavasta alusta huolimatta kirja jäi aika mitäänsanomattomaksi. Juoni ryntää eteenpäin paikasta toiseen eikä oikein mitään selitetä siinä välissä. Voi tietysti olla, että tämä kuuluu kirjasarjoihin jossa kirjat pitäisi lukea järjestyksessä, Alex Cross-romaaneja on ilmestynyt kahdeksan kappaletta ennen tätä, mutta en oikein usko että se auttaisi minua. En kyllä aio ottaa selvääkään, sen verran lattea lukukokemus.

Alex Cross on siis entinen poliisi jota ollaan kouluttamassa FBI-agentiksi. Tosin tämä multilahjakkuus saa lintsata luennoilta koska kauppakeskuksista aletaan kidanapata ihmisiä. Taustalla on "Susi", entinen KGB-agentti josta on tullut punaisen mafian kummisetä. Se selviää lukijalle välittömästi, miten tämä informaatio taivaallisesti tipahtaa melkein-agenttimme syliin jää hieman epäselväksi. 14 vuotias tyttönen kuitenkin murtautuu supersuojattuun sudenkoloon ja vaikka kaikki muut Sutta uhkaavat tekijät eliminoidaan, niin tämä tyttönen vaan häviää tarinasta. Miksi hän yleensäkään ilmestyi jää minulle epäselväksi. Ja siinä sivussa Alexin nuorimman lapsen äiti haluaa yhteisen lapsen huoltajuuden itselleen, Alex päättää taistella ja loppumetreillä lapsi haetaan pois. Taistelusta ei tietoakaan.

302 sivua myöhemmin voin todeta: ei todellaakn mikään mieleenpainuva kirja.

2. (Kirja)blogissa kehuttu kirja
Joku sentään on tästäkin tykännyt

4. Kirja lisää hyvinvointiasi
Joakinen kirja nyt saa rastin tähän kohtaan. Rentoutuminen on rentoutumista

14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella
Ihan taatusti syy siihen että tarttui kierrätyshyllystä mukaan.

23. Käännöskirja
24. Kirjassa selvitetään rikos
Ainakin yritetään selvittää.

28. Kirja kirjailijalta, jolta olet aiemmin lukenut vain yhden kirjan
Lasketaanko se puoliksi kirjoitettu?

37. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta
Tuottelijas tuo Patterson on ollut. Koska kirjoja kustannetaan ja käännetään, oletan että kirjailijalla on oma fanipiirinsä. Hyvä niin.

41. Kirjan kannessa on eläin
Siellähän se susi komeilee.

47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit
Aika monenkin




Helmet-haaste 2017

Helmet-lukuhaaste 2017:

1. Kirjan nimi on mielestäsi kaunis j (E,L,Q,X,f,i,v,w,x,z)
2. Kirjablogissa kehuttu kirja U (B,D,E.G,J,M,O,Q,R,U,X,Å,Ö,b,d,i,j,v,y,z)
3. Suomalainen klassikkokirja L
4. Kirja lisää hyvinvointiasi (A,B,C,D,E,F,G,H,I,J.K,L,M,N,O,P,Q,R,S,U,W,X,Y,Z,Å,Ä,Ö,a,b,c,d,e,h,i,j,l,m,n,o,p,q,r,s,t,u,v,w,x,y,z,å,ä,ö,1)
5. Kirjassa liikutaan luonnossa i (G,J.L,M,N,O,V,X,Ä,a,e,å,ö,1)
6. Kirjassa on monta kertojaa H (M,P,Q,R,T,U,V,Å,a,c,e,g,h,i,l,n,o,p,q,s,x,z,ä)
7. Salanimellä tai taiteilijanimellä kirjoitettu kirja I (H,J,Å,a)
8. Suomen historiasta kertova kirja V (Ä,v)
9. Toisen taideteoksen inspiroima kirja T (H,h,z)
10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis e (E,G,R,X,Å)
11. Jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja W (L,O,X,Y,Z)
12. Politiikasta tai poliitikosta kertova kirja c
13. Kirja "kertoo sinusta" J (Z)
14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella l  (B,D,J,M,a,h,å)
15. Kirjassa harrastetaan tai se liittyy harrastukseen Y (A,G,J,W,Z,Ä,m)
16. Ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon voittanut kirja P (R,g,j,n)
17. Kirjan kannessa on sinistä ja valkoista K (L,Q,V,X,Ä,y,ö)
18. Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa F (C,H;J,P,S,e,m,r,t,1)
19. Yhdenpäivänromaani U
20. Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö D (I,J,M,O,Å,b,f,i,j,v,z,ä)
21. Sankaritarina v (M,R,V,Ä,b,m,ö)
22. Kuvitettu kirja C (H,L,S,W,X,Y,Ä,z,ö)
23. Käännöskirja r (A,B,D,E,G,H,I,J,K,M,R,T,U,W,Å,Ö,a,b,c,d,e,g,h,i,l,m,n,o,p,u,w,x,y,z,å,ä,ö,1)
24. Kirjassa selvitetään rikos h (B,D;J,M,Q,Å,b,c,d,k,l,m,q,r,s,u,w,y,z,å)
25. Kirja, jossa kukaan ei kuole (A,C,F,H,I,K,R,S,U,W,X,Y,Ö,a,e, n,o,t,ä,ö)
26. Sukutarina Q (G,T,Ö,i,q,s)
27. Kotipaikkakuntaasi liittyvä kirja X (f.l)
28. Kirja kirjailijalta, jolta olet aiemmin lukenut vain yhden kirjan B (Q,a,h,i,o,u)
29. Kirjan päähenkilö osaa jotain, mitä haluat oppia M (A,J,i)
30. Kirjan nimessä on tunne 
31. Fantasiakirja m (G,H,L,R,i,å,ö,1)
32. Kirja on inspiroinut muuta taidetta R (G,W,Y,Å,d,i,m)
33. Kirja kertoo Intiasta ö
34. Kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt d (F,G,N,Q,R,T,V,Ö,h,i,r,y)
35. Kirjan nimessä on erisnimi S (F,P,R,T,V,k,m,r,u,ö)
36. Elämäkerta tai muistelmateos t (f)
37. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta a (A,B,D,G,H,I,J,K,N,c,d,f,r,y,ä,ö)
38. Kirjassa mennään naimisiin Ö (A,G,K,Q,T,Å,r,v,1)
39. Ikääntymisestä kertova kirja O (Z,f,j,v,1)
40. Kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin sinä E
41. Kirjan kannessa on eläin N (B,E,S,X,e,x,å,ö,1)
42. Esikoisteos G (R,X,Z,v,å)
43. Kirja, jonka lukemista olet suunnitellut pidempään Å (b,z)
44. Kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta f (ö)
45. Suomalaisesta naisesta kertova kirja Z (X,f)
46. Oseanialaisen kirjailijan kirjoittama kirja A
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit g (t)
48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän b (H,P,R,V,Ö,i,j,k,l,m)
49. Vuoden 2017 uutuuskirja Ä (b,x,z)
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja q (X)
D: Lee Child: Misstaget (The Hard Way)
E: Takashi Hiraide: Kissavieras (Neko nk Kyaku)
F: Barbara Metzger: A Home for Hannah
G; Diana Gabaldon: Muukalainen (Outlander)
H: Newt Scamander: Fantastiska vidunder och var man hittar dem (Fantastic Beasts and Where to Find Them)
I: Karen van der Zee: Sujut menneisyyden kanssa (The Imperfect Bride)
J: Nora Roberts: Förföljd av det förflutna (The Search)
K: Debbie Macomber: Koko kaupungin romanssi (Lone Star Lovin')
Q: Frida Skybäck: Polarnatt
R: Andy Weir: Ensam på Mars (The Martian)
S: James Bowen: A gift from Bob
T: Donald McCaig: Rhett (Rhett Butler's People)
U: Anna Gavalda: Viiniä keittiössä (Je l'aimais)
V: Onni Palaste: Rukajärven sissit
W: Madeline Weston: Sköna strumpor & sockor (Country Weekend Socks)
X: Elina Nuortie: Kuohu - koukussa saaristoon
Y: Tiina Kaarela: Puikkomaisterin sukkakirja
Z: Kaisa Haatanen: Meikkipussin pohjalta
Å: Robert Galbraith: Pahan polku (Career of Evil)
Ä: Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan hiihtokirja
Ö: Frida Skybäck: Norrsken
a: Sophie Kinsella: Hääyöaie (Wedding Night)
c: Mary Higgins Clark: Farväl min älskade (Before I say Good-Bye)
d: Agatha Christie: Syyttävä sormi (The Moving Finger)
e: Lucy Dillon: När livet börjar om (One Small Act of Kindness)
f: Hannu Mäkelä: Äiti
g: Valérie Tong Cuong: Mirakelverkstaden (L’atelier des miracles)
h: Sophie Hannah: Suljettu arkku (Closed casket)
i: Diana Gabaldon: Sudenkorento (Dragonfly in Amber)
j: Carl-Henning Wijkmark: Stundande natten
k: Kristina Ohlsson: Lotus Blues
l: Jim Thompson: Kylmä kuolema (Dead of Winter)
m: J.K.Rowling: Harry Potter ja Azkabanin vanki (
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)
n: Sylvia Day: Sinulle paljastettu (Bared to You)
o: Sylvia Day: S
inusta heijastettu (Reflected by You)
p: Sylvia Day: Sinuun kiedottu (Entwined with You)
q: Henning Mankell: Kinesen
r: Agatha Christie: Neiti Marplen viimeinen juttu (Sleeping Murder Miss Marple's Last Case)
s: Henning Mankell: Handen

t: Alex Schulman: Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött
u: Ian Rankin: Adress Fleshmarket Close (Fleshmarket Close)
v: Jenni Linturi: Isänmaan tähden
w: Ian Rankin: Knutar och kors (Knots and Crosses)
x: Lucy Dillon: Allt jag önskade (All I ever wanted)
y: 
Agatha Christie: Sininen Juna (The Mystery of the Blue Train)
z: Dan Brown: Alku (Origin)
å: Leonie Swann: Murha laitumella (
Glennkilll: Ein Schafskrimi)
ä: Maeve Binchy: Den lila bussen (The lilac bus)
ö:
 René Goscinny & René Goscinny: Asterix Intiassa (Astérix chez Rahàzade)
1: W.Bruce Cameron: Mina liv som hund (A Dog's Purpose: A Novel for Humans)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...